Podizanje voćnjaka: Zašto se voćari odlučuju baš za ove voćne kulture?

Podizanje voćnjaka: Zašto se voćari odlučuju baš za ove voćne kulture?

Foto: Dejan Davidović

Malina, šljiva, orah i lešnik vodeće su voćne kulture u valjevskom kraju, bar se tako može zaključiti na osnovu interesovana ovdašnjih poljoprivrednika, koji podižu voćne zasade. O tome svedoči i broj podnetih i odobrenih zahteva za podsticaje pri nabavci voćnih sadnica, koje iz agrarnog budžeta daje grada Valjevo preko Privrednog društva „Agrorazvoj – valjevske doline“. Ove godine u selima na teritoriji Valjeva podignuto je ili obnovljeno blizu 30 hektara voćnjaka.

Dragiša Kulinčević pre tri godine odlučio se da na porodičnom imanju u Rađevom selu podigne zasad oraha i za podsticaje, odnosno povraćaj novca za kupovinu sadnica, konkurisao je ove i pretprošle godine. Pored toga, kod grada je ostvario i subvenciju pri kupovini sistema za navodnjavanje koji je postavio na dve plantaže oraha ukupne površine od jednog hektara.

„To je od jednog izuzetnog značaja, jer na uloženi novac dobija se određeni povraćaj sredstava koja ponovo mogu da se ulože u nešto što će poboljšati proizvodnju. Ovo je jedna simbioza između mene kao proizvođača, grada i Poljoprivedne savetodavne i stručne službe i veoma je sjajna stvar za sve ljude koji počinju da se bave voćarstvom ili su već u ovom poslu. Veliku pomoć sam dobio i od Poljoprivedne savetodavne i stručne službe, jer sam kod njih došao sa veoma malo znanja“, rekao je Kulinčević.

Za orah se odlučio pošto ima zemlje koju nije želeo da prodaje, pa je hteo da podigne zasad koji pored redovnog posla može sam da obrađuje.

Orah je zahvalan za gajenje, veoma je bitno da se sa određenim znanjem uđe u čitav proces proizvodnje, morate biti vrlo uporni, imati strpljenja i čekati na rod nekoliko godina. Ovo je dugoročno ulaganje i ukoliko sve bude kako treba planiram da ga prodajem. Mislim da orah kao i lešnik može lako da se plasira na tržište, a kolika će cena biti to ćemo videti“, navodi Dragiša Kulinčević.

Ove godine po podacima Poljoprivedne savetodavne i stručne službe ”Valjevo” na teritoriji Valjeva podgnuto je 16 zasada maline, devet šljive, četiri oraha i po jedan leske i višnje. U odnosu na 2018. godinu ove godine je 15 proizvođača više je kod „Agrorazvoja“ konkurisalo za povraćaj sredstava za kupovinu voćnih sadnica.

„Iz godine u godinu sve je veći broj poljoprivrednika koji kod grada konkurišu za povraćaj sredstava za podizanje novih  ili obnavljanje starih višegodišnjih voćnih zasada. Ti zasadi su uglavnom podignuti, bar što se tiče maline, u selima u kojima su uslovi povoljniji za njeno gajenje i gde se dobija veći povraćaj sredstava. To su sela Gornje i Donje Leskovice, Sušica, Suvodanje i Stanina Reka. Šljivu su sadili voćari iz Oglađenovca i Gole Glave“, kaže Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo Poljoprivedne savetodavne i stručne službe „Valjevo“.

Prema njegovim rečima, svake godine imamo i sve više zainteresovanih za podizanje zasada oraha i leske. Što se tiče oraha sađene su domaće sorte i određene sorte koje potiču sa evropskog kontinentalnog dela koje odgovaraju našim uslovima, ali i američke sorte.


Kako dodaje Sovilj, za razliku od prethodne, ova jesen je bila mnogo povoljnija za sadnju voćnih sadnica „prošle godine imali smo jako suvu jesen kada je bilo izuzetno teško kvalitetno pripremiti parcele za sadnju kalemova. Zabeležana su i velika oštećenja na sadnicama, a ko nije navodnjavao zasade bilo je velikih gubitaka odnosno mali  procenat prijema svih voćnih vrsta. Ove jeseni su bili idealni uslovi za sadnju, bilo je dovoljno padavina, nisu niske temperature, a parcele su dobro pripremljene“, istakao je Đrođe Sovilj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica