Setva pred vratima!

Setva pred vratima!

Najjvažnija operacija, najodgovorniji posao od koga dosta toga zavisi nam za desetak dana dolazi, kreće. Za one koji seju neke ranije kulture kao što je šećerna repa ili lucerka setva je uveliko počela i traje.

Setva

U startu je sama operacija otežana. Visoke cene repromaterijala – semena konkeretno, nesigurnost domaćeg i svetskog tržišta. Dosta toga nedifinisanog bez pravog rešenja. Poljoprivrednici u teškom položaju, u procepu.

Prošla godina jako teška, nerentabilna a nova sezona neizvesna i neobećavajuća gledano s ekonomskog aspekta. Iz godine u godinu cena tačnije troškovi proizvodnje po jednom ha samo rastu a cene proizvoda – krajnja realizacija u stalnom padu.

Ratari neodlučni – ŠTA i KOLIKO posejati?

Sigurno je da se mnogi odlučuju i slažu sa tim da treba sejati više različitih kultura, nadajući se da će jedna dobro proćii obezbediti narednu sezonu. Još jednu veliku brigu za naše ratare predstavljaju vremenski uslovi.

Blage zime, male količine padavina tokom jeseni a i zime, prete da dovedu do brzog nestajanja vlage iz zemljišta. Površinski slojevi zemlje izrazito su tvrdi. A svaki ulazak sa mašinom povećava i ubrzava isparavanje, potrošnju rezervi vlage iz zemljišta.

Primetan je porast površina pod šećernom repom na severu naše zemlje a količine prodatog semena soje nagoveštavaju i povećanje površina pod istom.

Jug zemlje orjentisan je pre svega na povrtarsku proizvodnju, a poslednjih par godina je primetan i trend povećanja površina pod vinogradima i voćnjacima. Od voćaka se najviše gaji šljiva i malina.

Male parcele, zastarela mehanizacija, jedan je od bitnih faktora koji utiču na samu proizvodnju i organizovanja iste.


Povećana  je prodaja semena i interesovanje za gajenje sirka. Razlog su jeftinija i početna ulaganja, a i sama proizvodnja u odnosu na druge ratarske kulture. Ali najbitniji faktor je: mogućnost gajenja na lošim tipovima zemljišta i bolje iskorišćavanje istog. Sirak kao alternativa kukuruzu.

Setva

Vreme će pokazati

Da li će nam setva biti lakši deo a realizacija, tržište teži pokazaće vreme i situacija. Očigledno je da klima uzima svoj danak pa tako da pravilo je da pravila nema što se tiče vremenskih uslova.


Nadamo se dobrom početku i brzoj i efikasnoj setvi , povoljnim vremenskim uslovimai stabilnom ekonomskom stanju kako domaćeg tako i inostranog tržišta ali i većem učešću, zalaganju države i njenih institucija.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica