ISTINA I MIT: Evo koju hranu možemo jesti i nakon isteka roka

ISTINA I MIT: Evo koju hranu možemo jesti i nakon isteka roka

Kada kupujemo hranu prva stvar koju ćemo svi uraditi je da proverimo rok trajanja. Ovom proverom ne samo da se štedi na vremenu i novcu, nego, što je mnogo bitnije sprečava se mogućnost od konzumiranja i trovanja pokvarenom hranom. Postavlja se pitanje koliko rigorozno treba shvatati rok trajanja?

Koju hranu smemo da jedemo i nakon isteka roka - © Pixabay

Kako prenosi portal Healthy Food Guide rok trajanja daje nam informacije o samom kvalitetu proizvoda, ali i do kada je sigurno da se namirnica konzumira. Postoje 3 načina koji se često koriste pri obeležavanje hrane. 

1. Najbolje je upotrebiti u određenom periodu

Ovakav podatak nas informiše koliko dugo možemo konzumirati određeni proizvod. Hranu treba upotrebiti ili u krajnjem slučaju baciti ako se ovaj datum prekorači. Ovo treba uraditi da bi se sprečilo potencijalno trovanje hranom.

Hrana koja se ovako obeležava može biti neekonomična i nekorisna za ishranu, jer često prilikom kupovine ne možete da primetite znakove kvarenja proizvoda, neprijatan miris ili buđ.

Ovakva oznaka se koristi na proizvodima koji ne mogu stajati dugo, kao što su jogurt, krem od mleka, meso i slično.
 

Koju hranu smemo da jedemo i nakon isteka roka - © Pixabay 

2. Najbolje se upotrebiti do

Ova oznaka govori do kada možemo da iskoristimo proizvod, a da zadrži svoj kvalitet, naravno ako se pravilno čuva. Veoma je bitno je kako ste vi čuvali tu namirnicu, ali je bitno i kako se taj proizvod čuva u onoj radnjia u kojoj ste ga kupili.


Nakon isteka roka hrana nije pokvarena, samo počinje da gubi na kvalitetu. Ovo ne važi za one namirnice kod kojih je pakovanje oštećeno ili sama namirnica jo uvek nije počela da se kvari.

Ovu oznaku često imaju žitarice, keksići, grickalice, brašno, jaja, konzervirana hrana i smrznuti proizvodi. Ako imate hranu u frižideru kojoj je rok istekao pre nekoliko dana, trebalo bi proveriti da li je ispravna. Ako nema vidljivih tragova da je hrana pokvarena i ako miriše kako treba, verovatno je dovoljno dobra za upotrebu.

Koju hranu smemo da jedemo i nakon isteka roka - © Pixabay


3. Kada je proizvedeno ili upakovano

Ovakvu oznaku uglavnom nose proizvodi čiji je rok trajanja do 7 dana. Tu spadaju hleb, mafini i ponekad torte.
Podrazumeva se da određena pravila koja su navedena ne važe u potpunosti ako je hrana otvorena, a onda ostavljena u frižider.

Kada proizvod otvorimo često rok trajanja ne važi. Na primer tegla paradajz pirea može dugo stajati neotvorena ali kada je otvorimo treba je potrošiti do 10 dana od trenutka otvaranja.


Saveti: Ove namirnice nemojte kupovati:

  • Kada je pakovanje oštećeno ili nije dobro zatvoreno;
  • Naduvene ili dosta oštećene konzerve kao i one koje oksidiraju (rđaju);
  • Jaja koja su oštećena i
  • Zamrznute proizvode koji sadrže kristale leda.

Izvor: Healthy Food Guide

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica