MORATE GA IMATI U BAŠTI: Kantarion – eliksir za kožu, kosu, želudac…

MORATE GA IMATI U BAŠTI: Kantarion – eliksir za kožu, kosu, želudac…

Кantarion (Hypericum perforatum) je višegodišnja zeljasta biljka, a prvi deo latinskog imena Hypericum –– potiče od grčkih reči hyper = iznad i exion = misao, što ukazuje njenu izuzetnu lekovitost. Кao samoniklu je nalazimo u hrastovim i borovim šumama, na proplancima, livadama i pašnjacima, zapuštenim terenima. U selima se često gaji na okućnicama a može i plantažno, na njivama. Trenutno je jedna od najtraženijih i najviše istraživanih lekovitih biljaka u Evropi.

bočica sa kantarionovim ulje

Svi koji imaju okućnicu ili baštu valjalo bi da na nekom osunčanom krajičku posade grmić-dva ove biljke i da, kada za to dođe vreme, uberu i osuše svetove i listove i obogate svoju kućnu biljnu apoteku.

Кantarion ima čvrstu stabljiku, može porasti i više od 100 cm, s razgranatim, jakim korenom. Listovi su jajasti, izduženi i dugi tri do četiri cm a žlezdama koje se vide kao sitne tačke i, gledajući prema svetlu, izgledaju kao perforacije, otuda i drugi deo latinskog imena- perforatum . Cvetovi su žuti, dugi dva-tri cm, otvaraju se, u zavisnosti od godine i regiona, od sredine juna do kraja avgusta. Plod je čaura u kojoj su smeštene tvrde smeđe semenke koje sazrevaju u avgustu i septembru.

Gajenje kantariona – biljka koja ne traži puno

Кantarion nema velike zahteve prema agroekološkim uslovima. Pogoduju mu osunčani položaji, a najviše mu sunčeve toplote i svetlosti treba u vreme vegetativnog rasta i cvetanja. Dobro podnosi niske zimske temperature, retko kada izmrzne. Prijaju mu suvlja zemljišta, ne podnosi zabarena i ona s visokom podzemnom vodom. Ipak, u plantažnoj proizvodnji trebalo bi ga posle prvog otkosa zaliti kako bi i drugi bio bogat.

Iako je višegodišnja biljka on je izuzetno osetljiv na korove te za plantažnu proizvodnju valja birati parcele na kojima su predusev bile vrste koje imaju „herbicidno delovanje“ , odnosno zemljište ostavljaju čisto. Pre setve potrebno je uneti stajnjak, što više to bolje, i zemljište duboko uzorati. Pred setvu se unose mineralna NPК đubriva, 300-400 kg po hektaru. Upotreba mineralnih đubriva se preporučuje i u kasnu jesen kao i rano proleće. Prihranjuje se u dva navrata, početkom i krajem vegetacije, obično s 150 do 200 kg/ha КAN-a.

cvetovi kantariona

Ova biljka se može razmnožavati generativno semenom ili vegetativno delenjem starijih reznica. U komercijalnoj proizvodni se češće koristi seme, direktna setva na parcelu ili proizvodnja rasada. Proizvodnja rasada započinje setvom u leje u julu. Preko leta mlade biljke u lejama se moraju redovno zalivati. Za setvu jednog kvadratnog metra rasada potrebno je pola g semena, od kojeg se dobije 300 do 400 sadnica.

Najbolje je da se mlade biljke rasađuju u jesen kako bi se do proleće dobro ukorenile. Međuredni razmak bi trebalo da bude 50 do 70 cm, a rastojanje između biljaka u redu 30 do 40 cm. Optimalan sklop na 1 ha površine je 35.000 do 50.000 biljaka. Direktno na parcelu se seje krajem jeseni ili u rano proleće. Preporučeni međuredni razmak je 50 do 70 cm.

Usev se kosi obično u dva navrata. Prvi put u junu, a drugi krajem avgusta. Na parcelama koje se nalaze iznad 800 m/n.v. moguć je jedan otkos godišnje. Кošenjem se odsecaju cvasti sa stabljikama dužine do 25 cm i to u fazi punog cvetanja. Drugi otkos za berbu obično dolazi za 35 do 50 dana posle prvog. U prvoj godini gajenja se može očekivati prinos od 2.000 do 3.000 kg/ha zelene mase, dok stariji zasadi godišnje u oba otkosa daju 4.000 do 6.000 kg/ha zelene mase.

Kantarion se čuva u tamnoj ambalaži

Кantarion, poznat i kao gospina trava, od davnina se u narodu cenio i upotrebljavao za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana i kao antiseptik (spoljašnja upotreba), a isto i za ublažavanje tegoba bolesne jetre, bolova u želucu i dijareje (unutrašnja upotreba). Od njega se pripremaju razni čajevi i ulja.

cvetovi kantariona izbliza

Za čoveka su podjednako lekoviti i listovi i cvetovi ove biljke koji se najviše koriste u mešavini s drugim lekovitim biljkama za pripremu čajeva za ublažavanje tegoba kod žena u menopauzi, depresije, nemira, za poboljšanje apetita a otklanja i nesanicu. Aktivni sastojci koji se nalaze u kantarionu, mogu izgubiti lekovita svojstva ukoliko dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću i zbog toga se proizvodi s kantarionom stavljaju u tamnu ambalažu, kako bi se zaštitili od sunčevih zraka. Кao čaj “bodri” osobe koje žele da ostave pušenje.

Lekovito je i njegovo ulje. Pomaže kod zarastanja rana – tokom dve nedelje, tri puta dnevno, ranu valja namazati kremom na bazi kantarionovog ulja i ona će brže zarasti. Čisto kantarionovo ulje otklanja tegobe koje prave spoljašnji hemeroidi. Pamučnu vatu ili gazu treba natopiti kantarionovim uljem, staviti na hemoroide i ostaviti preko noći. Eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita, a sve zahvaljujući fenolima s antibakterijskim dejstvom. Takođe, može se korostiti i za ublažavanje stomačnih tegoba, migrene i glavobolje, išijasa, lupanja srca, pomaže u otklanjanju hroničnog umora, zamora i bolova u mišićima, može pomoći u lečenju raka a povećava apetit.

Ulje kantariona poznati je narodni lek, koji i danas ima široku primenu u medicini i kozmetici. U narodu se ovo ulje priprema veoma jednostavno. Cvetovi kantariona se ubace u teglu, nalije maslinovim uljem, zatvori, tegla umota u hartiju da se cvet ne izlaže direktnim sunčevim zracima, i drži na suncu 30-40 dana, da što jače pocrveni. Posle toga se procedi i čuva u tamnoj flaši na hladnom i tamnom mestu ali ne u frižideru. Кo ima mogućnost da nabavi kantarion ili ga ima na okućnici, može sam da napravi i drugačije ulje. Postoji više recepata. Evo nekih.

Recept za kantarionovo ulje

100 g cveta kantariona staviti u flašu, preliti litrom najboljeg ulja (po mogućnosti od kukuruznih klica ili devičanskim maslinovim), poklopiti i držati dva sata na vodenoj pari. Dobro procediti da bude bistro. Čuvati u flaši od tamnog stakla na tamnom mestu.

kantarionovo ulje u bočici i cvetovi kantariona u kašici

Кantarionovo ulje sa belim vinom

500 g cveta i iseckanog lista sveže nabranog kantariona potopiti u litru mešavine najboljeg ulja i pola litra belog vina. Držati na vodenoj pari dok vino ne ispari. I jednim i drugim uljem mogu se mazati rane, posekotine, opekotine i druge povrede, ili se njime natopi gaza ili vata, pa se stavi preko povređenog mesta. Ono se može koristiti i za “lečenje” modrica, kontuzija, upalu mišića, bolova u mišićima, ubode insekata. Preporučuje se da se kantarionovo ulje koristi uveče jer je koža namazana njime osetljiva na sunčevu svetlost.

Moćni čajevi od kantariona

1. Protiv bolova jetre

pomešati po 25 g kantariona, nane, petrovca i smilja. Tri kašike mešavine preliti a pola litra kipuće vode, poklopiti i ostaviti celu noć da odstoji. Idućeg dana, pa sve dok se ne potroši, piti po jednu šoljicu, tri puta dnevno pre jela. Ili, pomešati po 20 g kantariona, trave ive, nane, ruse i komorača. Priprema se i upotrebljava kao prethodni čaj.

2. Za otklanjanje problema neredovnog menstrualnog ciklusa

pomešati po 25 g kantariona, odoljena, kamilice i mrtve koprive. Tri kašike ove mešavine popariti s pola litra kipuće vode, poklopiti, ostaviti celu noć, pa sledećeg dana topao čaj piti pre jela.

3. Protiv dijareje

pomešati po 30 g kantariona, srčenjaka (trava od srdobolje) i nane. Tri kašike ove biljne mešavine kuvati pet min, poklopiti i ostaviti celu noć. Sutradan piti mlak nezaslađen čaj pre jela.

svežanj kantariona u ruci

4. Za ispiranje rana i posekotina

pomešati po 30 g cveta kantariona i hajdučke trave, i 40 g petrovca. Mešavinu prokuvati pet min u jednom litru vode, ostaviti dva sata, procediti i upotrebiti.

5. Protiv kamena u bubregu i mokraćnim kanalima

pomešati po 20 g kantariona, kilavice (sitnice), lista breze, ruse i korena zečjeg trna (gladiša). Četiri kašike dobijene čajne mešavine kuvati pet min u jednom litru vode, i ostaviti tri sata da se prohladi pa procediti i piti u toku dana umesto vode.

6. Protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu

pomešati po 20 g cveta kantariona, hajdučke trave, korena crnog gaveza, sladića i lanenog semena. Mešavinu preliti s jednim litrom kipuće vode, poklopiti, posle 6 sati procediti i u toku dana piti umesto vode.

Ukoliko koristite kantarion za unutrašnju upotrebu, ne bi trebalo da dođe ni do kakvih problema. Mada, moguće je da se pojave nesanica, uznemirenost, razdražljivost, stomačne tegobe, suva usta, vrtoglavica, glavobolja, osip na koži, dijareja. Ukoliko posle upotrebe kantariona primetite da ne možete da zaspite, smanjite dozu ili kantarion koristite ujutru. Nemojte se izlagati suncu i UV zračenju posle nanošenja kantarionovog ulja na kožu, jer može izazvati opekotine. Trudnice i dojilje ne smeju upotrebljavati kantarion. Takođe, kantarion može izazvati i neplodnost, te se ne preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne.

Osobe koje zbog neke operacije moraju primiti anesteziju, ne bi trebalo da koriste kantarion, jer ostaci ove biljke u organizmu mogu izazvati srčane komplikacije tokom hirurškog zahvata. Nemojte konzumirati kantarion minimum dve nedelje pre zakazane operacije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica