Svet poljoprivrede Prodavnica

Ako kupite dobro seme, obavili ste pola posla!

U selu Makce, nedaleko od Požarevca, upoznali smo jednog ratara koji već godinama sarađuje sa kompanijom „Syngenta“. Kaže da je ovom saradnjom veoma zadovoljan i ne planira da je prekida. Pogledajte zašto.

Ivica Petković, ratar iz sela Makce, objasnio nam je na koji način mu je kompanija „Syngenta“ pomogla u njegovoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako je poneo suncokret i zašto se gaji u Šumadiji?

Meni je ‘Syngenta’ omogućila je sigurnost u proizvodnji. Ako usevi dobro rode, svima će biti dobro, i nama i kompanijama i otkupljivačima. Ove godine smo imali dobre prinose i kada je reč o pšenici, ali i o suncokretu i kukuruzu. Zadovoljni smo saradnjom sa ‘Syngentom’“.
 

Suncokreti - ©Agromedia 

Probao sam sa suncokretom i ostvario prinos od 3,5 do 4 tone po hektaru. Ponekad smo čak i prelazili 4 tone. Prošla godina je bila veoma kišna, pa je pogodovala kukuruzu. Nekoliko godina unazad, kada su bile velike suše, sa ‘Syngentinim’ hibridima ostvarivali smo i po 4-5 tona kukuruza suvog zrna po hektaru. Za sušne periode to je stvarno dobar rezultat.“

Mnogo toga u proizvodnji zavisi od vremena, ali ako kupite dobro seme, obavili ste pola posla. Ukoliko to na početku ne uradi čovek kako treba, bolje da i ne radi. Sa Syngentom sam zadovoljan i ne planiram da je menjam. Možda bih i probao sa nekim drugim, ali će ‘Syngentini’ usevi svakako zauzeti veći deo na mom imanju, kada je reč o pšenici, suncokretu i kukuruzu.“

Sagovornik:
Ivica Petković, ratar iz sela Makce

Komentari