,,Sipaš i RADIŠ – mi smo se odlučili za CLAAS-a i nismo se pokajali!”

,,Sipaš i RADIŠ – mi smo se odlučili za CLAAS-a i nismo se pokajali!”

Izbor poljoprivredne mehanizacije ponekad nije tako lak posao, jet treba odabrati mašine koje u potpunosti podržavaju poljoprivrednu proizvodnju. Razgovarali smo sa Danijelom Brajkovićem iz mesta Riđica o tome kako se odlučio za Claas mehanizaciju i kako je zadavoljan mašinama kojima obrađuje svoje parcele.

Danijel obrađuje od 250 do 280 hektara državna zemlje. Osnovne kulture koje proizvodi su uljana repica, žito, ječam, šećernu repa, a radi i kukuruz i suncokret. Nedavno je na Danijelove parcele stiglo i pojačanje u vidu CLAAS-ove mehanizacije, što mu u velikom meri olakšava posao.

Trion 640 – za ozbiljne poljoprivrednike

Razmišljajući o kupovini kombajna, Danijel nije imao veliku dilemu. Zbog sjajne saradnje sa kompanijom Almex i podrške koju njihovi serviseri pružaju, odluka je svakako pala na CLAAS. Ipak, bilo je dileme da je će to biti Lexion ili možda Tucan. Međutim, kada se pojavio novi Trion, Danijel se odlučio da da šansu ovom modelu i pokazalo se da je odličan odnos CENE i KVALITETA.

Ovaj kombajn je kod njega već jednu i po sezonu, a za svojih 800 sati rada i 1450 hektara, pokazao se kao sjajan u svim kulturama koje Danijel radi.

,,U svim kulturama je jako dobar. Radili smo nešto više kukuruza i nešto više soje, potrošnja je u soji od 14 do 15 l po hektaru, gde je prinos soje bio u navodnjavanju oko 4,4 tone. Radili smo kukuruz, isto u navodnjavanju, gde je prinos bio od 14 do 16 tona i potrošnja goriva je bila od 16 do 18 l, s tim da kukuruz radimo sa osmorednim kukuruznim hederom, a žito hederom 6,20m sa bočim kosama za zeljanu repicu”, objašnjava Danijel.

Kombajnom je veoma zadovoljan. Kako tvrdi, veoma je kvalitetan, jak, udoban, lak za održavanje i nema kvarova koji bi zaustavili rad. Upravo iz ovih razloga bi ga preporučio svima koji se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Arion 630

Arion 630 stigao je kao ispomoć nešto kasnije u odnosu na Trion-a, tačnije pre svega godinu dana. Međutim, čak i za tako kratak period, Danijel je mogao da se uveri da je reč o sjajnom traktoru koji radi sve: špartanje useva, setvu, spremanje, vuču valjka, vuču kembridža itd.

Za sada ima nekih 800 sati rada i odlično se pokazao. Udoban je, ima dosta dobru opremu koja uključuje i Claas-ov CEMIS 1200 i u potpunosti podržava Danijelovu poljoprivrednu proizvodnju.


Kako nam domaćin objašnjava, dvoumio se pri kupovini između nekoliko modela. U razmatranju su bili veći traktori poput Arion-a 640 i 650, ali je izbor pao na Arion 630 jer je manji model od 155 KS, za koji Danijel već ima sve priključne mašine.

Osim što odlično radi posao, veoma je udoban i komforan za vožnju i rad, ima i opcije hlađenja i grejanja sedišta, ali i masažere. Kako kaže Danijel, Arion 630 je ,,SIPAJ I RADI”.

Claas mehanizaciju bi Danijel preporučio svakom proizvođaču koji se ozbiljnije bavi poljoprivredom.


,,Odlučili smo se jednostavno za Claas zato što smo napravili neku dobru priču sa kompanijom Almex. Jednostavno sa dobrim domaćinom možete da odradite sve. A što se tiče traktora, to je sve stvar odluke ko se za što odluči. Eto, mi smo se odlučili za Claas-a i nismo se pokajali”.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica