Cena maline se polako formira, rod manji za 30% u odnosu na 2019.

Cena maline se polako formira, rod manji za 30% u odnosu na 2019.

Maline- ©Pixabay

Prva domaća malina pojavila se na pijacama u Srbiji prošle nedelje. Tek nekoliko proizvođača je počelo sa berbom i distribucijom proizvoda, a ostali se očekuju u toku meseca. Ipak, na putu do tezgi i naših trpeza, malina prolazi dug put koji ove godine otežavaju vremenski uslovi, ali i pojava virusa korona. Zbog brojnih problema proizvodnja je ove godine opala.

,,Ovaj rod i ovaj kvalitet koji je trenutno u malinjacima, na plantažama cele Srbije, manji je 20-30% nego 2019. godine. Što se tiče samih uslova za rad ova godina je bila specifična – imali smo ne daj Bože, što kažu, nevidljivog neprijatelja, stvarno je korona uradila svoje. Tako da je ostalo nekih 10% neobrađenih plantaža na nivou cele Srbije. A tih plantaža je registrovano u trezoru poljoprivrednih gazdinstava negde oko 25 000 hektara, što je realno proizvodnje negde 16-17 000 hektara. Veći broj je upis zbog podsticaja i tako dalje”, ističe predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović na Agromediju. 

Vremenske prilike uticale su direktno na rod maline

,,Ovo unazad što se dešava dva i po-tri meseca, kad pogledate april-maj topao, vremenske nepogode, topao vetar, jak, te oluje, mesec dana unazad imamo promenu klimatskih uslova. To su velike padavine, grad, pa je dodatno smanjen procenat same proizvodnje na nivou cele Srbije”, dodaje Radović. 

Statistika i sami malinari nisu saglasni u vezi sa podacima o ovogodišnjem plodu.

,,Statistika je rekla da imamo 120 000 tona. Tu je istinito proizvedeno 60 000 tona. Imali smo lager iz 2018/19. godine, tu je znači bilo negde oko 40 000 i uvezeno je nekih nepunih 20 000, tako da je statistika rekla da je proizvedeno 120 000, što je tačno, ali to je ukupna količina sa onim što je bilo na tržištu i što je bilo na lageru. To je, znači, 60 000 realno”, tvrdi naš sagovornik.

Cena maline se polako formira, a kada i ostali proizvođači krenu sa berbom imaćemo kompletan uvid.

,,Cena koju mi tražimo ove godine je od 1.75e do 1.83 evra na 10 godina. Trenutne cene kod nas u zlatiborsko-moravičkom okrugu, a i na jugu, nisu istaknute, jer sam plod nije počeo da se bere. Imamo samo dva mesta u Srbiji gde je počelo da se bere, to je mačvanski deo Prnjavora, gde je hladnjača izbacila cenu od 250 dinara. Istu cenu je izbacila i Tamiš Pančevo hladnjača. I imamo iz Kosjerića poljoprivredne proizvođače koji sklapaju ugovore sa istim pomenutim preduzetnikom, izvoznikom ili hladnjačom na 250 dinara. Videčemo još dok to bude krenulo šta će biti, koje će to cene biti, ali to su neke realne cene od 1.70 do 1.83 evra na 10 godina”, objašnjava Radović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica