Sušenje zamrzavanjem – veoma korisna tehnika u preradi voća

Sušenje zamrzavanjem – veoma korisna tehnika u preradi voća

Šta znači liofilizacija i zašto je korisna u preradi voća -©Pixabay

Jedna od tehnika prerade voća je liofilizacija. Reč je o sušenju voća zamrzavanjem kojom se zadržavaju sve nutritivne vrednosti plodova, a značajno povećava njihov vek trajanja. Voće zadržava ukus, miris, oblik i formu i izgleda kao da je sveže.

Liofilizacija je postupak uklanjanja vode iz voća, tako što se najpre plodovi zamrznu, a zatim se izvlači voda iz njih, odnosno dehidriraju se.

Postoje 3 osnovne faze liofilizacije.

Liofilizaciju obično rade specijalizovane hladnjače koje postoje i u našoj zemlji. Prva i najvažnija faza je brzo, duboko zamrzavanje voća na temperaturi do minus šesdeset.

Druga faza je sušenje (sublimacija). Ova faza se odigrava u vakuumu, gde određeni vazdušni pritisak suši voće. U ovoj fazi se uklanja oko 95% vode iz voća.

Treća faza je sekundarno sušenje tokom kojeg se uklanjaju jonski vezani molekuli vode.

Liofilizovano voće je potpuno bez bakterija i drugih izvora kontaminacije, jer mikrobi ne mogu da prežive ovaj proces.

Ovako obrađeno voće može da se konzumira celo (bobičasto voće) ili naseckano, direktno iz pakovanja, može da se koristi kao dodatak drugim proizvodima iz zdrave hrane, poput ovsenim kašama i muslima, u čokoladama sa voćem, u industriji voćnih čajeva, a može da se pravi prah koji se dalje koristi u konditorskoj industriji, itd.

Pored svega navedenog, ovako obrađeno voće je izuzetno pogodno za transport, jer je dosta lakše nego kada je u svežem stanju.


Izvor: Millrocktech

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica