Kada i kako se SADE MUŠKATLE?

Kada i kako se SADE MUŠKATLE?

muskatle cvece

Posao oko sađenja muškatli ili nekog drugog balkonskog cveća predstavlja pravo uživanje. To je jednostavan posao koji se lako može obaviti ukoliko imamo sve potrebne elemente. Ovoga puta pozabavićemo se na koji način se može muškatla posaditi. Kada govorimo o tome da se muškatle gaje na terasi potrebno bi bilo imati saksiju.

Na primer, to može biti klasična duža žardinjera od 60 cm. To su žardinjere koje su najčešće duboke 18 do 20 cm, mogu biti široke svega 40 ili 60 cm, a široke su 20 cm. One se mogu postaviti na donji deo same terase a mogu se okačiti i na nosače na gilender ili ogradu balkona.To je veoma pogodno kada govorimo o gajenju padajućih muškatli.

Možete posaditi i klasičnu stojeću muškatlu ili na primer ledenu padajuću muškatlu. Kada se odlučite za gajenje muškatle u saksijama, poželjno bi bilo nabaviti nove i kvalitetne saksije. Potrebno da te saksije budu čiste i dezinfikovane jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka gljivičnih oboljenja koja mogu delovati na koren same biljke. Takođe, u saksiju možete staviti i sloj stiropora i iskidati na komadiće jer će on omogućiti dobro i kvalitetno “prodrenjivanje” same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke a pomoćiće da se zemlja lepo prosuši naročito uzimajući u obzir da ćete muškatle svakog drugog ili trećeg dana zalivati, pogotovo u najtoplijom delu godine.

Takođe, potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. To može biti pripremljen supstrat namenjen baš za gajenje muškatli. Puno puta na vrećama piše geranijum zemlja a dobro znamo da muškatle spadaju u familiju geranijace. Zemlja za geranijum je u stvari pripremljeni supstrat tj smeša napravljena baš tako da u potpunosti odgovara gajenju muškatli. Ako odaberete zemlju koje pripremljena za muškatle za sigurno da će biti uspeha u gajenju ove biljke.

Način sadnje

Možemo u jednu dužu žardinjeru staviti i tri i četiri biljke međutim preporuka je posaditi samo dve biljke da bi one imale dovoljno kvalitetnog supstrata da rasprostru svoj koren a i mesto da formiraju svoj zeleni deo. Jedna žardinjera će biti savršena za dve muškatle a one će same napuniti tu žardinjeru i dobićemo bogatu zelenu masu.

Vreme sadnje

Mi možemo posaditi muškatle u proleće kada je pravi trenutak da se one gaje na balkonima bez bojazni od mraza. April mesec je savršeno vreme za gajenje muškatli. Kada posadimo muškatle na terasi možemo ih odmah izneti na mesto na kome je lepo i kvalitetno osunčano ili na deo terase koji nije osunčan. Posađene muškatle je potrebno obilno zaliti. Biljke koje su gajene u saksijama se nalaze u lepom, finom i lako rastresitom tresetnom supstratu.

Muskatle na stiroporu

One su formirane sa žilicama koje obavijaju ceo taj busen. Moramo voditi računa da kada biljku vadimo iz same saksije, da je pažljivo izvadimo trudeći se da ne porušimo sam busen. Treba ih posaditi centimetar ili dva dublje nego što su inače bile u samoj saksiji. Takva biljka će lepo i dobro da se ukoreni pod uslovom da je i zemljište dobro pripremljeno. Takođe u mešavinu zemlje prilikom sadnje muškatle možete dodati I mineralno đubrivo. Na primer to može biti mala količina MPK mineralnog đubriva koje će biti početna faza za hranjenje biljke. Po površini zemlje dodajte perlit ili zeolit koji će uticati na to da spreči stvaranje pokorice na samoj zemlji zbog previše zalivanja.

Zalivanje i prihranjivanje

U toku godine uvek možemo muškatle prihranjivati, preporuka je da to bude đubrivo koje namenjeno baš za prihranu muškatli. Možete odabrati neki od proizvoda koje nude razni proizvođači đubriva. Jedan zatvarač ide na dva ili eventualno tri litra vode te se jednostavnim sipanjem u vodu može biljka zalivati. Predlog je da se prihrana za muškatle daje bar jednom u 7 ili 10 dana a minimum jednom ili dva puta mesečno. Međutim ne treba ni preterivati. Svako drugo ili treće zalivanje može imati prihranu za biljke.


Takođe možemo se odlučiti za korišćenje profesionalnih prihrana za zalivanje biljaka a to su ona đubriva koja se kupuju u kristalu u pakovanju od jednog kilograma. Predlog je da se oko 25 do 30 grama tog đubriva rastvori u vodi te se time biljke zalivaju. Za one koji nemaju tako veliku količinu možemo jednostavno jednu kašičicu staviti na jedan litar vode ili dve kašičice na dva litra vode te se njima prihranjuje muškatla.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica