Zaštita od muva: Evo kako da se otarasite najezde u dvorištu!

Zaštita od muva: Evo kako da se otarasite najezde u dvorištu!

Da se otarasite muva na terasi ili u dvorištu nije uvek jednostavno. Prvo moramo razumeti zašto uopšte do njihove najezde i dolazi.

muve ©Canva

 

ČITAJTE U BLOGU:

  • Identifikacija
  • Znakovi
  • Kako se otarasiti muva na otvorenom
  • Uzroci
  • Prevencija
  • Kada pozvati profesionalca

 

Ako znate kako da eliminišete muve vaš boravak napolju ili u dvorištu može postati prijatnije tokom leta i smanjiti broj muva koje ulaze u vaš dom.

Postoje dva pristupa da se rešite spoljašnjih muva. Možete pokušati da ih eliminišete i oterate iz neposrednog područja gde provodite vreme u aktivnostima na otvorenom, ali to je privremeno rešenje. Ili se odlučite na borbu protiv muva na izvoru gde se razmnožavaju.

 

Ovo su primarni pristupi tome kako da se rešite muva napolju:

 


  • Eliminišite njihove izvore hrane.
  • Zapečatite pukotine oko zgrada.
  • Podstaknite prirodne predatore poput ptica, slepih miševa i žaba.
  • Zarobite muve pomoću konusnih zamki ili štapića od smole.
  • Koristite ventilatore kao mehanička sredstva za odvraćanje.
  • Zapalite sveće jer je dim repelent.
  • Napravite „uradi sam“ trake za muve koristeći mirisna ulja.
  • Zarobite ih jabukovim sirćetom.

 

Kako izgledaju muve?

muve © Canva

 


„Muva“ je svaki insekt iz reda insekata Diptera, identifikovan samo po jednom paru operativnih krila, a ne po dva para koja se nalaze kod mnogih drugih insekata. Obična kućna muva (Musca domestica) je mali insekt koji zuji, ispupčenih očiju koji nam obično smeta.

 


Obična kućna muva:  Muva siva muva, duga oko 0,3 cm sa četiri tamne pruge na srednjem delu (grudni koš) njenog tela; larve su bele bez nogu; izlegu se iz jaja, narastu do oko 1 cm.

 

Rojne muve (Pollenia rudis): Veće od kućne muve (dužine skoro 1,5 cm); srebrno-crno karirano telo; kratke zlatne ili žućkaste dlake na donjem delu tela (kućne muve ih nemaju); zadnja krila se ukrštaju kada ne leti

 

Voćne mušice (Drosophila melanogaster) : sićušne (0,3 cm) sa žućkastosmeđom telima, providnim sivkastim krilima, tamno sivim prstenovima oko stomaka i jarko crvenim očima

 

 

Znaci zaraze mušicama

larve muva © Canva

Nekoliko muva nije verovatno izvor zaraze, ali se može pretvoriti u jednu kada počnete da primećujete sve više njih kako zuji okolo. Potražite druge znakove koji mogu ukazivati na problem koji nastaje:

 

  1. Grupe malih, sićušnih tačaka veličine igle: ove tačke, koje se nazivaju mušne pege, mogu biti znak izmeta muva, koje se obično nalaze u blizini izvora hrane ili mesta gnežđenja

 

  1. Rojevi ili veći broj muva: Rojevi će se pojaviti u blizini značajnog izvora hrane ili potencijalnog gnezda

 

  1. Crvi: Ženke polažu jaja u kante za smeće, trulu hranu i stajnjak. Omiljena mesta uključuju ostatke hrane na pultu, zaboravljenu kantu za smeće ili izmet u kutiji za otpatke.

 

8 načina da se rešite muva na otvorenom

muve © Canva

 

Postoji mnogo desetina vrsta muva, ali metode iskorenjivanja su uglavnom iste za sve njih.

 

Eliminišite izvore hrane i područja za razmnožavanje (najefikasnije)

Očistite ili eliminišite sve lokacije na kojima se vidi da muve žive i razmnožavaju se, kao i sve koje ih privlače da se hrane:

 

Koristite čvrste poklopce i redovno čistite kante za smeće.

Ako koristite plastične kese, uverite se da su dobro zapečaćene.

 

Redovno sakupljajte izmet kućnih ljubimaca i uklanjajte sve mrtve ili propadajuće biljke.

 

Čuvajte prostore za ljubimce čistima, pokupite hranu posle vremena hranjenja što je više moguće i očistite svu prosutu hranu ili vodu.

 

Uklonite bazene, stajaću vodu i drugu prekomernu vlagu oko dvorišta.

 

Držite gomile komposta dalje od kuće kako biste sveli muve na minimum.

Savet

 

Aktivnost muva će biti najočiglednija tokom toplih letnjih dana. Potražite male rojeve muva, koji će identifikovati mesta na kojima se muve hrane i polažu jaja.

 

Zapečatite pukotine oko prozora i vrata gde muve mogu ući u vašu kuću, šupu, garažu ili druge zgrade.

 

Na svim vratima i prozorima koristite dobro postavljene mreže sa malim mrežama, dobro održavane paravane

 

Ohrabrite prirodne predatore

 

Mnoge ptice i gotovo svi slepi miševi se u velikoj meri hrane letećim insektima, uključujući i kućne muve. Ptice takođe jedu crve i larve, nudeći preventivnu kontrolu muva. Slepi miševi su obično noćni lovci i u sumrak će pojesti ogromne količine muva.

 

Postavite nekoliko kućica za ptice i slepe miševe i kupatilo za ptice oko svog imanja kako biste podstakli ptice i slepe miševe koji jedu muhe.

 

Dobrodošle su i žabe i drugi mali vodozemci u bašti; ove životinje takođe konzumiraju odrasle muve i njihove larve.

 

Koristite zamke sa obrnutim konusom koje sadrže sredstva za privlačenje hrane za muve. (Atraktanti mogu biti veoma neprijatnog mirisa, tako da zamke treba postaviti dalje od objekata u kojima se aktivno boravi.)

 

Stavite trake smole impregnirane insekticidima ( „flipaper“ ) na unutrašnju stranu poklopaca kanti za smeće da biste privukli i eliminisali muve koje uđu u smeće. Ako su vaši kontejneri za smeće dobro zaptiveni, tu se mogu koristiti i trake od papira.

 

Okačite zamke za ultraljubičasto svetlo u uličicama, ispod drveća i oko mesta za spavanje životinja i gomila stajnjaka da biste privukli i ubili muve.

 

Koristite ventilatore

 

Postavite oscilirajući ventilator u blizini vašeg roštilja ili stola za piknik. Muve ne manevrišu dobro na jakom povetarcu, tako da ovo dobro funkcioniše da ih drži podalje. Stalni ventilator iznad glave je takođe opcija ako su vaša terasa ili popločano dvorište natkriveni.

 

Sveće

 

Okružite svoju terasu ili verandu svećama od citronele, koje se sastoje od aromatičnih ulja destilovanih iz limunske trave, koje će odbiti i muve i komarce. Osim mirisa, sveće proizvode dim, koji je repelent za većinu letećih insekata.

 

Možda ćete morati da zapalite nekoliko sveća da biste efikasno odbili muve.

 

Napravite „uradi sam“ trake

 

Napravite trake koje odbijaju muve tako što ćete trake tkanine natopiti mirisnim uljima, kao što su karanfilić, lavanda, limunska trava, citronela, eukaliptus, ruzmarin ili menta.

Vežite ih na grane drveća ili ograde; miris je izuzetno efikasan u odbijanju muva.

 

Zamka muva sa jabukovim sirćetom

 

Sirće privlači muve, posebno jabukovo sirće. Muve osećaju miris sirćetne kiseline u sirćetu, isti miris fermentacije kada se voće raspada.

 

Postavite posudu sa sirćetom i malo sapuna za suđe. Sirće mami muve, a sapun za sudove uzrokuje da muve potonu i umru. Možete ga staviti u posudu, zamku sa obrnutim konusom ili praznu zamku za flašu sode.

 

Šta uzrokuje pojavu muva na otvorenom?

 

Muve se pojavljuju na otvorenim lokacijama gde god postoje izvori hrane (raspadajući biljni i životinjski materijal) i vlaga. Mrak takođe poboljšava razmnožavanje, izleganje i razvoj larvi u više muva.

 

Evo većine mogućih uzroka zaraze muvama napolju:

 

  1. Sveži izmet ili mrtva materija: Muve ne mogu da odole svežem izmetu ili lešinama jer su tople i mokre, koje je lakše jesti i polagati jaja; pokupite izmet kućnih ljubimaca ili mrtve životinje napolju da biste izbegli problem sa muhama
  2. Kante za smeće i gomile komposta: materijali za raspadanje su savršen obrok i mesto za gnežđenje; izbegavajte da smeće ostavljate nepokriveno ili razbacano radi lakšeg pristupa.
  3. Pažljivo izaberite svoje đubrivo: neka đubriva koriste stajnjak ili kompost kao sastojak; ova đubriva mogu biti magneti za letenje.
  4. Izvor vode: Pouzdan, neproveren izvor vode kao što je cev koja curi je raj za muve; muve mogu da polažu jaja samo na vlažne površine i potrebna im je vlaga za jelo
  5. Priprema za hibernaciju: Neke muve se mogu rojiti u blizini spoljašnjih domova krajem leta ili početkom jeseni, tražeći puteve do otvorenih vrata toplog doma, pukotina na fasadi, ventilacionih otvora, obloga i nadstrešnica.

 

Kako sprečiti najezdu muva na otvorenom

 

Sprečavanje muva je uglavnom uskraćivanje hrane i vlage neophodnih za reprodukciju. Ovo, u kombinaciji sa različitim metodama hvatanja, prirodnim predatorstvom i metodama odbijanja, može držati populaciju muva pod kontrolom.

 

Uverite se da je sve vaše spoljašnje smeće uskladišteno u čistim, zatvorenim posudama i razmislite o promeni spoljašnjih belih svetla žutim sijalicama otpornim na insekte.

 

Korišćenje tradicionalnih pesticida u spreju

 

Hemijska kontrola ne bi trebalo da se koristi osim ako sve druge metode nisu uspele jer su muve postale otporne na mnoge insekticide. Ovo je stalno otežavalo kontrolu nad populacijom muva sa takvim hemikalijama. Vetrovi takođe čine ove sprejeve teškim za kontrolu na otvorenim lokacijama.

 

Uz to, odgovarajući insekticid u spreju može biti efikasna privremena mera za odbijanje muva i ubodnih insekata ako se primeni sat ili više pre piknika ili okupljanja na otvorenom.

 

UPOZORENJE

 

Pažljivo koristite hemijske pesticide kao poslednje sredstvo. Kada koristite bilo koji pesticid, pročitajte etiketu proizvoda i pratite sva uputstva. Čuvajte proizvod na bezbednom, dalje od mesta gde deca ili kućni ljubimci mogu da dođu do njih. Zapamtite da će ovi proizvodi ubiti i korisne insekte poput pčela oprašivača. Uverite se da insekticid neče doći u kontakt sa hranom ili oblastima gde će se hrana pripremati ili konzumirati.

 

Propisno označeni ostaci pesticida mogu se koristiti tamo gde se vide muve kako miruju, na primer na spoljašnjim površinama domova i nadstrešnicama. Ako se koriste insekticidi, možda će se morati ponovo primeniti svake dve do četiri nedelje tokom toplog vremena.

 

Kada pozvati stručnjaka za lečenje infestacije muvama

 

Muve mogu širiti bolesti poput kolere, salmonele i tifusne groznice. Kontrola je imperativ. Profesionalac može brzo i efikasno iskoreniti izvor zaraze ili se rešiti problema.

 

Profesionalac  za borbu protiv štetočina  je takođe najbolja osoba za primenu rezidualnih insekticida jer oni mogu biti podložni ograničenoj upotrebi ili na drugi način nedostupni vlasnicima kuća.

 

Da li muve ujedaju?

 

Konjska muva (Tabanus spp.) i crna muva (razni rodovi) mogu da zadaju bolne ujede. Obična kućna muva, koja je češća, ne ujeda.

 

Koliko dugo žive muve?

 

Standardne kućne muve obično žive između 15 i 25 dana.

 

Da li muve prenose bolesti?

 

Muve se s pravom smatraju prilično prljavim insektima jer se aktivno hrane izmetom i drugim raspadajućim materijama. Oni mogu širiti bakterije, gljivice i viruse, uključujući klice koje uzrokuju antraks, tifus, čir na želucu, koleru, dizenteriju i tuberkulozu.

Zapamtite ovo sledeći put kada vidite da muva sleće na hamburger koji je upravo sišao sa roštilja.

 

Koje mirise muve ne vole?

 

Muve imaju intenzivan osećaj mirisa i izbegavaju određene mirise kao što su lavanda, limunska trava, cimet, eukaliptus, citronela, menta, karanfilić i ruzmarin.

 

Izvori članka

 

Gerri, AC Štetočine u kućama, strukturama, ljudima i kućnim ljubimcima: muve . Državni integrisani program upravljanja štetočinama Univerziteta Kalifornije za poljoprivredu i prirodne resurse, 2015.

 

” Muve .” Proširenje Univerziteta u Minesoti . Ektension.Umn.Edu , 2021

 

Vektori bolesti i štetočine (poglavlje 4) . Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

Khamesipour, Faham, et al. “ Sistematski pregled ljudskih patogena koje nosi kućna muva (Musca Domestica L.) .” BMC javno zdravlje , vol. 18, br. 1, decembar 2018, str. 1049.  DOI.org (Crossref) , https://doi.org/10.1186/s12889-018-5934-3. doi: 10.1186/s12889-018-5934-3

 

The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica