Ako ovako prskate useve nesvesno bacate 80 odsto preparata

Ako ovako prskate useve nesvesno bacate 80 odsto preparata

Sa završnicom prolećne setve počinje zaštita useva. Da bi hemijski preparati bili iskorišćeni u potpunosti i da bi prskanje bilo uspešno, važno je dobro podesiti brzinu, pritisak i ugao, odnosno pravilno izabrati vrstu i veličinu rasprskivača, završnog elementa prskalice.

„Kada dođe proleće stiže i sezona prskanja i važno je skrenuti pažnju proizvođačima da prekontrolišu prskalice. Važno je da se proveri pumpa da li je ispravna, da se očiste filteri, da se proveri da li dobro radi.

Zašto je važan RASPRSKIVAČ

Najvažnije je dobro izabrati završni element prskalice-rasprskivač. Kroz rasprskivač izlazi tečnost i velika je razlika da li prskamo na crno ili korove u fazi do 3-4 lista recimo kukuruza, ili uljanu repicu koja je u podmakloj fazi razvoja biljne mase“, objasnio je profesor Aleksandar Sedlar.

Veličina kapljica, oblik i ugao izlaznog mlaza, odnosno količina tečnosti koja je neophodna za zaštitu, nije ista za sve biljke. Ukoliko se dodatno ne povede računa o izboru i pripremi prskalica, tretirane površine neće biti kvalitetno pokrivene, a gubici su ogromni.

„Radili smo egzaktna merenja na korovima i sa odličnim rasprskivačem dobili smo podatak da sa klasičnim diznama na biljku od primenjenog stiže od 20-30 odsto. Znači ako ste primenili 1l na biljku je stiglo 200ml. Dok uz odgovarajući rasprskivač, mi izdvajamo dvomlazne, dobijate procenat od 60-65 odsto. Duplo veća količina stigne gde je potrebno“, rekao je profesor Sedlar.

Prskanje

Od početka prskanja, profesor Sedlar redovno boravi na terenu i pruža pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Prskanje ,,iz navike” često vodi ka nepotrebnom trošku

„Glavni problem je navika, ne žele promene. Ljudi moraju da shvate da cenu diktira tržište, a vi sve što možete da uradite je da smanjite trošak. Ako ne radite na tome da smanjite trošak, odnosno radite uvek isto, uvek ćete imati jednaku zaradu, a nekada i nikakvu“, ističe profesor Aleksandar Sedlar.


Probajte ovih nekoliko saveta za proveravanje i podešavanje vaše prskalice! Nećete se pokajati!

Zaludno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftiniji, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo hemijsko prskanje useva izvršili sa ispravnim i odgovarajuće podešenim prskalicama. Savet stručnjaka je da se posebna pažnja posveti završnim elementima-rasprskivačima.

Sa kupovinom odgovarajuće dizne uštedi se novac, a kasnije i prinosi budu veći.


Sagovornik: Profesor Aleksandar Sedlar, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica