Cena prasadi i jagnjadi i dalje SKAČE!

Cena prasadi i jagnjadi i dalje SKAČE!

Cena prasadi ali i jagnjadi nastavlja da raste širom Srbije, u susret dolazećim praznicima. Dominantna cena tovnih bikova dostigla je maksimum od 390 din/kg, dok su se jarad prodavala po ceni od 570 din/kg u Vranju. Reporteri STIPS-a zabeležili su cene stoke širom Srbije.

Cena prasadi

Cena tovnih bikova dostigla maksimum od 390 din/kg

U sedmici za nama zabeležena je najviša otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma od kada STIPS prati kretanja cena ponude i tražnje žive stoke, pošto je dominirao iznos od 390 din/kg.

Otkupna cena teladi, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, bila je viša u odnosu na predthodni period u klanicama na području podrinjskog regiona. Prema izveštaju reportera STIPS iz Loznice
protekle je sedmice dominirao iznos od čak 830 din/kg.

Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 260 din/kg. Za tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma odgajivači su mogli dobiti 500 din/kg, dok je najčešća prodajna cena krava za klanje SM rase iznosila 220 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Užicu, takođe, je došlo do rasta cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 670 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 360 din/kg.

Najčešća prodajna cena muške teladi, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, iznosila je 725 din/kg tokom protekle sedmice. Za žensku telad odgajivači su dobijali 700 din/kg, dok je u kategoriji tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dominirao je iznos od 350 din/kg. Dominantna cena krava za klanje iznosila je 230 din/kg.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona tokom treće sedmice aprila. Za otkupljene krave za klanje, SM rase, klaničari su plaćali 240 din/kg.

Klaničari sa područja nišavskog regiona protekle su sedmice otkupljivali tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 380 din/kg, kao i prethodne sedmice.


Cena prasadi raste na području Loznice i Šapca

U klanicama na području Loznice i ostalih mesta podrinjskog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je tokom treće sedmice aprila dominirao iznos od 650 din/kg.

Identična situacija evidentirana je protekle sedmice i u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, takođe, iznosila 650 din/kg.

Klaničari sa područja pčinjskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je u sedmici za nama dominirao iznos od 280 din/kg.


Reporteri STIPS iz Pančeva su, protekle sedmice, evidentirali pad otkupne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Za razliku od njih, otkupna cena tovnih svinja, iste telesne mase, bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednje-banatskog regiona, jer dominirao iznos od 250 din/kg.


Dominantna prodajna cena prasadi, telesne mase do 15 kilograma, iznosila je 570 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 550 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku.

Pored prasadi mogle su se pazariti još krmače za klanje po dominantnoj ceni od 250 din/kg.

Cena jagnjadi 620 din/kg u Kraljevu

Rast cena jagnjadi i ovaca zabeležen je na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto su se jagnjad najčešće prodavala po dominantnoj ceni od 620 din/kg, a ovce po dominanntoj ceni od 300 din/kg.

Protekle je sedmice dominantna cena jagnjadi dostigla iznos od 540 din/kg dok su za jarad kupci trebali da izdvoje čak 570 din/kg na piijaci žive stoke u Vranju što je maksimalno postignta cena od kada reporteri STIPS prikupljaju podatke o kretanju cena, ponude i tražnje na prodajnim i otkupnim mestima u Srbiji.

U klanicama na području Pirotskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi tokom protekle nedelje uprkos dobroj ponudi, jer je dominirao iznos od 550 din/kg. Za razliku od klanica na pijaci žive stoke u Pirotu evidentiran je pad dominantne cene na 500 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednjebanatskog regiona, pošto su odgajivači dobijali 500 din/kg za otkupljena grla. Obim ponude i otkupa bili su prosečni.

Protekle je sedmice bila niža okupna cena ovaca u klanicama na području severnobačkog regiona, jer je dominirao iznos od 120 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 500 din/kg na pijaci žive stoke u Požarevcu tokom protekle sedmice.

Za šilježad su odgajivači mogli dobiti 230 din/kg, dok je dominantna cena ovaca iznosila 220 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica