10 NAČINA da se trajno REŠITE PUŽEVA prirodnim putem

10 NAČINA da se trajno REŠITE PUŽEVA prirodnim putem

10 načina da se rešite puževa na prirodan način - © Pixabay

Puževe retko ko mrzi, prvenstveno zbog simpatičnog izgleda antena i zanimljivih kućica. Međutim, jednom kada vam uđu u baštu i vaše povrće se dopadne njihovom čulu ukusa, verovatno ćete brzo promeniti mišljenje.

Iako je u ponudi poljoprivrednih apoteka veliki broj preparata koji sa sigurnošću ubijaju puževe, ipak njihovo suzbijanje treba pokušati prirodnim sredstvima kako bismo sačuvali korisne insekte, kao i balans i biodiverzitet samog mikro staništa.  Mi vam u ovom članku donosimo 10 prirodnih načina koje možete iskombinovati prema stanju u bašti.

1. Dopustite prirodnim predatorima da odrade posao

Kako invazivne vrste nisu ni malo zabavne, ne bi trebalo da se igramo sa uvođenjem novih vrsta u stanište, osim ako nisu prirodno već prisutne. Drugim rečima, možete da podstaknete i ohrabrite prirodne predatore da „počiste“ vaš vrt, koji su već tu u blizini i kojima su puževi hrana. Na primer, ptice vole puževe, te možete da ih privučete jednostavnom instalacijom sa vodom za banjanje. Takođe patke, kokoške i kornjače vole puževe. Ove životinje možete da pustite da očiste tlo pre sadnje. Bašta bi morala da bude ograđena, kako biste mogli da ih pustite oko bašte da drže puževe pod kontrolom.

2. Uhvatite ih u skrivenu zamku

Ukoliko ste osoba koja bukvalno ne želi ni mrava da zgazi, model hvatanja u zamku i puštanja dalje od bašte može da bude jedno od rešenja. Puževi (posebno golaći) vole da se kriju na tamnim i vlažnim mestima, pa stavite vlažan komad drvet ili daske blizu potencijalnog žarišta. Oni će se tu sakriti nakon što su celu noć proždirali vašu baštu. Ujutro, podignite i pokupite sve koji su se sakrili i oslobodite ih gde želite.

3. Napravite zamku sa pivom

Ovo je surovija varijanta zamke jer dovodi do smrti puža, ali ako ste očajni, evo i objašnjenja kako ova zamka funkcioniše. Ukopajte otvorenu posudu tako da je ivica posude u nivou zemlje i sipajte u nju nekoliko cm piva. Puževi će da zarone u ovaj plitak bazen piva i tu umreti. Svako jutro proveravajte zamku i po potrebi je očistite.

10 načina da se rešite puževa na prirodan način - © Pixabay

4. Koristite ljuske od jaja

Ljuske od jaja možete da izdrobite okolo omiljene biljke puževa. Oštre ivice ljuski su veoma neugodne za mekano telo puža. One će se kasnije raspasti, pa ćete i nahraniti zemlju.

5. Iskoristite soc od kafe

Puževi baš ne vole miris kafe. Možete da razbacate soc od kafe oko biljaka, samostalno ili u kombinaciji sa ljuskama jaja. Ipak, nemojte preterivati jer kafa hoće da zakiseli tlo.

6. Pospite pesak oko biljaka

Pesak funkcioniše slično ljusci od jaja, samo je još neprijatniji, jer je reč o bezbroj sitnih komadića koji se zabijaju u nežno telo puža. Sigurno će izbegavati mesto gde ima peska, a pesak će i zadržavati vlagu oko biljke.

 

7. Obratite dodatnu pažnju na biljke koje privlače puževe

Biljke koje puževi obožavaju su bosiljak, pasulj, kupus, dalije, hoste, zelena salata, neven, jagode i još mnogo njih. Jednostavno, obratite pažnju na ove biljke da li su izgrižene i da li na sebi imaju sluz koju puž ostavlja za sobom.

8. Posadite biljke koje teraju puževe

U svoju baštu obavezno uključite biljke kojima puževi ne žele da priđu. Puževi ne vole jake mirise, pa zato ne vole lavandu, ruzmarin, begoniju i žalfiju. Opet, ovo nisu jedine biljke sa jakim mirisom. Puževi takođe ne vole paprat, ciklamu, hortenziju, kalifornijski mak.

9.  Posadite žrtvene biljke

Jedno od rešenja može da bude strateško postavljanje biljaka koje puževi obožavaju kako biste ih odvukli na tu stranu. Jednostavno, pripremili ste im obroke skoncentrisane na jednom mestu koji će ih privući i zadržati podalje od vama bitnog dela bašte. To su takozvane žrtvene biljke ili biljke mamci.

10. Učiniti vašu baštu negostoljubivim mestom

Kako smo rekli na početku, puževi vole tamna i vlažna mesta. Redovnim održavanjem bašte može se smanjiti broj mesta koja će im poslužiti kao skrovišta.

U rano proleće i tokom leta obavezno pregledajte svoj vrt, uklonite zaostalo lišće, nemojte koristiti za malčiranje velike drvene komade ili primenjivati malč deblji od 2-3 cm. Kako puževi vole vlagu, najbolje je biljke zalivati ujutro da bi voda mogla da ispari i da se ne bi stvorila pogodna mesta za skrivanje blizu izvora hrane, gde mogu da se sklone nakon večernjeg pohoda na baštu.

Izvor: Tree Hugger

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica