Pale cene JAGODE, prodaja povrća ide SLABO!

Pale cene JAGODE, prodaja povrća ide SLABO!

Cene voća i povrća varirale su na teritoriji Srbije u zavosnosti od pijace i vrste voća i povrća. Osim uvoznih, na tezgama su sve češće i domaće jagode. Reporteri STIPS-a zabeležili su cene na nekoliko najvećih pijaca u Srbiji.

Cene voća i povrća

Kvantaška pijaca Beograd

Po prvi put se protekle sedmice na kvantaškoj pijaci pojavila domaća jagoda po ceni od 300 din/kg i uvoznna nektarina po ceni od 550 din/kg. Neuobičajeno dobra ponuda jabuke, kako domaće, tako i iz uvoza, a nije zostajala ponuda južnog voća.

Jeftiniji su u odnosu na prethodni period bili banana, pojedine sorte jabuke. Nasuprot njima skuplji su bili ananas, limun, kruška ostala. Prodaja poljoprivrednih proizvoda bila je na prošlonedeljnom nivou. Pad jutarnjih temperatura proteklih nekoliko dana nije bitnije uticala na obim ponude povrtarskih kultura na prodajnim punktovima, ali je nastavljen trend slabije prodaje u odnosu na isti period prethodnih godina.

Reporteri STIPS zabeležili su pad cena brokoli, kupusa, paprike šilje, paprike babure, praziluka, rena, šargarepe i tikvice. Za razliku od njih više su u odnosu na prethodni period bile cene blitve, celera, paprike ljute i zelene salate.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Bolja ponuda jagoda, domaće proizvodnje, protekle sedmice, na Kalenić pijaci u Beogradu, uticala je na niže cene u odnosu na prethodni period. Poskupljenje je zabeleženo kod kruške Viljamovke i nara. Povećana je bila ponuda sezonskog povrća, posebno kultura proizvedenih u Srbiji.

U ovom periodu zabeležen je pad boranije, brokolija, karfiola i mladog krompira.

Cene voća i povrća

Cene voća i povrća na leskovačkoj pijaci

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca protekle su sedmice bili skuplji grejpfrut, kivi, pomorandža i ananas. Zabeležen je pad cena mandarine celera, krstavca salatara, paprike ljute, pasulja šarenog, peršuna lišćara, šargarepe i cvekle.


Zaječarska pijaca

Još uvek oskudna je ponuda jabuke, južnog i koštičavog voća na zelenoj pijaci u Zaječaru. Što se povrtarskih kultura tiče, dominirala je ponuda sezonskog povrća, a mogli su se kupiti mladi kupus,
mladi krompir, mladi crni luk i krastavac.

Cene su još uvek visoke i nedostupne većini potrošača u gradu, ali će obim povećane ponude u narednom periodu usloviti pad cena.

Cene povrća


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica