Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta valjevskog kraja

Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta valjevskog kraja

Breskva najbolje uspeva i može dati najbolje prinose u selima Gola Glava i Pričević. U drugim valjevskim selima, kao što su Stapar, Miličinica, Oglađenovac, Zlatarić, njena uspešnost gajenja ide do 50 posto, dok u drugim krajevima Valjeva ona je jedva 10 posto ili uopšte ne uspeva.

Trešnja - © Agromedia

 

SAVETI: Odaberite kvalitetne sadnice voća

Trešnja

Da bi se iskoristio sav potencijal trešnje nju je najbolje gajiti u selima Osladić, Miličinica, Vlašić Oglađenovac, Gola Glava, Kotešica, Joševa …

Lešnik

Najbolji klimatski uslovi za gajenje lešnika su u selima Popučke, Divci, Veselinovac, Beloševac, što ipak ne znači da se on ne može gajiti u drugi selima ali sa mnogo manje uspeha.

8 voćaka koje sadrže malu količinu šećera

Ovo je pokazala Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva, koja je nastala nakon što su tokom prošle godine urađena terenska istraživanja, uzorkovanje tla a zatim i laboratorijska ispitivanja u svakoj od 74 katastraske opštine na teritoriji grada. Uzevši u obzir i geografski položaj i reljefne karakteristike valjevskih sela data je preporuka za gajenje voćarskih i ratarskih kultura za svaku katastarsku opštinu.

 

Lešnik - © Pixabay

 

Malina

Karta je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Tako na primer malina, po kojoj je poznat valjevski kraj, nekada se gajila u selima oko Valjeva Gornja i Dona Bukovica, Pričević, Rađevo selo, Zlatarić, međutim poslednjih godina proizvodnja maline se lagano pomera ka Brezovicama, Vujinovači, Tubraviću … Sa druge strane umesto maline u tim selima može se gajiti šljiva i to veoma uspešno. To znači da je došlo do pomeranja voćarske proizvodnje i sada se na osnovu ove karte jasno pokazalo gde se određena proizvodnja može zasnivati i na koji način“, kaže Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

Moderan zasad šljiva: Evo po čemu se razlikuje od drugih

Radojičić dodaje i da je slično i sa ratarskim usevima: „U svakoj katastarskoj opštini ne mogu se podjedanako uspešno gajiti pšenica, kukuruz, soja, suncokret … “.

U ovom dokumentu su navedene preporuke za popravku kvaliteta zemljišta, sortiment ratarskih kultura kao i voćne vrste koje su pogodne za gajenje na određenim katastarskim opštinama. Pored toga za 14 voćnih vrsta, koje su najzastupljenije na ovom području, urađene su karte na kojima proizvođači mogu videti gde šta može da se gaji i sa kojim uspehom.

Gajenje voćaka - © Pixabay

Sa ovom kartom rejonizacije pokušaćemo da napravimo voćarsku proizvodnju koja će biti zasnovana u određenim selima a sve prema uslovima gde najbolje uspevaju određene vrste“, kaže Radojičić.

Prema njegovim rečima karta plodnosti obradivog zemljišta poslužiće i za raspodelu subvencija iz gradskog budžeta poljoprivrednim proizvođačima: „Za sve voćne vrste subvencija će biti 50 posto od vrednosti sadnice, ali u selima gde određene voćne vrste najbolje uspevaju one će biti do stoprocentnog iznosa u selima, a tamo gde to nije slučaj voćari će biti stimulisani do 30 odsto vrednosti sadnica“.

Recept za pravi šljivani kolač – Vratite ukus zaboravljenim poslasticama

Karta plodnosti poljoprivrednog zemljišta urađena je uz podršku Grada Valjeva, Poljoprivredne stručne i savetodavne službe i JP „Agrorazvoj – valjevske doline“.

Prilikom izrade ove karte želja nam je bila da sa rejonizacijom na određenim prostorima podignemo intenzivne voćne zasade i da poljoprivredni proizvođači uz podršku Grada i Poljoprivredne stručne službe postignu najbolje rezultate u proizvodnji“, zaključuje Radojičić.

Sagovornik: Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva

Autor: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica