Kakvi su koreni praznika rada?

Kakvi su koreni praznika rada?

Obeležavanje Prvog maja kao Praznika rada datira još od davne 1886. godine, kada je na snagu trebalo da stupi Zakon koji bi američkim sindikalcima omogućio osmočasovno radno vreme.

Demonstracije - frepic.com

U znak protesta što su prevareni, stotine hiljada radnika tog dana izašlo je na ulice Čikaga. U masovnim demonstracijama radnici su nosili transparente na kojima su bile ispisane tri osmice. Njihove parole bile su: „Počev od danas, nijedan radnik ne treba da radi više od osam časova: osam sati rada, osam sati odmora, osam sati kulturnog uzdizanja i zabave“.

Ubrzo, primer iz Čikaga slede i radnici iz drugih gradova u Americi, pa snaga radničkog pokreta postaje toliko očigledna da su zastrašeni poslodavci bili prisiljeni na popuštanje. Ipak, u narednih nekoliko dana u akciju stupaju i policija i detektivi, pa se demonstracije pretvaraju u hapšenja, pucnjave, eksploziju bombe i strašna krvoprolića.

Zato, kroz istoriju, ovaj dan ostaje zabeležen kao dan borbe svih radnika sveta protiv kapitalističkog ugnjetavanja i kao međunarodni praznik rada.

Prvi maj u Srbiji nekad

U Srbiji je prva prvomajska proslava održana 1893. godine i to okupljanjem u beogradskoj kafani „Radnička kasina“, a zatim odlaskom na Topčider, gde je pozdravljen tadašnji mladi srpski proletarijat. Ipak, prvo masovnije obeležavanje Prvog maja zabeleženo je tek 1905. godine, kada su radnici slavili u gotovo svim gradovima u našoj zemlji.

Vatra - freepic.com

U fabrikama i radionicama bio je obustavljen rad.

Posle Prvog svetskog rata, tokom perioda postojanja Kraljevine Jugoslavije, svaki pokušaj organizovanja prvomajskih demonstracija bio je praćen policijskim progonima. Tadašnja hapšenja trajala su sve do kraja Drugog svetskog rata, kada su radnici na demonstracijama u glavnom gradu pokazali da su spremni da ulažu u obnovu i izgradnju ratom porušene zemlje.


Prvi maj - ©Agromedia

Prvi maj u Srbiji danas

Svečani i kolektivni duh Prvog maja se nastavio do danas. Još od sedamdesetih godina dvadesetog veka, kada su u život svakog prosečnog radnika ušli automobili, postalo je popularno dovesti svog četvorotočkaša u prirodu, otvoriti sva vrata i pojačati muziku.

Onda bi počelo roštiljanje, degustiranje domaćih vina i rakija i druženje sa prijateljima uz logorsku vatru, sve do rane zore. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica