Od ČAJA u manastirskim bolnicama do moderne medicine – Šta leči SLADIĆ?

Od ČAJA u manastirskim bolnicama do moderne medicine – Šta leči SLADIĆ?

Da li ste čuli za sladić? Ko ima baku neka nju pita. Iznenadiće se kada čuje šta sve baka zna o ovoj biljci i koliko boljki može da izleči. Bolje pitati baku šta ne leči. Takve bolesti se na prste mogu izbrojati.

sladić seckani koren u činiji

Pa da krenemo redom. Lekovitost sladića bila je poznata odavnina. U manastirskim bolnicama čaj od mešavine korena sladića, rizoma pirevine i ječma korišćen je kao univerzalni lek za oporavak kod svake bolesti. Savremena istraživanja potvrdila su i njegovo povoljno dejstvo na jetru pa je koren ove biljke čest sastojak i u mešavinama detoks čajeva.

Aktivni sastojci takođe pokazuju i protiv-upalno delovanje a povoljno deluju i na ublažavanje grčeva i bolova. Sok sveže biljke koristio se u narodnoj medicini kao sredstvo za lečenje čira na želucu, a sušen koren kao sastojak čajeva za regulisanje varenja ili u vidu štapića za žvakanje tokom odvikavanja od pušenja.

PROČITAJTE I OVO: Čaj od pucavca pomaže u lečenju ešerihije koli

Metabolizmom glicirizina ( materije koja ubrzava izlučivanje sluzi) nastaje glukuronska kiselina koja je od velikog značaja za izlučivanje drugih produkata metabolizma preko bubrega. Upotreba se nikako ne preporučuje u slučaju ciroze jetre i bubrežne insuficijencije kao i u slučaju sniženog nivoa kalijuma u krvi.

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju da ekstrakt sladića zaustavlja rast ćelija tumora prostate. U obliku praha ili sirupa, često se koristi u kulinarstvu kao dodatak sosovima, a kao „crni šećer“ za pripremu poslastica i izradu bombona.

koren i cvet sladića

Zahvaljujući svom vrlo složenom sastavu, deluje na organe za disanje i varenje, jača odbarambene sposobnosti organizma i popravlja raspoloženje. Sadrži više od 150 hemijskih jedinjenja koja doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja kao što su aminokiseline, beta-karoten, vitamini, ugljeni hidrati, masti, proteini.


Analizama je utvrđeno da je glicirizinska kiselina, materija koja slatkom korenu daje snažan sladak ukus, više od 50 puta slađa od saharoze. Slatki koren sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir.

Od davnina se koristi za smirenje kašlja i upale grla. Razlaže nagomilanu sluz i ubrzava njeno izbacivanje iz disajnih organa. Čaj od sladića se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika.

On je jedan od najefikasnijih biljnih lekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.


biljka sladić

Sprečava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, kovid, prehladu i grip (posebno u kombinaciji s matičnjakom, zovom i klekom). Lekari, međutim, upozoravaju na to da slatki koren treba umereno koristiti jer prekomerna upotreba može izazvati pojačano izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije.


Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 6 nedelja u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija.

PROČITAJTE I OVO: Crni slez – savršen narodni lek

Čajna mešavina protiv čira na želucu i gastritisa

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100 g, Kamilica (Maticaria chamomilla) 50 g, Matičnjak (Melissa officinalis) 50 g, Crni slez (Malva silvestris) 50 g. Sve biljke pomešati i čuvati u staklenoj tegli. Za svako kuvanje čaja uzmu se dve supene kašike ove mešavine i preliju s 600 ml ključale vode, promešaju, sud se poklopi i ostavi da stoji dva sata. Procedi se i pije u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mešavina za iskašljavanje i protiv upale jezika (glositisa)

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100 g, Komorač (Foeniculum vulgare) 100 g. Biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti litrom vode. Kuvati pola sata na tihoj vatri, procediti i ohladiti do mlakog. Piti u toku dana u manjim gutljajima.

Antivirusna čajna mešavina

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100 g, Zova (Sambucus nigra) 50 g, Matičnjak (Melissa officinalis) 100 g, Kleka (Juniperus communis) 50 g. Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.

Kada se zna šta sve može da izleči, valjalo bi da se zna i kako ova biljka, koja je pravi eliksir zdravlja, izgleda.

čaj u staklenoj šolji i koren sladića

Sladić, u narodu poznat i pod nazivom slatki koren (Glycyrrhiza glabra) je žbunasta biljka prepoznatljiva po grozdastim ljubičastim cvastima. Poreklom iz južnih krajeva Evrope, danas se uzgaja i u drugim regionima umerenog klimatskog pojasa, najviše u Aziji, naročito u Kini gde se od davnina koristi kao izuzetno cenjena lekovita biljka.

Može da uspeva i kod nas ali se retko sreće, uglavnom se kupuje u prodavnicama zdrave hrane.

Kao lekoviti deo biljke koristi se njen drvenasti koren veoma prijatnog mirisa i izuzetno slatkog ukusa. Koren se obično sakuplja u rano proleće ili sredinom jeseni, jer tada sadrži najviše lekovitih materija: azotna jedinjenja, flavonoide, kumarine, smole, etarsko ulje (bogato anetolom i geraniolom), masti, skrob, tanine, oksalnu kiselinu i veliku količinu glicirizina, hemijskog jedinjenja iz grupe saponina koje povoljno deluje na razređivanje i lakše izlučivanje sluzi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica