Kakvo je stanje PŠENICE i hoće li nas naredna žetva IZVUĆI?

Kakvo je stanje PŠENICE i hoće li nas naredna žetva IZVUĆI?

Razgovarali smo sa dipl. inž. Markom Stanojevićem iz surčinskog PG Mihalj o tome kakvo je trenutno stanje pšenice, ali i ostalih kultura, kao i da li se na osnovu trenutnog stanja useva može prognozirati kakva nas sezona očekuje.

Kakvo je trenutno stanje useva?

Marko Stanojević je tokom proteklih nekoliko dana obilazio pšenicu, nakon čega je konstatovao da je pšenica u jako dobrom stanju što se tiče klijanja, a zatim i nicanja. Kako tvrdi naš sagovornik, razlog tome je činjenica da je tokom setve, sredinom oktobra, bilo kiše, te je seme stavljeno u vlažnu zemlju, a zatim je usledio još jedan kišni perion koji je itekako pomogao.

Pšenica je lepo nikla, što nije slučaj i sa uljanom repicom, koja je posejana tokom sušnog perioda. Usled toga, nicanje je slabo, tek je 70% uljane repice niklo kako treba.

Stanojević napominje da postoje i velika oštećenja zbog aktivnosti brojne populacije poljskih miševa, a koja su posebno vidljiva na uljanoj repici. Zanimljivo je da su štete od miševa najmanje na ječmu, a naš sagovornik nije do kraja razjasnio zašto je baš ječam pošteđen.

Kakva je situacija sa zaštitom od bolesti?

Bolesti su prisutne u pšenici, u ječmu i u ulajnoj repici, tvrdi naš sagovornik. Što se tiče pšenice, posebno je zanimljiva pojava švedske muve koji se uvlači u stablo, isisava sok i tako dovodi do truljenja biljke.

Švedska muva – krivac za oštećene listove ozimih useva

Svetla tačka u pogledu bolesti su prolećne temperature, lepo vreme bez padavina, usled čega se očekuje stabilizacija situacije sa bolestima pšenice.

Kako će visoke temperature uticati na razvoj korova?

Lepo vreme pogoduje razvoju pšenice, ali i razvoju korova. Osim pšenici, ovakvo vreme ide u na ruku i insektima, glodarima, pa i korovima.


Ratare očekuje dosta posla, a zanimljivo je da će prskanje ove sezone krenuti mnogo ranije, upravo radi zaštite od korova.

Kakvu cenu pšenice treba da očekujemo?

Kako kaže Stanojević, matematika je tu vrlo prosta. Na kraju dana svi gledaju da budu makar na nuli, a u idealnoj situaciji u plusu. Međutim, mnogo toga ne zavisi od poljoprivrednika, već od vremenskih uslova, globalne politike itd.


Cena žitarica je u padu, dok je cena hemijskih sredstava u porastu, napominje naš sagovornik. ,,Unapred ne možemo pričati koja će cena biti. Nadamo se da će biti dovoljno velika da možemo da iznesemo tu svoju proizvodnju i da pokrijemo sve troškove proizvodnje”, nada se Stanojević.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica