Sve o gajenju oraha: Jesen najbolje vreme za sadnju

Sve o gajenju oraha: Jesen najbolje vreme za sadnju

Pored toga što je dobar za vaše zdravlje i ima ukusan plod, drvo oraha ulepšava vaše dvorište. Plod oraha u kombinaciji sa čokoladom ili kakao kremom odličan je fil za tortu. U tekstu pročitajte detaljne savete kako bi trebalo gajiti jednu od najpopularnijih sorti oraha kod nas.

Gajenje oraha - © Pixabay

Gajenje oraha

Orasi sa Bliskog istoka mogu da podnesu temperaturu do -23 stepeni dok je karpatska vrsta još otpornija i može da preživi temperaturu do -32. Za gajenje ovog oraha potrebno je odabrati predeo, gde je od 500 do 1500 sati godišnje, temperatura ispod 7 stepeni celzijusa.

Gajenje oraha - © Agromedia

Cvetanje i oplodnja oraha

Orasi spadaju u vrste koje brzo rastu i mogu da razviju krošnje koje idu do 30 metara u visinu i 18 metara u širinu. Generalno, ova vrsta zahteva dosta sunčeve svetlosti kako bi se razvijala. Pupoljci se razvijaju od sredine aprila do kraja maja, a lišće opada početkom novembra. Lišće ima specifičan, prijatan miris kada se mrvi. Cveta skoro u isto vreme kada se i lišće pojavljuje, a na jednoj biljci nalaze se cvetovi oba pola (muškog i ženskog). Muški cvetovi (rese) su vitki dok su ženski često sitniji i nalaze se na vrhovima grana.

Polen se najčešće širi vetrom. Polen sa cvetova muškog pola „otpada“ a cilj je da dođe u dodir sa ženskim cvetovima. Polen je veoma sitan i lagan, a zbog vetra, može da putuje dosta daleko. Polen sa muških cvetova, mora u odgovarajućem stepenu razvoja da dospe do ženskog cveta, kako bi došlo do oplođenja. Oplođeni ženski cvetovi daće plod – orah. Ponekad se vreme ispuštanja polena, sa muških i ženskih cvetova, ne poklapa. Ovo stanje se naziva dihogamija. To je pojava kada jedni cvetovi razvijaju polnu zrelost pre ili posle drugih, a ne u isto vreme kako je najpoželjnije.

Gajenje oraha - © Agromedia

Da bi se rešio ovaj problem preporučuje se sadnja druge vrste oraha čiji cvetovi u isto vreme ispuštaju polen kako bi došlo do oplođenja. Savetuje se da se sorte za širenje polena sade niz vetar, tako da vetar može da nosi polen ka ostalim sadnicama. Gotovo svi koji gaje orah u komercijalne svrhe koriste druge sorte oraha kako bi se osigurali da dođe do oplođenja cvetova. Predlaže se da na 8 redova sorte koju gajite posadite ceo red one koja će vršiti oplodnju.

Sadnja oraha

Orasi se često „sami“ niču ali se lako gaje i iz semena. Drvo koje se razvije iz semena mora da bude staro od 8 do 12 godina da bi dalo plod. Ipak, ovakvom sadnjom ne garantuje se da će ono naslediti sve osobine one sorte od koje ste uzeli plod za sadnju. Postoje sorte koje plod daju nakon 5 godina, kada kupite sadnicu oraha ona je u proseku stara 2 godine tako da treba proći još 3 pre prvog roda.


Najbolje lokacije za sadnju oraha su osunčani predeli, ali zaštićeni od vetra. Tlo koje je podložno mrazu nije pogodno za gajenje oraha. Idealno zemljište za sadnju oraha je plodno tlo sa dobrom drenažom, sa pH vrednošću između 6 i 7, mada se toleriše i od 4,3 do 8,3.

Gajenje oraha - © Agromedia

Sadnja oraha sa drugim biljka

Orasi proizvode inhibitor rasta junglon, koji ima negativan uticaj na bilje koje raste pored ili blizu oraha. Eksperimentalne studije pokazuju da junglon može da okupira disajni sistem biljaka i da spreči da one dobiju potrebne nutrijente i vodu. Iako postoji mnogo biljka kojima orah ne odgovara, ima i onih koji mogu da prežive napade junglona.


Nega oraha

Kompostiranje

Savetuje se da se pri sadnji oraha ne dodaje kompost do korenja,već da se dodaje malo komposta po površini kada su biljke veoma mlade. U drugoj godini rasta dodavanje oko 10 litara tečnog komposta u proleće zadovoljiće celogodišnju potrebu za azotom. Previše azota može dovesti do razvoja bolesti kod oraha.

Zalivanje

Zalivanje je potrebno tamo gde je godišnja količina kiše po metru kvadratnom ispod 600 mm. Zalivanje kod mladih biljaka treba izvršiti sa oko 20 litara vode na 2 nedelje. Izbegavajte kontakt vode i lišća da bi ste izbegli bolesti.


Gajenje oraha - © Agromedia

Malčiranje

Bitno je da se vodi računa o travi dok su biljke jako male i mlade. Jer u tom periodu potrebni su mu svi vitamini i minerali do kojih može doći jer nema sposobnost da se sam brani. Preporučuje se malčiranje, ali sa materijalom koji se neće pretvoriti u kompost zbog štetnog uticaja azota.

Temperatura

Opekotine kod oraha javljaju se kada su temperature preko 38 stepeni. Na ovoj temperaturi može doći do smežuranja ploda i dobijanja crne boje. A ovo se takođe može desiti usled stresa prouzrokovanim vlagom. Mraz može biti uzrok smanjenja roda, tako da je preporučljivo da se biraju sorte sa kasnijim cvetanjem kako bi se izbeglo izmrzavanje cvetova.

Zaštita oraha

Insekti

Insekti koji napadaju orahe su: jabukin smotavac (Cydia pomonella), narandžasti crv (Amyelois transitella) orahova  muva (Rhagoletis complete), vaši, grinje i valjkasti crvi (Pratylenchus vulnus).

 

Gajenje oraha - © Agromedia

Bolesti

Bolesti koje napadaju orahe su: bakteriozna pegavost (Xanthomonas campestris ova bakterija napada papriku i paradajz), bronzavost lista, apopleksija korena i krošnje (Phytophthora spp., Armillaria mellea), bakterioza koju uzrokuje (Erwinia rubrifaciens) i rak korena (Agrobacterium tumefaciens).

Upotreba i lekovita svojstva orah

Upotrebna vrednost oraha veoma je raznovrsna:

  • Orahovo drvo ima široku upotrebu u drvnoj industriji zbog svoje boje, dobre izdržljivosti i kvaliteta.
  • Plod oraha ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji.
  • Lišće oraha može se koristiti za proizvodnju vina.
  • Zelena opna ploda za proizvodnju likera – orahovače.
  • Orahova smola puna je eterničnih ulja i jestiva je.
  • Lišće i kora oraha koriste se često kao laksativ. A pored toga koriste se i u tretmanima kože. Za ovu primenu lišće treba brati u junu ili julu i brzo osušiti u hladovini. Kombinacijom soka zelenih opni i meda, kada se prokuva, dobija se lek za grlo.

Izvor: Permaculture

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica