Ako se ponovi 2023. godina, PREPOLOVIĆE SE broj poljoprivrednika!

Ako se ponovi 2023. godina, PREPOLOVIĆE SE broj poljoprivrednika!

Kakva je situacija u ratarstvu, kao i kakvo je stanje u usevima, ore li se i kakva je situacija po pitanju žitarica i padavina, pitali smo Mihajla Milanovića iz Borče.

“Situacija trenutno još nije alarmantna, ali valjalo bi još malo padavina da bude.
Prošle jeseni smo imali prilično padavina u obliku kiša. Snega je ovde bilo jako malo, rezerve vlage za pšenicu i za repicu lepo napreduju. Malo su štetočine krenule, korovi se fino razvijaju.

Ušli smo u neku pripremu, zatvaranje zimske brazde. Kod nas u Borči je to i gotovo. Što se tiče priprema za kukuruz i suncokret, mislim da ćemo uskoro krenuti u bacanje uree i drugu pripremu i polako da razmišljamo o setvi. Kada će se to desiti, još pratimo. Prilično je rano da pričamo na tu temu, ali videvši ove vremenske uslove, mislim da ćemo uskoro krenuti u setvu.”

Situacija sa vlagom pomaže pšenici

7 litara je palo u dva dana. Padavine su popravile taj nedostatak u pšenici. Njoj je trebalo kiše, da budem iskren i repici i počela je i zemlja malo da puca u tim nekim nižim delovima gde je bilo manjak nekih padavina zimus. Treba vlage, vidim da vam sada već malo popravlja, i đubriva što smo bacali, ta urea, lepo se rastvara i mislim da će to sada malo popuniti te neke nedostatke. Ali, daleko smo od onoga što bi još trebalo. Mislim da još fali prilično vlage, zato smo i užurbano i ušli u to zatvaranje zimske brazde da bi sačuvali što više vlage.

Planiranje setve u senci prošlogodišnjeg iskustvo s niskim cenama 

Ulazimo onako da kažemo u malo lošijem raspoloženju nego inače. Cene jesu takve kakve jesu, kukuruzu još pada cena, imamo još nešto malo na lageru, te cene padaju i konstantno. Pšenica mislim i dalje da je u padu, nisam nešto isplatio, repromaterijal isto. Pa otprilike ajde da kažemo đubrivo da je na nekom zadovoljavajućem nivou, bar ovo što smo obavljali urea malo ranije. Cene semena se još ne znaju, ne znam ni ja. Neke semenske kuće još nisu izašle, neke su povećale jedno desetak odsto cene u odnosu na prošlu godinu. Tako da sve u svemu, situacija u tom slučaju nešto i nije baš zadovoljavajuća.

Pronalaženje smisla i motivacije uprkos okolnostima

 

Na pitanje da li je ovakva situacija obeshrabrujuća, Mihajlo odgovara potvrdno ali ujedno i smatra da svaki posao nosi rizik: “Doduše, ovo je neki rizik poslovanja, da tako kažem. Kompletno ta slika koja se stvorila, mislim da to baš i nije neka realna slika. Svi kukaju da imamo puno robe, da naša roba nešto i nije tražena, ali mislim da treba da malo pričamo o uvozu sa strane. Šta sve ulazi u Srbiju i o tom kvalitetu robe jako malo pričamo, tako da prilično smo obeshrabreni ovom situacijom.


Za sada su ovi naši ozimi usevi korektni, u kondiciji, nije to ništa ekstra, ali u korektna kondicija svega je tu, lepo to sve izgleda. A što se tiče predstojeće setve, da videćemo, mi smo navikli da uložimo novac. Ako ne uložimo, nemamo ni čemu da se nadamo. Tako da smo jesenas zaorali, ali osnovno đubrivo. Sada smo već pripremili, ureu, bacaćemo je kao i do sada. Tako da što se toga tiče, sve što je do nas mi ćemo uraditi maksimalno korektno koliko možemo i koliko smo u mogućnostima svi mi, a dalje videćemo.”

Kakva su očekivanja i nadanja ratara ove godine?

Pitali smo da li veruje da će cene pre svega osnovnih ratarskih kultura kao što su pšenica, kukuruz, raž, suncokret, soja na jesen biti nešto drugačije i nešto povoljnije za proizvođače.

“Ja se nadam, ja sam nekako optimista, ali nadam se da će biti, jer u protivnom, mislim da će biti jako teška situacija i da ako se ponovi 2023. godina. Mislim i na te cene i celu tu nezavidnu situaciju što se tiče ratarstva, mislim da mnogi neće nastaviti da se bavim poslom”, rekao je Mihajlo Milanović za AGROmedia portal.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica