Sortiranje i pakovanje voća izazov za svakog proizvođača

Sortiranje i pakovanje voća izazov za svakog proizvođača

Dvadeset tona voća u roku od sat vremena sortira se i pakuje u kompaniji Agro Ćirić iz Titela. Sve to je moguće zahvaljujući tome što su nabavili novu sortirku marke Greefa, najveću na ovim prostorima, a čiji je dobavljač kompanija Agrol iz Temerina.

“Kompanija Agrol radi u programu sortiranja i pakovanja od 2005. godine i ovo je najveći i najznačajniji projekat, to je Greefa sortirka velikog kapaciteta- 20 tona na sat, a ona je sad možda 20 ili 21. Grefina linija koja radi u Srbiji. Svima nama je Južni Tirol bio uzor kada smo počinjali ovo da radimo. Južni Tirol, Austrijska i Bodensko jezero su najrazvijenije voćarske regije Evrope i sve ovo što ovde vidite je otprilike onaj nivo opreme koji se nalazi u tim najrazvijenijim voćarskim zemljama sveta”, rekao je za Agromediu vlasnik ove kompanije Vladislav Princip.

Ova moderna sortirka je specifična po finom tretmanu voća.

“Ova mašina poseduje sistem eksternog kvaliteta, IQS inteligentni sistem sortiranja, na osnovu koga možemo da odredimo oštećenja nastala od grada, gorke pege, ožegotine, mrežica… To su sve one stvari koje opredeljuju kvalitet ploda, iz tih pomenutih razloga, moramo da imamo i što veći broj izlaza da bi sve te kriterijume mogli da izdvojimo pojedinačno. Automatski se obavljaju sve operacije vezane za slaganje ambalaže, vezivanje ambalaže, paletiziranje, tako da praktično, ovde funkciju samo obavljaju radnici koji rade na tom delu punjenja ambalaže voćem”, rekao je Miroslav Tica.

Jabuka - © Pixabay

U kompaniji kažu da na osnovu ovog sistema u kombinaciji sa standardnim sistemima sortiranja mogu da zadovolje sve zahteve tržišta.

Teška godina za voćarstvo je iza nas, a to je izazov i za pakovanje.

“Svi voćari znaju da je 2017, bila jako specifična godina zbog vremenskih uslova, imali smo dosta sušno leto i  vrlo visoke temperature za vreme berbe jabuka. To se sve odrazilo na kvalitet proizvoda i ove godine je jabuka vrlo senzitivna, osetljiva. Ove godine ćemo videti kako naša linija radi i moći ćemo da se uporedimo sa konkurentskim linijama, videćemo koja će imati najbolje rezultate u smislu mekanog, finog, pažljivog tretmana voća”, rekao je Vladislav Princip.

Agrol je osnovan 1996. godine i za 25 godina rada ova firma je postala jedna od vodećih u oblasti snabdevanja vrhunskih voćara i vinogradara, i to vrhunskom uvoznom opremom. Inženjeri Agrola svakodnevno rade zajedno sa inostranim partnerima na podizanju kvaliteta rada i linija koje koriste.

Sagovornici:

Vladislav Princip, vlasnik kompanije Agrol

Miroslav Tica, kompanija Agrol

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.