Kako se PRAVILNO SOLI I SEČE praseće pečenje? – Majstori to rade ovako!

Kako se PRAVILNO SOLI I SEČE praseće pečenje? – Majstori to rade ovako!

Iako je praseće pečenje toliko slatko i ukusno u njega definitivno ne ide šećer. A prva i najvažnija stavka za dobru prasetinu jeste da se dobro usoli i pripremi pre pečenja. A druga je sečenje vruće prasetine.

Soljenje prasića pre pečenja

Neko radije bira da prase sole tek u toku pečenja, dok majstori iz kafane Stopanja prasiće dobro usole pre samog pečenja. Reč je o običnoj tuzlanskoj soli, a prase mora da se okrene na „leđa“ da se dobro posoli unutrašnjost i obavezno vrat da bi prase bilo ukusno.

Na 4 praseta ide jedan kilogram soli. Prase se peče 4 sata, ne preliva se pivom i dodatno se soli u toku pečenja. Majstori znaju da je potrebno da povremeno buše rupe u koži praseta da bi se svi delovi ravnomerno ispekli.

Delovi svinjskog, jagnjećeg i goveđeg mesa: nazivi i NEODOLJIVI RECEPTI

Pečenje prasetine na ćumuru

Prase se u ovoj kafani tradicionalno peče na ćumuru, koji se u procesu pečenja dodaje. Kad se nakon 4 sata, prase prase, po nekom verovanju treba ga okrenuti na dole da bi se mast cedila. Prase je pečeno kada takozvani čaponjak možete lagano da skinete sa praseta. A onda se prasetina seče.

Praseće pečenje – sečenje sečkom

Prase se seče sečkom koja je kako Radiša kaže isključivo srpski proizvod, kao što je i samo pečenje. Da bi se iseklo vruće pečenje mora se biti jako obazriv, ali najvažnija stvar jeste da se se prilikom sečenja seka svi delovi zajedno tako da na jednom parčetu možete da probate hrskavu kožicu, malo masnoće i čistog mesa.

Pa ako se pripremate na ovakav poduhvat potrudite se da pored sebe imate pravi alat i pre svega dobru sirovinu. Prasiće nabavlja u okolini pa je kvalitet proveren. Ali ono što je još važnije jeste alat za sečenje mesa, koja se popularno naziva sečka.

Ona se nekada koristila za sečenje papira, a danas je ona glavno oruđe za sečenje ukusnog pečenja. Najteže je iseći vruće pečenje, kaže Radiša, ali sa pravim alatom sve je dobro.


Šta se najviše jede od prasećeg pečenja?

Gosti od prasećeg pečenja traže sve, u zavisnosti od toga ko šta voli. Stariji i iskusniji kupci uglavnom traže od stomaka i deo rebarca jer kako kažu to ne kisne. Pa ipak najveći specijalitet u kafani Stopanja je praseća glava.

Kada bi postojali dvoglavi prasići, šali se Radiša Gašić, vlasnik pečenjare Stopanja, svi bi bili srećni, a njima bi posao itekako bio isplativiji.

Sagovornik: Radiša Gašić, kafana “Stopanja”


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica