Prolećna SETVA: ,,Mi ćemo OVAKO, pa šta nam BOG DA!”

Prolećna SETVA: ,,Mi ćemo OVAKO, pa šta nam BOG DA!”

Prolećna setva krenula je početkom aprila na parcelama koje obrađuje Janko Turčan iz Stare Pazove. Setva je krenula punom parom, uz borbu sa nepovoljnim meteorološkim uslovima. Razgovarali smo sa Jankom o trenutnim radovima, uslovima u kojima se obavljaju, ali i o ekonomskim aspektima ratarstva u tekućoj sezoni.

Vreme za sada ne ide na ruku

Janko nam je objasnio da je trenutno najveći problem za setvu nedostatak padavina. Zalihe vlage u zemljišti postoje, međutim pitanje je da li su dovoljne. Iz ovog razloga ratari pri setvi idu duboko u zemlju, plašeći se da će, ako se ovakvo vreme zadrži još nekih 10-ak dana, ponicanje biti problem.

Problem sa ponicanjem povlači sa sobom i druge probleme u kasnijim fazama rada. Janko se ipak nada da se to neće dogoditi, te da će se prognoze meteorologa ostvariti i da će pasti preko potrebna kiša.

Strategija za setvu kukuruza

Janko će setvu kukuruza odraditi kako inače radi svake godine – njegovi sklopovi kukuruza su na 20cm, dalo to na kraju dobre rezultate ili ne. Naravno, postoje stvari koje ne mogu da se sa sigurnošću predvide. U tom smislu, vremenske prilike će itekako uticati na rezultate, bez obzira na strategiju setve. Kako kaže Janko, ,,mi moramo da odradimo to što moramo da odradimo, pa šta nam Bog da”.

Prolećna setva

Prolećna setva, strah od jeseni

S obzirom na proteklu godinu koja je bila veoma teška za poljoprivrednike, pitali smo Janka čemu se on nada i da li strahuje da će se u ekonomskom smislu ponoviti 2023. godina. Kako nam je objasnio, tenzije su veoma velike i mnogi nisu mogli ni da naslute koliko će kraj prošlogodišnje sezone biti loš.

Prolećna setva → jesenji BANKROT? Prognoze Jovana Negovana SVI treba da čuju!

Janko predviđa da će poljoprivrednici koji uzimaju zemlju u zakup prestati da koriste površine koje su koristili do sada, te da će mnogo zemlje ostati bez nezasejano. Ukoliko krajem jeseni bude na nuli, Janko će biti PREZADOVOLJAN!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica