Da li se ISPLATI podizati zasad lešnika na samo JEDAN HEKTAR?

Da li se ISPLATI podizati zasad lešnika na samo JEDAN HEKTAR?

Proizvodnja lešnika na velikm površinama može biti isplativa. Ali šta je sa malim proizvođačima ove voćne kulture. Posetili smo jednog voćara iz Kaća pitali da li se leska može gajiti na samo hektar i po površine i da li se može očekivati zarada.

Petar Čičak ima hektar i po zemlje već nekoliko godina, gde su se ranije proizvodile razne ratarske kulture. Pre šest-sedam godina zbog dopune kućnog budžeta želeo je da započne proizvodnju voćarskih kultura i odlučio se za lešnik.

Kako sam kaže, lešnik nije preterano zahtevan u odnosu na druge voćne vrste i to je bio jedan od glavnih razloga zašto se odlučio baš za njega.

Sadnice je nabavio preko kompanije Ferrero, odnosno preko njihovog zastupnika u Srbiji kompanije Agriser i jako je zadovoljan kako su se pokazale, sa prijemom koji je gotovo 100%.

Osim sadnica, Petar je dobio i podršku u vidu stručne službe i saveta o načinu sadnje, kao i o nezi sadnica i zasada.

Dolaze na svakih mesec, mesec i po dana, u zavisnosti od problema ili u redovan obilazak, te je i sa te strane jako dobra saradnja”, zadovoljno nam kaže Petar.

On je posebno zadovoljan ove godine, jer mu je zasad u petoj godini i očekuje prvi ozbiljan rod.

Kod mene je peta godina, prvi značaj rod i neki povrat investicije. Tek smo krenuli u kupljenje, a glavna sorta mi je još uvek na drvetu i tek očekujem da padne, pošto se plod kupi sa zemlje”, objašnjava nam Petar.

Sa površine od hektar i po Petar očekuje oko tonu i po lešnika u ljusci. Naravno, ova količina ne zadovoljava planove koje su zacrtavali na početku kalkulacije, ali kako kaže, posle osme-devete godine, kada lešnik bude u punom rodu, očekuje značajno veći prinos.


Da li se ISPLATI podizati zasad lešnika na samo JEDAN HEKTAR?-©Agromedia

Sakupljanje lešnika još uvek ne obavlja mehanizacijom, ali kako stvari stoje, zbog velikog roda i nedostatka radne snage, ove godine Petar će morati da iznajmi takozvane usisivače, kako bi mogao da pokupi sav rod.

Što se tiče plasmana i cene, Petar ne brine. Potpisaće ugovor o otkupu sa kompanijom Agriser, uz ispunjavanje određenog kvaliteta lešnika da bi otkup bio moguć.


Zbog toga i savetuje druge da se upuste u ovakav projekat.

Ko god me je pitao, kada sam ja podizao zasad lešnika, ja sam ga savetovao da ide u saradnju sa Agriserom iz razloga što ima na raspolaganju i savetodavne usluge i plasman. Na kraju krajeva, taj plasman je jako bitan. Nema snalaženja, kvantaš, pijaca… Ako je kvalitet dobar – nema razloga da saradnja ne bude dobra”, kaže Petar.


Za kraj, pitali smo ga šta bi rekao nekome ko razmišlja da podigne zasad lešnika i dobili iskren odgovor.

Savetovao bih mu da dobro razmisli. Jesam ja na početku, ali neki ljudi misle da je to lako: posadi se, sačeka se i to je to. Naravno da ima posla, kod poljoprivrede uvek ima posla, tako da, ko nije spreman tome da se posveti – bolje da ne kreće”, kaže Petar.

A, za one koji su spremni, Petar smatra da se upuštaju u dobru priču, istu onu koju je i sam odabrao.

Sagovornik: Petar Čičak, proizvođač lešnika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica