10 neverovatnih činjenica o pčelama

10 neverovatnih činjenica o pčelama

Danas se obeležava Svetski dan pčela i ovog datuma se podseća na značaj najvažnijeg oprašivača među insektima, ali i na njenu ugroženost, upravo od strane ljudi. Kaže se vredan kao pčela, ali mi vam donosimo 10 zanimljivosti o tom socijalnom insektu koje će vas sigurno oduševiti i pružiti uvid u njihovu korisnost za čitavu planetu!

PčelaFoto: Pixabay

1. Od pčela i njihove oprašivačke delatnosti zavisi svaki treći zalogaj hrane čoveka.

2. Medonosna pčela ima čak 170 receptora mirisa putem kojih se prepoznaje unutar „porodice“.
3. Da bi proizvele 1 kilogram meda pčele treba u košnicu da unesu 3-4 kilograma nektara. Iz jednog cveta pčela prikupi samo 0,02 mg nektara.
4. Pčela zamahne krilima 11 400 puta u minuti i taj zvuk registrujemo kao zujanje pčela.
5. Medonosna pčela u toku jednog dana ima u proseku 12 izleta iz košnice, na paši se obično zadržava 10-12 minuta i sleti na oko 2500 cvetova na dnevnom nivou.
6. Pčele su vrlo inteligentne životinje, imaju zadivljujuću sposobnost pamćenja i učenja, kategorizacije sličnih predmeta, simetričnih i asimetričnih oblika. Može da iskalkuliše pređeno rastojanje.
7. Tokom leta kada je najproduktivnija, matica može položiti oko 2500 jaja u toku 24 sata.
8. Pčela može da se udalji od košnice skoro 8 kilometara i bez problema nađe put nazad.
9. Medonosne pčele komuniciraju putem svog jedinstvenog plesa za koji stručnjaci misle da je najkompleksniji u celom životinjskom svetu. On podrazumeva pokrete, zvuk klepet i brzinu krila.
10. Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica