,,MRAZ je POKOSIO voćnjake, ali je godina loša i bez njega!”

,,MRAZ je POKOSIO voćnjake, ali je godina loša i bez njega!”

Proleće je ove godine poranilo, a za voćarstvo to podrazumeva raniju vegetaciju. Međutim, dogodilo se ono čega su se mnogi poljoprivrednici plašili – MRAZ. Razgovarali smo sa Žikom Karaklajićem, voćarom iz Brestovika, o posledicama vremenskih neprilika na voćarstvo.

Voćarstvo mraz

Voćarstvo i MRAZ – kakve su posledice?

Kako nam je Žika Karaklajić objasnio, u Smederevskom kraju su voćnjaci itekako pretrpeli štetu, a najviše jabuka koja je bila u najosetljivijoj fazi. Naime, temperature su dva dana išle i do 32 stepena, a zatim se dogodio nagli pad temperature koja se spuštala i do -4.

Pored jabuke, stradale su i kajsije, trešnje, u pojedinim delovima Srbije i borovnice, ali i razne druge vrste voća. Kako tvrdi Žika, bila je to jedna ,,šokantna noć” za voćare.

Zaštita voća od mraza

Na pitanje da li je u ovakvim uslovima iznenadnog mraza moguće sačuvati voćnjake, Žika nam odgovara da postoji antifrost sistem. Međutim, ni on sam nije ranije čuo za ovaj način zaštite, a pita se da li su sa ovim postupkom upoznati voćari širom Srbije.

S obzirom na nešto višu nadmorsku visinu, u Žikinom kraju se ne gaje jabuke. Sa druge strane, imao je sreću da u njegovom kraju nije ni bilo jakog mraza, pa su breskve trenutno u odličnom stanju.

Šumadija najviše stradala

Žika je u kontaktu sa svojim kolegama voćarima, pa je tako saznao iz prve ruke da su najveće štete pretrpeli Čačak i Topola sa okolinom. Ističe i da je zanimljivo to da nije bilo većih šteta u Vojvodini, osim Južnog Banata. Ista je situacija sa opštinom Grocka – mraz je zaobišao ovaj region i spustio se ka Smederevu i južno od Smedereva.

Odustaje li se zbog mraza od voćarstva?

,,Znate kako, retko ko može da odustane od toga. To mu je jedino zanimanje, to mu je jedina očevina, to mu je jedina dedovina. Ljudi koji nemaju drugi izvor prihoda teško odustanu od toga. Nije to tako lako, nije to, ja sam sada službenik u banci, pa ću da promenim banku. Ovo se teško napušta. To je i ljubav i tradicija i sve.

Ne napušta se to tek tako lako. Retko ko diže ruke od dedovine, od očevine. Ali sigurno da će da bude teška situacija. I ovako je teško”, objasnio nam je Žika.


Voćarstvo mraz

Godina je za voćarstvo loša i bez mraza

,,Ova godina nije tako sjajna kako mi slušamo, recimo neke profesore koji ne mrdaju od katedre ili iz kancelarije. Kažu, dobro je rodilo voće. Pa nije to baš tako. Strašno se proredila kajsija zbog loše oplodnje, strašno se proredila višnja zbog loše oplodnje, strašno se proredila trešnja zbog loše oplodnje. Jeste to bio fantastičan cvet. Međutim bili su veoma, veoma loši uslovi za sve”, objasnio nam je Žika. 

Kako je naveo, u mnogim voćarskim kulturama je bila ,,lažna oplodnja” pa je sve to sada počelo da opada. Takođe, bio je prisutan i vruć vetar koji mnogim vrstama ne prija. U tom smislu, štete je bilo ne samo od mraza već i od loše oplodnje.


Nadamo se da će naši voćari prevazići sve izazove i da će na kraju sezone, kada podvuku crtu, biti zadovoljni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica