Svet poljoprivrede Prodavnica

Odličan rod oraha, ali vremenske prilike i loša agrotehnika uticale na lešnik

Vremenske prilike odnele su danak većini voćnih kultura kada je sam rod u pitanju. Topao februar sa temperaturama iznad proseka, pa prolećni mrazevi i izrazito niske temperature za prolećne mesece zamenjeni su sušom i ektremno visokim temperaturama. Kako je to uticalo na orašasto voće? Sa Srđanom Stanojlovićem iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu smo razgovarali o tome kakav se rod lešnika i oraha očekuje u Kolubarskom kraju.

OrasiFoto:Agromedia

Vreme nije pogodovalo oplodnji lešnika

Kako kaže naš sagovornik, rod oraha se može opisati kao odličan, s tim da će biti male štete od ožegotina koje su uzrokovale velike vrućine. Očekuju da rod kada je količina u pitanju iznosi 3 tona po hektaru očišćenog oraha, što je negde 6 do 7 tona po hektaru neočišćenog koštunjavog ploda.

„Kada je reč o lešniku, po mom mišljenju to nije neki veliki rod, ne očekujem preko 1,5 tone po hektaru očišćenog lešnika. Prvi razlog je taj što vreme nije pogodovalo oplodnji lešnika, ali i zbog pogrešne rezidbe i loše agrotehnike. Uglavnom na još mnogo mesta nije postavljen sistem za navodnjavanje, tako da je došlo do toga da su prosto opadali celi plodovi – 5,6 lešnika u gronji i jednostavno nije došlo do zametanja plodova“, rekao je sagovornik našeg portala.

Berba lešnika u Kolubarskom kraju za desetak dana

Dakle, kako kaže, nepovoljna i nedovoljno urađena agrotehnika ove godine i vremenski uslovi doprineli su tome da ne očekuju ni prosečan rod lešnika ove godine u Kolubarskom okrugu.

Upitali smo ga i kada očekuju berbu.

„Ranije sorte lešnika su počele da ispadaju pomalo, međutim očekujemo ako se nastavi ovako toplo vreme da za desetak dana krene ova kultura, a orah posle toga polako pristiže na berbu. Kod ovih kultura je lako spoznati vreme berbe, to jest kupljenja, jer lešnik počinje da pada na zemlju, ispadaju plodovi iz dela u kome se nalaze, a opada i orah, počinje da vene zelena masa oko njega“, rekao je Srđan Stanojlović.

Plodovi oraha i lešnika nakon sakupljanja moraju se osušiti

On ističe da je izuzetno važno znati da i orah i lešnik u sebi poseduju ulje. Čim imaju ulje to odmah treba ljude da podseti da može doći do propadanja, užeglosti plodova.

LešniciFoto:Agromedia

„Ti plodovi nisu suvi, oni su sirovi, vrlo je bitno pakovati ih u ambalažu i ostavljati ih na mestima gde se suše. Kada je u pitanju industrija to su sušare gde se vrši sušenje plodova, a kada je reč o okućnicama ili manjim zasadima, procedura je kao što se to nekad radilo. Plodovi se sakupljaju, stavljaju se u vrećice kao one za luk i krompir i potom se kače na promajno mesto, gde dolazi do postepenog sušenja plodova. To mesto ne sme biti izloženo direktnom suncu. Kada osušite vaše plodove, bilo da su lešnici ili orasi u pitanju, samim tim nećete imati opasnost od propadanja odnosno užeglosti plodova“, rekao je ovaj savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.

Štetočine dovode do propadanja plodova lešnika i oraha

Još jednu bitnu stvar napominje, a to je da se tokom vegetacije radi dobra zaštita plodova.

LešniciFoto:Agromedia

„Sada imate mramoraste stenice, problem pogotovo kod lešnika, a i kod oraha neke druge kao što je orahova muva, naročito u mestima gde se gaje veliki zasadi poput Vojvodine. Kod nas ne toliko, pojavljuje se samo mramorasta stenica ali ostale štetočine ne. One polažu jaja u sam plod i dolazi do propadanja, kada se uradi termička obrada plodova, pogotovo kod lešnika koji se peče ili prži“, objašnjava on.

U tom slučaju plod menja svoju strukturu, dolazi do propadanja, nije upotrebljiv za jelo, a samim tim se njegova vrednost na tržištu gubi, sam proizvođač nije u dobroj poziciji.

Komentari