Orezivanje voćnjaka KASNI, a kvalitetnih rezača je sve MANJE!

Orezivanje voćnjaka KASNI, a kvalitetnih rezača je sve MANJE!

Orezivanje voćnjaka je veoma važan posao svakog ko se ozbiljno bavi uzgojem voća, a kvalitetnih rezača je sve manje. Razgovarali smo sa Biljanom Milovanović iz Slankamena o tome kako teče rezidba u njenom voćnjaku, kao i o situaciji u domaćem voćarstvu.

Orezivanje voćnjaka i radna snaga

S obzirom na manjak kvalitetne radne snage za rezidbu, voćari su često prinuđeni da čekaju rezače. Iz ovog razloga se u Biljaninom voćnjaku ovaj posao prolongirao i radi se u fazi cvetanja.

Kako Biljana objašnjava, rezidba je najvažniji posao, posle toga sve ide lakše. Rezači koje je Biljana angažovala uglavnom su iz Smedereva, a dolaze i iz Prokuplja.

Izbegnite GREŠKE u rezidbi voćaka: Kada je NAJBOLJE VREME za orezivanje

Rana vegetacija i strah od mraza

Sezona je ove godine krenula ranije, pa Biljana veruje da će se svi poslovi u voćnjaku obavljati 20-ak dana ranije nego što je to uobičajeno. Ipak, kako objašnjava, nema preveliki strah od mraza, s obzirom na to da je voće već ,,preguralo” kritičnu fazu. Za neku ozbiljniju štetu, mraz bi morao dugo da traje, za šta ne postoje ozbiljnije šanse.

Priseća se Biljana da je u ovo vreme, pre dve godine, temperatura bila -9 stepeni, ali se nada da se to neće skorije ponoviti.

Stanje u voćarstvu

Pitali smo Biljanu kakva je situacija sa voćarstvom u Slankamenu, kao i da li postoji tendencija širenja i podizanja novih zasada. Kako naša sagovornica objašnjava, novih zasada gotovo da nema, a površine pod jabukama se definitivno smanjuju iz godine u godinu.

Biljana ima tek neku malu količinu jabuka u hladnjačama, a zahvaljujući saradnji sa domaćim trgovinskim lancem, nema problem sa plasmanom robe. Međutim, takva situacija nije i sa ostalim proizvođačima. Komore su pune, čekaju se kupci sa pristojnom cenom.


Voće je trenutno u odličnom stanju, ništa nije smrzlo, pa se Biljana svakako nada dobroj godini.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica