Rod aronije bolji u odnosu na prethodne godine, ali šta je sa cenom?

Rod aronije bolji u odnosu na prethodne godine, ali šta je sa cenom?

Sredinom avgusta na branje su pristigli plodovi aronije, čija popularnost sve više raste među potrošačima. Krajem tog meseca je završeno branje, te nas je zanimalo kakav je ovogodišnji rod, premda vremenske prilike nisu bile nimalo blage ove godine prema voćnim kulturama. Saznajemo i kolika je cena na veliko i malo, a informacije iz prve ruke dobijamo od proizvođača Vladana Stevanovića.

Vladan StevanovićFoto:Jovana Stevanović

Na jednom žbunu obrao i po 10 kilograma plodova aronije

U selu Busilovac, opština Paraćin, on gaji aroniju na oko 40 ari, tačnije ima 500 žbunova te voćne kulture. Polovina zasada datira od pre 10 godina, dok je drugu polovinu zasadio pre šest. Pored aronije gaji i krušku na površini od 2,5 hektara, dunju na 50 ari, trešnju na istoj površini. Takođe bavi se i proizvodnjom lešnika i oraha, a njegova ukupna površina pod voćkama iznosi 4,5 hektara.

„U odnosu na poslednjih nekoliko godina, može se reći da je ova godina donela dobar i pun rod aronije. Na jednom žbunu sam imao otprilike 10 kilograma plodova, odličnog kvaliteta. Do ove godine sam sve plodove aronije cedio, flaširao i pasterizovao, pravio sam samo matični sok. Ove godine sam jednu količinu prodavao i u plodu, u svežem stanju. Dakle ovom godinom sam zadovoljan što se tiče samog roda, ali što se tiče prodaje i cene, e to je druga priča“, rekao je Stevanović za naš portal.

Cena aronije na veliko 80 dinara po kilogramu

Kako kaže, u odnosu na prethodne godine kada je cena na veliko iznosila jedan evro, ove godine je cena 80 dinara po kilogramu na veliko, dok se na malo kreće od 200 do 250 dinara po kilogramu, ali to su male količine. Ipak uspeli su da pokriju troškove proizvodnje.

Zasad aronijeFoto:Jovana Stevanović

„Najveći troškovi su oko berbe aronije, ona je sitna te se stoga sporo bere, moraju da se plaćaju radnici. Međutim što se tiče samog održavanja biljaka, za aroniju imamo najmanje izdatke jer je ne prskamo ni sa čim. Dok na aroniju nisu uticale nepovoljne klimatske prilike, jesu na ostalo voće. Kruške i druge voćne vrste su pretrpele velike štete od mraza ove godine“, naglasio je ovaj proizvođač koji svoje proizvode prodaje po lokalnim tematskim manifestacijama i po preporuci zadovoljnih kupaca.

Komentari (1)

Dragi Ćirić

2021-12-23 09:48:04

Pozdrav svima
Ja imam 10-ak ari aronije i svake godine je problem prodaja , da li postoji neka berza za prodaju i potražnju ovakve sirovine .
Hvala

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica