NEMA DILEME: Jak koren, vidna razlika, zahvalna zemlja sa BIOFOROM

NEMA DILEME: Jak koren, vidna razlika, zahvalna zemlja sa BIOFOROM

Mihajlo Milanović iz Borče koristi Biofor proizvode već dve godine. Sa njim smo razgovarali o utiscima i tome kako je zadovoljan preparatima, kao i koje konkretno koristi za svoje useve.

BIOFOR đubriva koristim u svim usevima

“Koristim Biofor već, pa dobro, ovo je druga godina, sada tako već mogla da kažem ušli smo u drugu proizvodnu godinu. Koristim Biofor Aktiv, pre svega za useve, u prvom tretmanu kukuruza, suncokreta. Biofor Aktiv koristim i zbog dobrog ukorenjavanja biljaka. Od prošle godine koristim Bio Gnezdo za tretman semena i uglavnom tretiram sve što mogu: ovas, pšenice, ali i suncokret, kukuruz, uljanu repicu  i ispostavilo se kao odlična stvar.”

Mihajlo kaže kako je jesenas zasejana uljana repica pre svega, jednako nikla, nije bila interesantna insektima da je napadaju. Bio Plug je počeo takođe da koristi za zaoravanje žetvenih ostataka i tu tek čeka rezultate.

“Volim da probam neke novine, ali pored tog Bio Pluga, planiram i to Zeleno đubrenje da ubacim u celu svoju priču podizanja nivoa humusa u zemlji, pogotovo što ja sam u tom nekom regionu gde je zemlja prilično lošeg kvaliteta i dosta je bilo zapušteno da ne pričamo o tome da nemamo stajskog đubriva, pa tako sada na sve načine pokušavamo da podignemo taj nivo humusa. Mislim da su jako dobri proizvodi i u budućnosti ću ih koristiti.”

Preporuka prijatelja je najbolja reklama za Biofor proizvode

Biofor proizvode počeo je da koristi na preporuku jednog prijatelja.

“Pozvala me njihova ta promoterka koja je u našem regionu žena došla i mi smo malo popričali, tako da smo krenuli tu neku saradnju. Ma ne mogu da kažem, nekako je bilo skeptično, obazrivo, krenuo sam možda sa nekih 30 ha, već ja mislim u nekom startu, svidelo mi se kako to sve izgleda.

Kukuruz mi se jako dobro ukorenio, ja sam stvarno bio prezadovoljan kada smo radili te neke oglede, doduše na jednoj parceli i pola sam radio sa Biofor Aktivom, pola nisam. Mogu reći da mi se kukuruz prilično razlikovao, gde je tretiran, jako se bolje ukorenio, iako je bila zdravija biljka i kasnije u žetvi su bili prinosi dosta bolji. Mislim da je to neko dugoročno rešenje i da jednostavno, trebalo bi imati kontinuiteta u toj celoj priči. Mislim da je zdrava osnova. Sviđa mi se što je razvijano tim mikroelementima, pogotovo i te bakterije i ceo, taj koncept tih đubriva koji su razvijeni na našem području i na našim tipovima zemljišta. Zaista mislim da je dobra priča i svakako ću nastaviti.”

Bez ulaganja u kvalitet zemljišta nema ni rezultata


Na temu manjka mikroorganizama i hranljivih materija u zemljištu u Srbiji, Mihajlo dodaje: “Kompletno godinama unazad se eksploatiše zemljište maksimalno, iskorišćavaju se svi da kažem svi ti mikroorganizmi te hranljive materije maksimalno iz zemlje i trebalo bi to sve malo vratiti na svoje mesto i trebalo bi malo više uticati i poboljšavati kompletno taj nivo humusa u zemlji. Jer mislim da je poslednjih godina toliko pao da će za neko dogledno vreme biti alarmantna situacija.”

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica