Od pčelarenja do pravljenja delikatesa: Krem med sa liofilizovanim voćem

Od pčelarenja do pravljenja delikatesa: Krem med sa liofilizovanim voćem

Jačanje imuniteta, ublažavanje iritacije grla i kašlja, detoksikacija organizma, samo su neki od benefita meda koji može da se pravi od nektara različitih biljaka. Naša sagovornica Slađana Rajković Krnjaić je došla na zanimljivu ideju kako dodatno obogatiti med i unaprediti njegovu gastronomsku vrednost. Naime, pre četiri godine krenula je sa proizvodnjom krem meda u koji dodaje liofilizovano voće. Tako je nastao brend „Bliss Honey”.

Punjenje krem meda u tegliceFoto: Slađana Rajković Krnjaić

Kako kaže naša sagovornica, na početku su proizvodili krem med samo za njihovu porodicu i prijatelje dok nisu odabrali ukuse sa kojima bi izašli na tržište. Njihovo prvo predstavljanje širem krugu ljudi bilo je na Novosadskom noćnom bazaru. Upravo na ovoj manifestaciji su imali prvu prodaju, a kako kaže, izuzetan je osećaj kada napravite nešto i neko vaš proizvod sa tolikim oduševljenjem kupi od vas.

„Ideja za proizvodnju krem meda je nastala na jednom od putovanja gde smo prvi put videli krem med. Ovaj proizvod nas je zainteresovao jer smo imali svoj pčelinjak i hteli smo da probamo da tako nešto plasiramo i na naše tržište na kome u tom trenutku nije bilo sličnog proizvoda. Osim što med sam po sebi ima dobro poznate vrednosti, odlučili smo da ga podignemo na nivo delikatesa”, objašnjava naša sagovornica.

Ono što krem med razlikuje od „običnog” meda jeste nežna tekstura bez krupnih kristala. Krem med je gušći od meda u tečnom stanju i pogodan je za mazanje jer se ne razliva, a kvalitet meda ostaje nepromenjen.

Nabavka sirovina od lokalnih proizvođača

„Krem med se proizvodi procesom fine kristalizacije. Pri tom procesu se u kontrolisanim uslovima ubrzava proces kristalizacije meda koji traje do sedam dana. U osnovi našeg proizvoda je cvetni med, poliflorni. U svojoj proizvodnji koristimo med iz sopstvenog pčelinjaka, ali i otkupljujemo med od lokalnih pčelara. Naš pčelinjak trenutno broji 77 društava i nalazi se na obroncima Vršačkih planina. Tamo se nalazi i naš proizvodni pogon”, objašnjava naša sagovornica.

Slađana Rajković Krnjaić ističe da sve sirovine kupuju od lokalnih proizvođača, jer se na taj način pomaže opstanak malih proizvođača koji baveći se tim poslom prehranjuju svoju porodicu kao i porodice svojih radnika.

Kada su u pitanju sastojci koje dodaju u svoj med, to su prirodni sastojci poput liofilizovanog voća, orašastih plodova, začinskog bilja i tartufa. Slađana, koja je po struci profesor engleskog jezika i književnosti, ističe da ovakav med ima višestruku primenu, te se može koristiti kao dodatak ovsenoj kaši, kao preliv za voćnu salatu, mariniranje jela od piletine ili ćuretine, kao namaz.

Mešanje medaFoto: Slađana Rajković Krnjaić

„Recepti uglavnom nastaju tako što ukuse sami isprobamo pa ako nam se svide onda to podelimo i sa našim potrošačima. Volimo da se igramo ukusima i da kombinujemo nešto što na prvi pogled deluje nespojivo. Inspiracija je svuda oko nas, to su nekad svakodnevne namirnice koje volimo da obogatimo zanimljivim začinima. Poseban čin predstavlja degustacija pripremljenih proizvoda”, istakla je ona.

Naša sagovornica pokazala je koliko su inovativnost i hrabrost važni za uspešnu proizvodnju i plasman proizvoda na tržište. Svoj domaći med iz pčelinjaka podigli su na viši nivo unapredivši njegov ukus i sastav dodatkom prirodnih sastojaka koje nabavljaju od lokalnih proizvođača, čime pospešuju njihovu proizvodnju.

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica