Svet poljoprivrede Prodavnica

Dani polja KWS: Prinos kukuruza zadovoljavajuć

Kako bi saznali nove tehnologije u proizovdnji kukuruza i videli neke poplarne hibride ove kulture na delu, kompanija KWS organizovala je protekle nedelje Dane polja u Staroj Pazovi.

Posetioci su mogli da vide sve hibride kukurza koje kompanija KWS ima u svom portfoliju. Stručnjaci iz ove kompanije posećuju parcele i rade analize koliki je io uticaj vremenskih promena na porast i prinos.

„Radimo analize oglednih parcela, ali mogu da kažem da će suša koja nas je zadesila u avgustu mesecu tek ostaviti posledice na prinos kukuruza. Rod neće biti na onom očekivanom nivou kako smo mislili, ali će svakako biti zadovoljavajuć za proizvođače“, kaže Željko Ančevski iz KWS-a.

Janko Turčan već 15 godina seje ove hibride kukuruza. A od ove godine planira da krene i sa proizvodnjom suncokreta kompanije KWS.

„Ja u programu KWS-a više od 15 možda i 20 godina. U početku sam radio samo isključivo sa kukuruzom, a onda sam prešao na suncokret. Videću u kakvom su stanju klipovi, ali ono što mogu da kažem za KWS-ove hibride kukuruza jeste da su adaptibilni na različite uslove i da daju stvarno dobre rezultate. Poslednjih godina sam najviše u pšenici, ali ove godine planiram da posejem i njihove suncokrete“, kaže proizvođač Janko Turčan.

Sagovornik:
Željko Ančevski, KWS
Janko Turčan, proizvođač

Komentari