14 najpopularnijih sorti borovnice u našoj zemlji

14 najpopularnijih sorti borovnice u našoj zemlji

Kada je kompanija „Superior“ iz Velike Plane pre nekoliko godina odlučila da u svoju ponudu uvrsti sadnice borovnice, sadni materijal je uvozila iz Poljske i Holandije. S obzirom na to da je sortiment u ovim zemljama veoma bogat, predstavnici „Superiora“ su odlučili da podignu malo ogledno polje na kojem bi se detaljno ispitivale i pratile sve karakteristike 14 različitih sorti koje su najzastupljenije na našem podneblju.

Milutin Jocić, konsultant za voćarstvo u kompaniji „Superior Seeds“, predstavio nam je karakteristike i agrotehničke mere koje su karakteristične za sorte borovnice Chanticleer, Bluejay, Blueray, Spartan, Duke, Meader, Earliblue, Bluecrop, Bluegold, Darrow, Elliott, Patriot, Herbert i Hannah’s Choice.

Ovako bi trebalo da izgleda dobar zasad borovnice u punom rodu!

To su sorte koje sa vremenom zrenja počinju već od polovine maja meseca. Takva je na primer Chanticleer, najranija sorta na našem oglednom polju. Nakon nje na branje stižu sorte Duke, Spartan, Meader i  Earliblue. Zatim stižu Bluecrop i Darrow. Sezona se završava sa sortama Bluegold i Herbert“, objašnjava Milutin.

Borovnice - ©Agromedia 

Za koju god od ovih sorti da se odlučite, ukoliko želite da postignete dobre rezultate na vašoj plantaži, neke agrotehničke mere se jednostavno podrazumevaju i moraju da se urade pravilno.

Sorta borovnice koja je ponovo najtraženija

Mi smo ovde na našem oglednom polju takođe radili i različite načine rezidbe, kako bismo videli koliko se razlikuju veličine plodova kod orezane i neorezane biljke. Ispostavilo se da je reč o drastično velikoj razlici. Kod orezane biljke prečnik ploda iznosi više od 1,5 centimetara. Smatra se, inače, da svi plodovi koji prelaze 1,2 centimetara idu u prvu klasu“, navodi on.

Borovnice - ©Agromedia 

Kod nekih sorti rezidba mora da bude veoma jaka da bi se postigla odgovarajuća veličina ploda. Konkretno, sorta Bluecrop formira veliki broj cvetnih pupoljaka, pa kod nje, na primer, mora da se uradi veoma dobra rezidba. Međutim, ovde nije reč samo o krupnoći plodova. Kada se ne odradi dobro rezidba plodovi ostaju sitniji, produže vreme zrenja i ne stignu na branje u vreme koje je za njih predviđeno. Tada se na tržištu gubi cena, koja iznosi i do 1,2 do 1,5 evra za kilogram“, dodaje naš sagovornik.

Količina roda, odnosno plodova po biljci, takođe u velikoj meri zavisi od rezidbe.

U principu, za pun rod se smatra 6 do 10 kilograma po biljci i on može da se očekuje posle 4 ili 5 godina nakon sadnje dvogodišnje sadnice. Mi smo ovde na ovom polju ušli u treću godinu nakon sadnje dvogodišnjih sadnica i ove godine očekujemo rod od 2 do 3 kilograma po biljci. Već sledeće i za dve godine ulazimo u puni rod, kada možemo da očekujemo 5 kilograma po biljci“, rekao je Milutin.

Punim rodom se smatra 6 do 10 kilograma po biljci i on može da se očekuje posle 4 ili 5 godina nakon sadnje dvogodišnje sadnice.

Inače, voćari bi mogli da budu zadovoljni i sa 4 kilograma po biljci, jer kada se to pomnoži sa brojem biljaka po hektaru i preračuna u skladu sa otkupnom cenom, dolazi se do veoma dobrog prihoda“, ističe on.

O ukusima plodova borovnice ne treba raspravljati. Svako ima svoju omiljenu sortu.

Ja lično mogu da izdvojim sortu Hannah’s Choice, koja je u tipu zrenja kao i Duke. Ona ima tako specifičan ukus da kada je jedete imate utisak kao da pijete pravi sok od divljih borovnica. Zato bih ja baš nju izvojio od ostalih sorti sa ovog oglednog polja“, kaže Milutin.

Borovnice - ©Agromedia 


Ovih 14 sorti borovnice na našem podneblju su se u poslednjih nekoliko godina najbolje pokazale
. Osim toga, brojni su i voćari koji sa njima već imaju iskustvo, što takođe može da vam znatno olakša posao ako se odlučite za neku od njih.

Ipak, ukoliko i posle svega što je naš sagovornik naveo imate nedoumice oko osobina, ili agrotehničkih mera koje su karakteristične za određene sorte, znajte da više informacija o svemu tome možete da dobijete na imanju kompanije „Superior“ i to upravo na ovom oglednom polju. Na njemu ćete čak moći i da degustirate plodove, što je često za mnoge voćare presudno prilikom donošenja odluke o izboru sortimenta.

Sagovornik:
Milutin Jocić, konsultant za voćarstvo, „Superior Seeds“ 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica