“Kačarevačka slaninijada”: Izuvaju i ukus i cene, ALI VREDE!

“Kačarevačka slaninijada”: Izuvaju i ukus i cene, ALI VREDE!

Prošlog vikenda je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom “Kačarevačka slaninijada” u Kačarevu, gde se okupilo nekoliko stotina, ako ne i hiljade izlagača, kao i veliki broj posetilaca. A za sve vas koji nažalost niste uspeli da prisustvujete Slaninijadi u kačarevu, pokušaćemo da dočaramo šta se sve događalo, šta je izloženo i kakvi su utisci posetilaca i izlagača. 

Interesovanje posetilaca

Razgovarali smo sa brojnim posetiocima koji na “Kačarevačka slaninijadu” dolaze iz Obrenovca, Beograda, Pančeva, Valjeva, ali i drugih krajeva Srbije. Oni su tu da uživaju u ponudi manifestacije, pre svega u kobasicama. Posebno se traže domaći proizvodi poput sirupa za sokove, sireva, kolača, rakije, uz najraznovrsnije proizvode od mesa naravno. Teško je odoleti mirisima kobasica, dimljenih ili ne, cene su oko 300 dinara komad. Posle dobre klope je lako zasladiti se uz brojne kolače i delikatese koji su izloženi na štandovima ove vesele manifestacije, ali i nabave organske i domaće jabuke po odličnim cenama, mi smo ih našli za oko 70 dinara po kilogramu. Desetine hiljada posetilaca iskoristilo je prelep dan i uživalo u ovoj fešti ukusa i raznovrsnih specijaliteta. Kačarevačka slaninijada ima još i tu prednost što uvek možete da probate, otkrijete nešto novo ili se upoznate sa tradicionalnim jelima i mesom autohtonih sorti koje možda inače teško da možete naći u prodavnicama. U kafićima u Kačarevu može i da se sedne i popije kafica i odmori od velikog izbora koji ćete ovde zateći. Postoje i humanitarni elementi jer 90% uplata od parkinga ide za decu u humanitarne svrhe.

Ponuda domaćih proizvoda na “Kačarevačkoj slaninijadi”

Šetajući manifestacijom, primećujemo raznovrsnu ponudu domaćih proizvoda, uključujući suvo meso, kobasice, slanine, pršute, sirupe, sokove, vina i mnogo toga drugog. Odlično ide i cela plećka, kao i ovčija stelja, proizvod tradicionalne obrada ovčijeg mesa – suvo ovčije meso bez kostiju. Ona može da ima i neograničen rok trajanja praktično. A dobro suva slanina od mangulice može da traje i pet godina. Od ovaca vinterbek se prave odlični proizvodi takođe.

sušeno meso Slaninijada Kačarevo
Ima i moravke slanine, a najviše se traži slanina i kobasice, ali i drugi domaći proizvodi. Izlagači su ponosni na svoje proizvode i nude ih po pristupačnim cenama na kilu, a cene su oko pa na više 1300+ dinara.
Veliko je interesovanje i za čvarke od oko 1800 dinara po kilogramu izuzetnog kvaliteta, kolače, rolate, džemove od kajsije, šljive, štrudle, vanilice, taman da se zasladite posle mesa. Sve se peče na licu mesta i jako je sveže.
Tu je i med i propolis, kao i uljana repica. Kažu ide pre jela med, a pekmez od kajsija posle jela. Neki gosti imaju utisak da cene nisu povoljnije nego recimo u Beogradu, možda i skuplje ponešto, ali su kvalitet i pristupačnost, kao i to što je sve na jednom mestu svakako velika prednost. Zanimljive su i presovane glave, sprže i stvari koje ne mogu lako da se nađu svakako, te ima šta da se pazari.

Utisci izlagača

Govoreći sa izlagačima, primećujemo da su neki zadovoljni, dok drugi primećuju smanjenje interesovanja kupaca u poslednjih nekoliko godina, ali je prodaja solidna. Veća poseta i veliki izbor koji je u ponudi, svake godine privlače sve veći broj izlagača, kao i posetitelja. Ipak, većina izlagača ostaje optimistična i nadaju se da će manifestacija doprineti boljoj prodaji njihovih proizvoda. Prodaju se čak i veš i čarape, ali deluje da ima više gostiju, puno šetača, ali manje kupaca. Može i da se prezalogaji, popije rakija, nađu sirevi, domaće jabuke, voće.

čvarci

 

Uglavnom u povratku ljudi obave i kupovinu voća, vina, likera, sireva uz slaninu i meso. Teško je odoleti jer cela manifestacija miriše, pre svega na kobasice.
Izlagači koji izlažu i po 5 godina smatraju da ima prostora za unapređenje jer godinama unazad štandovi, tezge i prezentacija, sve bude isto, može da se podigne malo nivo. A Slaninijada je jedna od najvećih i najjačih manifestacija sada.


Kačarevačka slaninijada: promocija domaće proizvodnje i festival dobrih ukusa

Manifestacija “Kačarevačka slaninijada” predstavlja priliku za promociju domaćih proizvoda i susretanje sa potrošačima. Iako je primećeno smanjenje interesovanja kupaca u poslednjih nekoliko godina, izlagači su i dalje posvećeni svom poslu i nadaju se boljoj prodaji. Uz bogatu ponudu domaćih proizvoda i prijatnu atmosferu, ova manifestacija ostaje važan događaj u Kačarevu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica