Tonda di Giffoni – italijanska sorta lešnika sa stalnim prinosom i visokim kvalitetom ploda

Tonda di Giffoni – italijanska sorta lešnika sa stalnim prinosom i visokim kvalitetom ploda

Ovo je najcenjenija italijanska sorta lešnika- © Pixabay

Evropski lešnik glavna je kultura orašastih plodova i peta po svetskoj važnosti nakon indijskog oraha, badema, kikirikija i kestena. Turska je dugo godina vodeći proizvođač lešnika sa čak 71%  učešća u svetskoj proizvodnji. Slede je Italija, SAD i Španija, Azerbejdžan, Iran, Gruzija, Kina, Francuska i Grčka.

Postoje mnoge sorte lešnika, ali među njima se posebno izdvojila jedna.

„Tonda di Giffoni“ je jedna od najcenjenijih sorti italijanskog lešnika u prehrambenoj industriji, a zbog okruglih plodova i izvrsnog kvaliteta obrade dodeljena mu je oznaka zaštićenog geografskog porekla od strane Evropske unije.

U Italiji je čak 69.685 ha pod zasadima lešnika, sa prosekom godišnje proizvodnje od 121.750 t lešnika u ljusci. Četiri regije čine 98% nacionalne proizvodnje: Kampanija, Lacio, Pijemont i Sicilija, a Kampanija proizvodi oko jedne trećine nacionalne proizvodnje.

Preovlađujuće sorte koje se koriste u industriji hrane su „Mortarella“ (38%) i „San Giovanni“ (37%), zajedno sa „Tonda di Giffoni“ (12%), čija je proizvodnja ograničena na Salerno provinciju u Južnoj Italiji.

Ovo je najcenjenija italijanska sorta lešnika- © Pixabay

Međutim, „Tonda di Giffoni“ je jedna od najcenjenijih italijanskih sorti u prehrambenoj industriji i to zbog kvaliteta obrade.

Osnovna agronomske karatkeristike ove sorte su odličan izgled zrna, visok kvalitet, stalan prinos i otpornost na patogene i štetočine.

Sorta „Tonda di Giffoni“ je otporna na hladnoću i može se orezati u obliku drveta ili kao divovski grm. U pitanju je sorta ranog cvetanja, sa sredjnim periodom sazrevanja, visoke bujnosti i odličnom osobinom skidanja pokožice, a radman iznosi do 47%.


Čak 90% roda lešnika u celom svetu ljušti se i prodaje u zrnu za prehrambenu industriju, dok se preostalih 10% prodaje za svežu potrošnju.

Lešnik se konzumira u sirovom stanju, blanširan ili pržen. Takođe, prerađuje se za upotrebu u mlečnim proizvodima, pekarstvu, u čokoladama i drugim konditorskim proizvodima.


Reč je o daru prirode, koji je veoma zdrav i blagotvorno deluje na ljudski organizam.

Plod lešnika sadrži nezasićene masne kiseline (linolna, linolenska, oleinska kiselina, palmitinska i stearinska) koje su neophodne za ljudsko zdravlje. One smanjuju nivo holesterola u krvi i kontrolišu neželjne efekte hipertenzije.


Takođe, bogata su atokoferolom koji smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, hipertenzija, karcinom, a može da se bori i protiv određenih negativnih efekata povezanih sa starenjem.

Izvor: Research gate

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica