Ferero: Razvoj moderne proizvodnje lešnika u Srbiji

Ferero: Razvoj moderne proizvodnje lešnika u Srbiji

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji je održan prošle nedelje Preduzeće Agriser je održalo stručni seminar pod nazivom: Razvoj sektora proizvodnje lešnika u Srbiji – nova prilika za srpsku poljoprivredu. Ovaj događaj bio je deo trodnevnog programa kompanije Agriser koja je kroz ovaj i slične programe kontinuirano posvećena aktivnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača i stručnih službi i savetodavaca u domenu proizvodnje lešnika u Srbiji.

Željko Radošević, Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede potvrdio je podršku Ministarstva u razvoju sektora proizvodnje lešnika kroz programe i mere finansijske podrške proizvođačima voća u Srbiji. Takođe, naveo je i da je Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede formiralo radnu grupu koja će u narednom periodu raditi na definisanju strategije razvoja sektora lešnika u Srbiji.

Uz preduzeće Agriser, domaćini skupa bili su i predstavnici kompanije Ferrero Hazelnut Company koji su prisutnima predstavili trendove u proizvodnji, ponudi i potražnji lešnika u svetu, i pristup koji Ferrero primenjuje u sprovođenju projekata razvoja proizvodnje lešnika, sa posebnim osvrtom na unapređenje kvaliteta proizvoda, održivosti, sledljivosti i efikasnog vrednosnog lanca u proizvodnji.

Predstavnici Ferrero Hazelnut Company i menadžment Agriser-a upoznali su prisutne sa dosadašnjim rezultatima projekta razvoja proizvodnje lešnika u Srbiji i predstavili model saradnje sa srpskim proizvođačima, osnovne ugovorne instrumente i potencijal za agregaciju u lancu snabdevanja.

Razvoj proizvodnje lešnika u Srbiji - © Agromedia

Ferrero Hazelnut Company

Krajem 2014. godine, sa ciljem da se svi akteri koji deluju unutar lanca snabdevanja lešnikom okupe pod okriljem jedne organizacije nastalo je preduzeće Ferrero Hazelnut Company. Ovaj lanac podrazumeva sve od uzgoja lešnika na plantažama, preko razvoja inicijativa za proizvodnju lešnika od strane trećih lica, agronomskih istraživanja i razvoja, do nabavke, industrijske prerade i prodaje proizvoda i poluproizvoda koji sadrže lešnike.

Nova uloga Ferrero Grupe kroz kompaniju Ferrero Hazelnut Company dovela je do redefinisanja i proširenja njenog delokruga. Dok je ranije Ferrero Grupa delovala samo na nivou nabavke, danas, je ona stekla značajno znanje i iskustvo u proizvodnji i preradi lešnika, i postala jedan od najvećih svetskih aktera u industriji ovog voća.

Preduzeće Agriser posluje kao deo „Ferrero Hazelnut Company“ i bavi se uzgojem leske i proizvodnjom lešnika, proizvodnjom sadnog materijala leske i sprovođenjem Projekta razvoja lešnika u Srbiji.

Razvoj proizvodnje lešnika u Srbiji - © Pixabay


Razvoj sektora proizvodnje lešnika u Srbiji

Zvanično pokrenut 2014. godine, Projekat razvoja lešnika ima za cilj razvoj moderne industrije lešnika u Srbiji. Projekat nije usmeren samo na proizvodnju i izvoz lešnika, već i na pozicioniranje Srbije kao važnog proizvođača lešnika visokog kvaliteta, usvajanjem inovativnih tehnologija i oslanjanjem na svaki segment lanca vrednosti.

Aktivnosti kompanije AGRISER u okviru Projekta razvoja lešnika su:

Sopstvene plantaže

AGRISER poseduje plantažu lešnika na površini od 600 hektara u selu Aleksa Šantić, na teritoriji grada Sombor, koja predstavlja i najbolji primer i model za savremen i inovativan uzgoj lešnika u Srbiji;


Rasadnička proizvodnja

Moderan rasadnik podignut u Aleksi Šantiću sa ciljem da obezbedi lokalnim proizvođačima sertifikovane sadnice vrhunskog kvaliteta.

Podrška u proizvodnji

Program namenjen razvoju proizvodnje lešnika u Srbiji kroz pružanje podrške srpskim poljoprivrednicima koji žele da investiraju u moderne plantaže za uzgoj leske.


Razvoj proizvodnje lešnika u Srbiji - © Pixabay

Program razvoja proizvodnje lešnika u Srbiji započet je 2015. godine, a do kraja sezone sadnje 2018-2019. godine, oko 400 poljoprivrednih proizvođača zasnovalo je zasade leske na ukupno 1,600 hektara.
U okviru programa razvoja, Agriser ima poseban sektor koji se bavi promocijom proizvodnje lešnika i pružanjem podrške lokalnim poljoprivrednicima kroz:

  • Prenos znanja i veština o agronomskim i inovativnim praksama upravljanja u uzgoju leske kroz obuke, istraživačke projekte i tehničke konsultacije.
  • Prodaju visokokvalitetnih sertifikovanih sadnica leske najboljih sorti za industrijsku upotrebu lešnika.
  • Srednjoročne i dugoročne ugovore za kupovinu proizvedenih lešnika, sa predefinisanim mehanizmom za određivanje cene u zavisnosti od standarda kvaliteta proizvoda.
  • Razvoj organizacionog okvira za sakupljanje lešnika i „post-harvest“ aktivnosti nakon sakupljanja a koje su važne za očuvanje kvaliteta proizvedenog lešnika.
  • Podizanje kapaciteta savetodavaca u voćarstvu iz oblasti uzgoja leske sa ciljem obezbeđivanja što kvalitetnije stručne savetodavne podrške proizvođačima lešnika u Srbiji.

U okviru Projekta razvoja sektora proizvodnje lešnika, Agriser je takođe posvećen istraživanju i inovacijama u uzgoju leske kroz razvoj, istraživačke projekte i saradnju sa eminentnim međunarodnim i srpskim institucijama, kako bi poljoprivrednicima u Srbiji bio osiguran najviši nivo pomoći i inovacija u proizvodnji lešnika.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica