Zdrava biljka, veći prinos i kvalitetno zemljište? Uz OVAJ sistem je moguće!

Zdrava biljka, veći prinos i kvalitetno zemljište? Uz OVAJ sistem je moguće!

BTZ tehnologija se već dugo koristi na mnogobrojnim parcelama širom Srbije i regiona. Mnogi poljoprivredni proizvođači su se već uverili u efikasnost ovog sistema, koji ne samo da daje veći prinos, već značajno utiče na to da biljke budu zdravije a zemljište kvalitetnije.

Posetili smo parcelu u Novom Kneževcu sa dipl. inž. Živom Mirkovim, koji nam je objasnio na koji način se primenjuje BTZ tehnologija i kakvi su rezultati.

Kako nam je Živa Mirkov objasnio, cela površina koju nam je pokazao tretirana je kompletnom BTZ  tehnologijom (biološki tretman zemljišta). Kako zapravo izgleda primena ove tehnologije u praksi i iz kojih se faza sastoji?

1. Tretman semena – BioGnezdo

2. Tretman zemljišta – Biofor Active i Nitrogenius

3. Tretman biljke – BioEho

4. Tretman žetvenih ostataka – BioPlug

Efekti korišćenja BTZ tehnologije

Kako nam je Mirkov objasnio, najočigledniji efekat primene ove tehnologije ogleda se u većem prinosu. Zdravstveno stanje biljaka je mnogo bolje, a korišćenjem BTZ tehnologije postiže se i bolje i kvalitetnije zemljište, sa većim sadržajem humusa i većom mikrobiološkom aktivnošću. Samim tim, biljka koja se gaji na takvom zemljištu mnogo je otpornija na bolesti i na stresne uslove sredine.


Suština biostimulatora  u poljoprivrednoj proizvodnji je u tome da pripreme biljku za stresne uslove sredine. U tom smislu, preparat BioEho jako dobro deluje u tom smislu, jer biljke mnogo spremnije ulaze u stresne uslove i mnogo ih bolje podnose.

Dakle, uz primenu BTZ tehnologije, poljoprivredni proizvođači mogu da očekuju da će biljke biti zdravije, da će prinos biti veći, kao i da će nakon nje ostati kvalitetnije zemljište.

Po kom principu funkcionišu Biofor System preparati

Kako nam je objasnio Mirkov, Biofor preparati sastoje se od elemenata iz prirode koji su najkorisniji u poljoprivrednoj proizvodnji.


,,Biofor preparati se sastoje od mikroorganizama, od bakterija koje su izolovane iz prirode i koje isto to rade i u prirodnim uslovima, ali su selekcionisani tako da je dat akcenat na određene stvari koje određeni sojevi mikroorganizama rade najbolje u prirodi.

Tako da su sasvim bezbedni i mogu se koristiti i u organskoj proizvodnji i imaju sve sertifikate koji važe u celoj Evropi. Što se tiče primene u organskoj proizvodnji i u primeni, potpuno su bezbedni za ishranu ljudi”, objašnjava Mirkov.


Za sve poljoprivrednike koji imaju dilemu da li treba da probaju Biofor System preparate, Živa Mirkov savetuje da se raspitaju. Mnogi poljoprivrednici širom Srbije već godinama koriste ove preparate i uverili su se u njihovu efikasnost i rezultate, pa je možda njihovu preporuku najbolje i poslušati.

Sa druge strane, stručnjaci iz kompanije Biofor System su uvek dostupni za razgovor, za izlazak na teren i stručno savetovanje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica