Odličan rod oraha, ali vremenske prilike i loša agrotehnika uticale na lešnik

Odličan rod oraha, ali vremenske prilike i loša agrotehnika uticale na lešnik

Vremenske prilike odnele su danak većini voćnih kultura kada je sam rod u pitanju. Topao februar sa temperaturama iznad proseka, pa prolećni mrazevi i izrazito niske temperature za prolećne mesece zamenjeni su sušom i ektremno visokim temperaturama. Kako je to uticalo na orašasto voće? Sa Srđanom Stanojlovićem iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu smo razgovarali o tome kakav se rod lešnika i oraha očekuje u Kolubarskom kraju.

Vreme nije pogodovalo oplodnji lešnika

Kako kaže naš sagovornik, rod oraha se može opisati kao odličan, s tim da će biti male štete od ožegotina koje su uzrokovale velike vrućine. Očekuju da rod kada je količina u pitanju iznosi 3 tona po hektaru očišćenog oraha, što je negde 6 do 7 tona po hektaru neočišćenog koštunjavog ploda.

„Kada je reč o lešniku, po mom mišljenju to nije neki veliki rod, ne očekujem preko 1,5 tone po hektaru očišćenog lešnika. Prvi razlog je taj što vreme nije pogodovalo oplodnji lešnika, ali i zbog pogrešne rezidbe i loše agrotehnike. Uglavnom na još mnogo mesta nije postavljen sistem za navodnjavanje, tako da je došlo do toga da su prosto opadali celi plodovi – 5,6 lešnika u gronji i jednostavno nije došlo do zametanja plodova“, rekao je sagovornik našeg portala.

[related_post id=“1″]

Berba lešnika u Kolubarskom kraju za desetak dana

Dakle, kako kaže, nepovoljna i nedovoljno urađena agrotehnika ove godine i vremenski uslovi doprineli su tome da ne očekuju ni prosečan rod lešnika ove godine u Kolubarskom okrugu.

Upitali smo ga i kada očekuju berbu.

„Ranije sorte lešnika su počele da ispadaju pomalo, međutim očekujemo ako se nastavi ovako toplo vreme da za desetak dana krene ova kultura, a orah posle toga polako pristiže na berbu. Kod ovih kultura je lako spoznati vreme berbe, to jest kupljenja, jer lešnik počinje da pada na zemlju, ispadaju plodovi iz dela u kome se nalaze, a opada i orah, počinje da vene zelena masa oko njega“, rekao je Srđan Stanojlović.

Plodovi oraha i lešnika nakon sakupljanja moraju se osušiti

On ističe da je izuzetno važno znati da i orah i lešnik u sebi poseduju ulje. Čim imaju ulje to odmah treba ljude da podseti da može doći do propadanja, užeglosti plodova.

„Ti plodovi nisu suvi, oni su sirovi, vrlo je bitno pakovati ih u ambalažu i ostavljati ih na mestima gde se suše. Kada je u pitanju industrija to su sušare gde se vrši sušenje plodova, a kada je reč o okućnicama ili manjim zasadima, procedura je kao što se to nekad radilo. Plodovi se sakupljaju, stavljaju se u vrećice kao one za luk i krompir i potom se kače na promajno mesto, gde dolazi do postepenog sušenja plodova. To mesto ne sme biti izloženo direktnom suncu. Kada osušite vaše plodove, bilo da su lešnici ili orasi u pitanju, samim tim nećete imati opasnost od propadanja odnosno užeglosti plodova“, rekao je ovaj savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.

Štetočine dovode do propadanja plodova lešnika i oraha

Još jednu bitnu stvar napominje, a to je da se tokom vegetacije radi dobra zaštita plodova.

„Sada imate mramoraste stenice, problem pogotovo kod lešnika, a i kod oraha neke druge kao što je orahova muva, naročito u mestima gde se gaje veliki zasadi poput Vojvodine. Kod nas ne toliko, pojavljuje se samo mramorasta stenica ali ostale štetočine ne. One polažu jaja u sam plod i dolazi do propadanja, kada se uradi termička obrada plodova, pogotovo kod lešnika koji se peče ili prži“, objašnjava on.

U tom slučaju plod menja svoju strukturu, dolazi do propadanja, nije upotrebljiv za jelo, a samim tim se njegova vrednost na tržištu gubi, sam proizvođač nije u dobroj poziciji.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti