UKRASNA KOPRIVA – najbolje raste u polusenci

UKRASNA KOPRIVA – najbolje raste u polusenci

Osim što se uspešno gaji u saksijama, ukrasna kopriva je vrlo popularna pejzažna biljka jer dolazi u preko 60 varijacija, kao što su zelena, ljubičasta, narandža, crvena i žuta sorta, sa mnogo različitih dezena lišća. Njena glavna prednost je što sa svojim listovima jarkih boja može da učini nestvarno lepim sva mesta u polusenci.

Ukrasna kopriva: Spektar boja za senovita mesta - © Pixabay

Koleus je ukrasna kopriva koja ne žari, voli polusenku i daje listove predivnih intezivnih boja. U Evropu je došla iz Azije i Afrike pre gotovo 100 godina. Njena nega nije previše zahtevna, uspešno se gaji kao sobna biljka u saksiji, a pogodna je i za sadnju u bašti, na terasi ili balkonu.

U pitanju je tropska višegodišnja biljka koja se gaji na temperaturama iznad 13 stepeni i teško podnosi zimu kada je napolju. Zato se više preporučuje uzgoj u saksijama kako bi mogla da se unese u toplo kada za to dođe vreme, odnosno kada nastupi hladan period.

Šta je potrebno znati za njen uspešan uzgoj?

Izbor saksije

Kako je ukrasna kopriva brzorastuća biljka koja traži dosta vode, izbor saksije je jako važan. Potrebno je da saksija bude dovoljno velika kako bi se ukrasna kopriva udobno smestila i kako ne biste morali svake godine da je presađujete.

S obzirom da voli dosta vlažnu zemlju preporuka je da se koriste saksije od terakote ili drugog poroznog materijala, a onda to možete da stavite u plastičnu saksiju. Na taj način će zemlja unutar saksije duže ostati vlažna. Savetuje se svetla saksija koja će biti u kontrastu sa bojama koleusa jer ćete na taj način dobiti mnogo bolji vizuelni efekat.

Ukrasna kopriva (ili koleus) se vrlo lako održava, neguje i razmnožava, a kao i svaka biljka ima određene zahteve za zemljištem, svetlom i vodom.

Crvena mrtva kopriva: 5 UBEDLJIVIH razloga da je gajite u svojoj bašti


Ukrasna kopriva – zemlja i zalivanje

Ukrasna kopriva traži rastresitu zemlju koja je bogata tresetom. Potrebno je da se redovno zaliva jer traži dosta vlage. Zato je važno da prilikom sadnje, prvo u saksiju stavite sloj kamenčića kao drenažu, kako bi oticao višak vode. Ukoliko ima previše vode može doći do truljenja korena.

Ukrasna kopriva: Spektar boja za senovita mesta - © Pixabay

Ukoliko je biljka na otvorenom, zaliva se jednom ili dva puta dnevno. Ako je biljka u zatvorenom prostoru, zaliva se svakih dva –tri dana, osim ako vazduh u prostoriji nije posebno suv. U periodu kada su baš visoke temperature, potrebno je da se zaliva i nekoliko puta dnevno. Ono što je bitno to je da zemlja nikada ne bude suva, već da bude vlažna.


Pozicija ukrasne koprive

Tradicionalno, koleus se smatra ljubiteljem polusenke. Postoje nove hibridne sorte koje su napravljene da bolje tolerišu sunce ali ova biljka ne voli direktnu sunčevu svetlost. Zbog nepravilne pozicije mogu da se dese dve situacije: da lišće nema intezivnu boju ili da opada. Obe situacije su lako rešive.

Ukrasna kopriva: Spektar boja za senovita mesta - © Pixabay


Ukoliko se desi da boja na listovima izgleda isprano, verovatno ste je stavili na mesto gde ima previše sunca. Zato je preporuka da pre kupovine semena ili sadnice obavezno proverite koja je vrsta koleusa jer je većini potrebna senka ili polusenka da bi vas nagradili svojim predivnim intezivnim bojama listova.

Drugo što može da se desi je da biljka počne da se izdužuje i da gubi lišće. To znači da ste je stavili na pretamno mesto ili da je previše hladno. To se najčešće dešava zimi.

Prihrana

Prilikom sadnje ukrasne koprive možete ubaciti u zemlju spororastvarajuće đubrivo sa više kalijuma. To će biljci pomoći da ima jarke boje listova. Nakon mesec i po dana od sadnje možete početi sa prihranom. Preporuka stručnjaka je da se prihranjuje jednom mesečno sa đubrivom 10:10:10.

Orezivanje i Razmnožavanje

Akcenat kod ove biljke je na listovima intezivnih boja. Cvetovi su jako mali i obično se zakidaju dok su pupoljci da ne bi biljku bespotrebno iscrpljivali i uzimali hranu za svoj razvoj.

Ukrasna kopriva: Spektar boja za senovita mesta - © Pixabay

Vrlo lako se razmnožava. Kako ne bi porasla previše u visinu često joj se zakidaju vrhovi, čime se biljka usmerava da razvija bočne izdanke i poprimi grmoliki izgled.

Zakinuti vrhovi biljke mogu odmah da se iskoriste kao reznice za razmnožavanje, a postupak smo objasnili u narednim redovima.

Kako sačuvati ukrasnu koprivu tokom zime?

Postoje 2 načina da očuvate ukrasnu koprivu tokom zime: da ih unesete u zatvoreni prostor i da ih razmnožite pomoću reznica.

Prvi način je da jednostavno saksiju sa biljkom unesete u zatvoren prostor gde je relativno toplo i ima dovoljno svetlosti zimi. U toku zime se takođe zaliva, a pred kraj zime biljku je potrebno prihraniti. Ona će odbaciti svoje lišće tokom zime ali to ne treba da vas brine jer će na proleće opet da olista.

Drugi način je da uzmete reznice i ukorenite ih u zatvorenom prostoru. Pred kraj vegetacije izrežu se grančice sa nekoliko zdravih listova. Stave se u providne čaše ili tegle koje su napunjene sa vodom. Važno je da uklonite listove koji su ispod nivoa vode.

7 razloga zašto je kopriva dobra za biljke

Čaše ili tegle stavite na toplo i svetlo mesto i reznice će početi da puštaju korenje. Oni se obično pojave posle nekoliko dana, a kroz mesec ili dva će se razviti. Vodu stalno dolivajte jer ona isparava i troši je koren biljke. Ako voda postane mutna ili smeđa, zamenite je svežom.

Takođe, bitno je da voda ne bude prehladna, već da bude sobne temperature. Kada koren „napuni“ čašu (teglu) vreme je da biljku presadite u saksiju.

Izvor: Thespruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica