Koja vrste mleka se najviše proizvode u svetu?

Koja vrste mleka se najviše proizvode u svetu?

Približno 150 miliona domaćinstava širom sveta se bavi proizvodnjom mleka, a poslednjih decenija su i zemlje u razvoju povećale svoj udeo u globalnoj proizvodnji mleka. To je indirektno dovelo do toga da proizvodnja mleka na svetskom nivou poraste za 0,3% u odnosu na septembar prošle godine, što je podatak iz septembra 2022. godine.

mleko proizvodnja u svetu

Proizvodnja mleka u svetu iznosi oko 700 miliona tona na godišnjem nivou. U pojedinim zemljama evidentan je porast (Indija, Brazil, Novi Zeland, Pakistan, Turska), dok se u drugim poslednjih godina uočava blago smanjenje proizvodnje mleka (zemlje Evropske Unije, SAD). Najzastupljenija vrsta mleka koja se proizvodi u svetu je kravlje mleko koje obuhvata oko 84% od ukupno proizvedene količine.

PROČITAJTE I OVO: Da li je mleko košute zdravije od kravljeg?

Ostale vrste mleka kao što su bivolje (13%), kozije (2,2%), ovčije (1,3%), kamilje (0,2%) imaju manje udela u ukupno proizvedenoj količini mleka. Proizvodnja mleka u Evropskoj Uniji (EU) iznosi oko 136 miliona tona. Zanimljivo je da se u svetu proizvodi najviše kravljeg mleka, ali da se najviše pije kozje mleko, koje ima znatno manji procenat proizvodnje.

PROČITAJTE I OVO: Magareće mleko – jedno od najskupljih na svetu

Kolika je proizvodnja sireva u svetu?

Godišnja proizvodnja sireva u svetu je oko 20 miliona tona. Sirevi koji se proizvode od kravljeg mleka u industrijskim pogonima čine oko 80% ukupne proizvodnje sireva. Ostatak čine sirevi koji se proizvode od drugih vrsta mleka, koji se proizvode najčešće u malim zanatskim pogonima i domaćinstvima. Evropska Unija i Severna Amerika obuhvataju 348 oko 65% svetske proizvodnje sireva. Godišnja proizvodnja sireva u zemljama Evropske Unije iznosi oko 8,5 miliona tona.

proizvodnja sireva

 

Zemlje sa najvećom proizvodnjom sireva u EU su Nemačka, Francuska, Italija. Proizvodnja sireva u SAD na godišnjem nivou iznosi oko 4,6 miliona tona. Poslednjih godina, proizvodnja sireva u pojedinim zemljama pokazuje trend porasta (SAD, Brazil, Rusija, Argentina,) dok se u pojedinim regionima kao što su zemlje EU uočava blagi trend smanjenja. Generalno proizvodnja sireva pokazuje stalni trend porasta od oko 3%. Poslednjih godina velika potrošnja sireva je zasnovana na njihovoj upotrebi kao dodatak jelima kao što su pice, kolači, sendviči, gotova jela.

PROČITAJTE I OVO: Srpski sirevi na švajcarski način: „Mleko je maštovita materija”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica