6 načina da oterate krtice u komšijsko dvorište

6 načina da oterate krtice u komšijsko dvorište

Krtica je životinja koja živi pod zemljom i pravi svoje kanale i tunele. Ona svakodnevno traži insekte i drugu hranu, pa određenu količinu zemlje izbacuje iznad površine. U ovom tekstu možete saznati kako da napravite recept za teranje krtica uz samo dva sastojka.

Ova životinja veoma često može u potpunosti da promeni izgled naših bašta i vrtova. Krtice su oduvek bili stanovnici naših bašta, zato su sigurno mnogi od vas imali probleme sa krtičnjacima.

Ukoliko su krtice neželjeni gosti i na vašem imanju, ne brinite. Otkrivamo vam čak 6 načina kako da ih oterate u komšijsko dvorište.

Mere zaštite od krtica - ©Agromedia

Postoje razne metode za uklanjanje krtica. Ipak, ne zaboravite da je ova životinja pre svega ekološki korisna, ali i zakonom zaštićena vrsta koju ne treba uništavati. Zbog toga je mnogo bolje i humanije da krtice jednostavno oteramo sa našeg imanja.

Evo koje načine možete primeniti

1.Uklonite izvore hrane. Krtice se hrane larvama i insektima. Ako preduzmete korake da eliminišete larve, krtice će tražiti hranu na drugom mestu.

2.Prekopajte krtičnjake. Drugi način je da oterate krtice iz bašte prekopavanjem krtičnjaka. Ovo će veoma uznemiriti vaše neželjene goste i oterati ih iz vaše bašte.

3. Koristite repelente. Treći način su različita sredstva koja se koriste za ovu namenu – repelenti. Repelenti za suzbijanje krtica sipaju se u krtičnjak kako bi i tako stvaraju gas koji smeta ovim životinjama i primora ih da se presele na neku drugu lokaciju, ili barem u komšijsko dvorište.

4.Napravite ogradu od biljaka. Krtice izbegavaju miris nevena, narcisa ili bilo čega iz porodice lukova, koje su vrste biljaka koje prirodno odbijaju štetočine. Ako posadite neku od ovih biljaka u vašu baštu obeshrabrićete krtice da dolaze i potencijalno odbiti neke druge baštenske štetočine.

5.Pokušajte sa ultrazvučnim talasima. Pojedini ultrazvučni i električni uređaji, koji se koriste kao sonde pobodu se u zemlju i emituju talase koji ometaju krtice da normalno funkcionišu, pa zbog toga najčešće odlučuju da se presele sa jedne na drugu lokaciju.


6.Alterantivne metode. Pored nekih oprobanih metoda, ljudi često koriste kao jednu od alternativa – sipanje nafte, benzina ili prerađenog ulja. To će sigurno oterati ove štetočine. Ima i onih koji koriste otrove i razne hemikalije. S obzirom na to da je kritca zaštićena životinja, ne savetujemo koristiti bilo kakave preparate za njihove suzbijanje. Tako je nešto će sigurno biti veoma štetno za životinju.

Ne zaboravite da je krtica pre svega ekološki korisna, ali i zakonom zaštićena vrsta koju ne treba uništavati!

Mere zaštite od krtica - ©Agromedia

Kako da na najklaši način oterate krtice u komšijsko dvorište pogledajte u videu:


Prirodni recept za teranje krtica sa dva sastojka

Potrebno vam je pola litra jabukovog sirćeta i jedan struk mladog belog luka, zajedno sa perima. Ako nemate mladi beli luk, može i jedan čen belog luka koji ćete iseckati na sitne delove. Uzmite flašu od litar i stavite u lju iseckani luk, zatim dodajte sirće. zatvorite flašu i promućkajte. Ostavite da stoji 2-3 dana. Jako neprijatnog mirisa je, ali taj miris će oterati krtice. Nakon 2-3 danan na vrhu flaše probušite malu rupicu, razgrnite krtičnjak i sipajte rastvor.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović


Komentari (5)

Marko

2022-02-21 15:40:42

Svaka čast za ideje. I ja sam već na ivici živaca, dvorište mi izgleda k’o minsko polje. Hteo sam da zovem eko-kliner, da vidim šta oni mogu da urade, jer ja više ne mogu ništa. Probaću još i ovo što ste napisali. Neće da škodi.

Pepermint

2021-04-25 19:32:33

Nema sta nisam kupovao i stavljao u krticnjake i nista, dvorište mi je izgledalo kao da kopamo rovove 😁 e sada da napišem šta sam uradio, verovali ili ne ali uzmete ovčiju vunu (jednu šaku) lepo rasirite i ugurate u rupu, lek deluje 100%

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-26 09:09:49

Poštovani,

hvala Vam što ste podelili primer dobre prakse sa nama.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Di

2021-04-24 19:22:30

Prošle godine sam na par meseci rešila kartice tako sto sam u sveze krečnjaka ubacila izmet komsijkog psa, na mog ne reaguju. Nije ih bilo neko vreme, posle su se vratile, ali nisam ponovila, došla je jesen pa sam digla ruke od bašte. Naci cu opet komsijskog psa.da mi pozajmi svoje oružje… vredi probati, probaću opet ove godine.

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-26 09:05:43

Poštovana Di,

hvala Vam što ste podelili svoje iskustvo sa nama.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Lav Malekov

2021-04-05 21:35:41

Ja sam ptrethodih godina imao dosta krticnjaka po basti,uglavnom mi ne smetaju ali ponekad bas izriju mlado povrce ,ne teram ih pa kako bude,medjutim ove godine su isto pocele samo sto sad imam 5 macaka i skoro su ih sve polovile,tako mi dodje i zao ,jedny su donele i na poklon ispred vrata

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-16 09:36:23

Poštovani Lave,

hvala što ste podelili svoje iskustvo sa nama.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Meko

2020-12-15 14:23:13

Прочитао сам у овом тексту да људи сипају нафту у тунеле Кртице .То је веклика загађеност човеоије околина ,јер нафта или прерађено уље загађује 1000.Л- пијаће воде нарочио ако имате бунар у дворишту,то никако не би смели радити. Дакле ни у ком случају нафту или уље.

AGROmedia tim

2020-12-15 14:47:15

Poštovani,

Tako je. I u članku je to navedeno kao loš primer sa naglaskom da će tako nešto sigurno biti veoma štetno za životinje. Hvala Vam što ste dodali razloge zašto to nikako ne bi smelo da se radi. Krtice mogu i na humane načine da se oteraju.

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica