Stručna praksa u kompaniji Al Dahra – sjajna prilika za studente!

Stručna praksa u kompaniji Al Dahra – sjajna prilika za studente!

Kompanija Al Dahra, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, započela je jedinstveni obrazovni program u Srbiji, AgroBusiness School, namenjen studentima završnih godina i master studija. Cilj ovog projekta je da podrži mlade agronome u profesionalnom razvoju i pruži im jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim aspektima industrije koje će kasnije i sami razvijati.

Kvalitetan program podrazumeva interakciju

Nakon pažljive selekcije velikog broja kandidata, odabrano je 15 polaznika koji će pohađati teorijske i praktične module i biti u prilici da naučeno primene kroz plaćenu praksu.

Kako nam je objasnila Petra Mejić, glavni inženjer za digitalizaciju procesa i preciznu poljoprivredu u kompaniji Al Dahra, sektor za biljnu proizvodnju kom ona pripada imao je čast da održi prvo predavanje. S obzirom na to, postojala je bojazan da će možda izostati intenzivna interakcija i komunikacija sa polaznicima. Ispostavilo se da bojazan nije bila opravdana.

,,Moram da priznam da su nas polaznici prijatno iznenadili. Oni su zapravo jedni radoznali analitičari koji su stalno postavljali pitanja. Ja bih volela da, kada sam bila njihovih godina, student ili praktikant u jednoj kompaniji, da sam postavljala isto toliko pitanja jer tek iz ove perspektive vidim koliko zapravo mentori cene taj pristup”, objasnila nam je naša sagovornica.

Tanja Kostić, HR Business Partner, obrazložila nam je da je AgroBusiness School koncipiran na tome da komunikacija bude dvosmerna, da se studenti maksimalno angažuju i inspirišu da daju svoja mišljenja, viđenja, ideje i sugestije. U tom smislu, studenti su pokazali izuzetno angažovanje i kreativnost u načinu razmišljanja.

,,Ovde imaju priliku da vide kako funkcioniše zapravo poslovno okruženje i šta ih to čeka sutra kada završe fakultet, a od aprila pa do oktobra ih čeka praktični deo nastave, a to je jeste da će na polju da vide kako stvari stoje i kako funkcionišu operacije jedne poljoprivredne kompanije”, objasnila je Tanja Kostić.

Studenti umeju da prepoznaju dobru priliku

Sa druge strane, student Miroljub Milojević, opisao je svoje utiske i utiske svojih kolega. Kako nam je objasnio, Al Dahra im je pružila sjajnu priliku omogućivši im da se sretnu sa stručnjacima iz svih oblasti – od stočarstva, preko biljne proizvodnje, pa sve do logistike, transporta i komercijale. U tom smislu, ovaj program bi preporučio svim studentima, kao sjajnu priliku za usavršavanje tokom studija.

Isto mišljenje deli i student Mihailo Cerovac, koji tvrdi da je prezadovoljan, te da se vidi izuzetan profesionalizam predavača i cele kompanije.


Studentkinja Jovana Marinković posebno ističe to što su predavači veoma raspoloženi za pitanja studenata, kao i profesionalan odnos prema njima. ,,Postavili su se prema nama kao da smo već u firmi, kao da smo već zaposleni, kao da smo već kolege”, zadovoljno objašnjava Jovana.

Teodora Vucelja je veoma srećna zbog toga što ima priliku da ovde pohađa stručnu praksu. Kako nam je objasnila, predavači su sjajni, uvek otvoreni za pitanja, a stekla je utisak da među sektorima u kompaniji vlada timski duh i da je saradnja izuzetna.

Studentkinja Anica Vukšić bile je veoma iznenađena činjenicom da joj je kroz ova program postale zanimljive čak i oblasti koje se tiču administracije i finansija, te da je uvidela kako se upravljanjem ovim delom posla itekako može doći do boljih rezultata kompanije.


Ivanu Lukić je oduševio način na koji jedna tako velika kompanija sjajno funkcioniše zahvaljujući tesnoj saradnji različitih sektora. Dušan Bojović je takođe primetio sinergiju koja je prisutna, kao i komunikciju između timova za koju smatra da je veoma važna za uspeh firme kakva je Al Dahra.

Ulaganje Al Dahre u obrazovanje i modernizaciju će se nastaviti

Inače, ovo je prva generacija studenata koja pohađa ovaj program. Na osnovu dosadašnjih iskustava, stručnjaci i predavači iz kompanije Al Dahra sigurni su da će se program realizovati i u narednim godinama.


Prepoznaju korist ovog programa za obe strane, kako za studente, tako i za kompaniju. Mladi umovi i nove ideje će sutra sigurno biti dobrodošli u ovoj kompaniji, kao kolege i saradnici.

Od kada posluje u našoj zemlji, kompanija Al Dahra Srbija uložila je više od 85 miliona evra u unapređenje operacija i proizvodnje. Ovaj napor je obuhvatio modernizaciju postojeće infrastrukture i izgradnju nove, kao i nabavku savremenih mašina i opreme.

U skladu sa kontinuiranim strategijama ulaganja, kompanija planira da nastavi ovaj ciklus investicija i tokom narednih godina. Sa radnom snagom od 5000 zaposlenih, Al Dahra posluje širom sveta, u više od 20 zemalja. Osim svojih proizvoda i usluga koje nudi na preko 45 tržišta, može da pruži primer najbolje poslovne prakse i širenja znanja u poljoprivredi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica