Srbija izvezla 12.000 tona maline za dva meseca

Srbija izvezla 12.000 tona maline za dva meseca

Nakon medijskih objava da kvalitet maline utiče na smanjenje izvoza ove voćke iz Srbije, rečeno je da je u poslednja dva meseca naša zemlja izvezla 12.000 tona maline. Takođe, kada je reč o kvalitetu maline, Srbija dominira, rečeno je na sastanku sa hladnjačarima u Arilju.
 

Srbija izvezla 12.000 tona maline za dva meseca - © Pixabay

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, istakao je, nakon sastanka sa hladnjačarima u Arilju, da su netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, navodeći kao primer da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz BiH.

Mi smo potpisali različite sporazume koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira našoj, naglasio je ministar.
 

Srpska malina u problemu – Mnogo zaliha, a stiže novi rod

Nedimović je, posle jučerašnjeg poziva upućenog proizvođačima iz Ivanjice, pozvao i hladnjačare, odnosno otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća iz Arilja da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih.

 

Srbija izvezla 12.000 tona maline za dva meseca - © Agromedia

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.
 

Uskoro sastanak malinara i hladnjačara u Beogradu

Želimo na sveobuhvatan način da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire – da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama“, rekao je Nedimović.

Ministar je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir dobar primer kako može da se poveća konkurentnost proizvoda i njegova cena.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.