7 razloga zašto bi trebalo češće da koristite nanu

7 razloga zašto bi trebalo češće da koristite nanu

Ako odlučite da gajite nanu bitno je da znate da je ona invazivna vrsta, odnosno da se brzo širi i da može da zauzme veliki deo bašte. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete je gajiti u saksiji. Pored toga što je idealna za pravljenje ukusnih mohito koktela, čajeva i kao začin za ukusna jela u daljem tekstu pročitajte kako još možete da koristite ovu izuzetno zdravu i cenjenu biljku.

1. Sprečava štucanje

Potopite nekoliko strukova nane u veliku čašu i ovaj napitak će postati vaš nezaobilazni kućni lek za štucanje i probleme sa želucem. Kada koristite ovaj napitak i žvaćete listove, pored toga što sprečava štucanje on pomaže i u opuštanju misića zbog prirodnog mentola koji sadrži nana.

Gajenje nane - © Wikimedia

2. Suzbija insekate i parazite

Paraziti i insekti mogu prouzrokovati mnogo problema, pogotovu ako se bavite uzgojem kokošaka. Konzumiranje listova nane je prirodni tretman za stomačne parazite koji često muče pernate živine. Pored toga, nana smanjuje pojavu mušica, mrava i nekih glodara jer ih odbija nanin opojan miris.

Gajenje nane - © Wikimedia

3. Prirodan digestiv

Jedna šoljica čaja od nane nakon večere opušta mišiće, smiruje organizam i poboljšava rad digestivnog trakta kod ljudi.

4. Utiče na rast kose

Studija iz 2014. godine je pokazala da ulja, koja sadrži nana, imaju pozitivan uticaj na folikule kože i pospešuju rast kose.

5. Ublažava iritacije

Nana je posebno efektivna kod smirivanja iritacija kože nastalih usled kontakta sa bršljenom. Sledeći put kada dobijete iritaciju u dodiru sa ovom biljkom napravite oblogu tako što ćete krpu potopiti u čaj od nane ili staviti ohlađene kesice čaja što će umiriti vašu kožu i ublažiti iritaciju.


Nana - © Agromedia

6. Odbija komarce

Istraživanja su pokazala da su ulja divlje nane efektivna za odbijanje komaraca. Ako slučajno nemate ulje, možete nanu utrljati direktno na kožu, samo što će efekat biti malo slabiji.

7. Poboljšava memoriju

Esencijalna ulja nane utiču na poboljšanje memorije. Dovoljno je da dodate nekoliko kapi ulja u toplu kupku. Menta koja se nalazi u nani pomaže u poboljšavaju memorije i pažnje. Ako nemate ulje nane možete prokuvati par listova nane i dozvoliti da se miris proširi po kući.


Komentari (1)

Milana

2023-01-09 14:25:47

Savrseni saveti,samo bih dodala da je jako bitna voda koju koristimo za spremanje cajeva ,ja koristim iskljucivo preciscenu Nobel vodu jer je kao izvorska…

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica