Jednostavni koraci za sadnju lubenica u otvorenom delu bašte

Jednostavni koraci za sadnju lubenica u otvorenom delu bašte

Jedno od najslađih i najpopularniji letnjih osveženja u našem narodu svakako je lubenica. Ovo povrće dolazi iz porodice tikava, a za njen uzgoj najviše pogoduju ravničarski i plodni delovi zemlje.

PRIPREMA MESTA ZA SADNJU

Počnimo od priprema mesta za sadnju u samoj bašti. Nabavite veliku količinu stajskog đubriva koje ufrezirate u samu leju. Ali, kako pripremiti sam jamić?

Dobro pitanje, a evo i rešenja. Iskopajte jamić otprilike ašov i po, raširite ga 40 cm u širinu i napravite nekoliko slojeva. Najpre sloj razgrađenog stajnjaka, naša preporuka je ovčiji ili pileći stajnjak. Drugi nivo je humusna zemlja, a posle njega sledi NPK mineralno đubrivo. Preporučujemo tri petnaestice.

Kada napravite slojeve, zemlja će biti izvišena i podsetiće na jedan od krtičnjaka koje ste videli. Biće oko 10 cm iznad zemlje. Kada počnu obilne kiše ili zalivanja zemlja će se slegnuti. Zapamtite da nije dobro da se mesto za sadnju slegne ispod nivoa zemlje, klica bi mogla propasti zbog podzemnih voda ili od prevelike vlage.

Dakle, setva semena se obavlja na izvišenom jamiću. Obezbedili ste dobre uslove, što znači da će posle 10 dana od setve seme isklijati i oformiti se koren koji može ići i pola metara u dubinu zemlje.

ŠTA AKO JE PROMENLJIVO VREME?

Pošto je proleće varljiv period kada je reč o kolebanju vremena, preporučujemo da napravite i zaštitu za seme, jer se zbog mogućih promena vremena menja i temperature zemlje.

Kako postaviti zaštitu i napraviti višu temperaturu?


Najlakše je kupiti gotove plastenike koji su najčešće u obliku zvona. Ali, uvek možete i sami napraviti dobru zaštitu. Vrlo jednostavno,  postavite nekoliko letvica i klasičnu streč foliju, ili najlonski džak.

Zapamtite da je za prvih dvadeset dana važno omogućiti uslove da se zemlja dobro zagreje, što su povoljni uslovi da seme dobro klija. Najlon uklonite kada biljka počne da formira prve listove.


SUGAR BABY ODLIČNA ZA USKE LEJE!

Na dobrom ste putu da uspešno gajite lubenice. Sada još preostaje i da vam damo savet koja bi sorta bila dobra za uzgoj u bašti. Mi preporučujemo Sugar Baby lubenicu, koju možete posejati u uskim lejama bez problema.

Da li je lubenica zrela?

Postoji više načina da odredite kada je pravi trenutak da se ubere plod. Dobro poznata metoda je kuckanje po kori. Tup zvuk je znak da je lubenica zrela. Ako primetite da je deo lubenice koji je rastao ka zemlji dobio svetlo žutu boju, a kora oko njega ohrapavila, lubenica je verovatno zrela.


Naravno, da ne biste pogrešili, pogotovo ako ste kupac, dobro rešenje je kocka za probu.

Uz lubenicu je lakše držati dijetu

Lubenica je odlična namirnica ukoliko ste se odlučili da zbacite koji kilogram sa sebe. Lubenice sadrže čak i do 90% vode. To je jedno od svojstva ovog povrća zbog kog je odlično za izbacivanje peska, održavanje kičme i zglobova. Pored ovih pogodnosti, dobre su za oslobađanje viška soli iz organizma i pomažu radu creva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica