Šljiva rodila više loše nego dobro, kilogram 40 dinara

Šljiva rodila više loše nego dobro, kilogram 40 dinara

Sezona berbe šljiva lagano odmiče, a prema trenutnom stanju u voćnjacima i otkupnoj ceni proizvođači bi trebalo da budu zadovoljni. Manji rod, koji je posledica nepovoljnih vremenskih prilika, će po svemu sudeći i kod šljive, kao i kod maline i kupine, nadomestiti cena.

ŠljiveFoto:Dejan Davidović

„S obzirom da je ova godina sušna i da nije bilo padavina prinosi u voćnjacima su svedeni na minimum. Što se tiče našeg kraja ”čačanka” nije rodila, ima nešto malo ”stenleja” i vrlo malo ”madžarke”. Sve u svemu loše za ovu godinu, a što se tiče cene ona je zadovoljavajuća, jer ono čega nema ima i cenu pa tako i šljiva”, kaže Dejan Jović, voćar iz Pričevića kod Valjeva.

Plodovi šljiva sitniji, ali je veći sadržaj suve materije

Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe’“Valjevo”kaže da je šljiva rodila ”šareno”, više loše nego dobro, što pokazuju prve otkupne cene koje se kreću oko 40 dinara za kilogram. Mišljenja je da će to biti jako dobro za proizvođače i da će se verovatno malo odraziti na veću potražnju za sadnim materijalom, kao i povećanu sadnju na jesen, što kako navodi i nije tako loše.

„Ono što je dobro je da je kvalitet plodova izuzetno dobar. Suša je učinila svoje, te su plodovi malo sitniji, ali je veći sadržaj suve materije. Ovogodišnjim cenama proizvođači mogu biti zadovoljni. Mi smo nekada pričali da je 20 evro centi dobro, međutim, s obzirom da su imputi odnosno sve ono što se ulaže u proizvodnju poskupeli za trećinu, možda i malo više, realna otkupna cena za kilogram šljive trebala bi da bude 35 – 40 dinara kako bi proizvođač imao interes da radi i ostvari solidan prihod od svog rada”, navodi Milinković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Lane je dva kilograma šljiva koštalo kao ovogodišnji kilogram

Berba ”čačanske lepotice” je završena, pri kraju je i ”čačanska rodna”, a sledi berba ”stenleja” vodeće sorte u valjevskom kraju.

Voćar, Nikola Gentić iz valjevskog sela Gola Glava, nada se rodu od oko 70 tona sa 2,5 hektara,  što je kaže sasvim solidno za ovako sušnu godinu.

VoćnjakFoto:Dejan Davidović


„Ja sam jedan voćnjak zalivao kako bi održao rod a i da se spremi za sledeću godinu. Ova godina treba da bude uzor za narednu. Kilogram šljive sada je 40 dinara, a po svemu sudeći treba da izađe i na 50 dinara. Lane smo za dva kilograma dobijali skoro isti novac. Do sada smo bili na nuli, prošle godine cena je bila 18 dinara, kupljenje osam dinara što znači da je onih 10 dinara ostalo za rezidbu, prskanje, obradu, a nama ništa. Ove godine možemo da očekujemo neku zaradu ali svesni smo da je ovakva godina jedna od deset”, ističe Gentić.

Po statističkim podacima u Kolubarskom okrugu ima 12.000 – 13.000 hektara pod šljivom. Međutim, procene stručnjaka za voćarstvo govore da je nekih 5.000 – 6.000 hektara zasada koji rađaju, ostalo su stabla na okućnicama i u baštama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica