Seći korenje orhideja: DA ili NE?

Seći korenje orhideja: DA ili NE?

Orhideje (Orchidaceae) su familija monokotiledonih skrivenosemenica, veoma bogata vrsta i raširena na svim kontinentima izuzev Antarktike, posebno zanimljiv jeste oblik koji ima korenje orhideja. Ova familija broji oko 22.000 vrsta, a pretpostavlja se da ih je više i od 25.000 – time su orhideje vrsta najbogatija familija skrivenosemenica. Najpoznatiji predstavnici su rodovi kaćuna (Orchis), vanile (Vanilla) i pčelica (Ophris). 

orhideja

Kako izgleda korenje orhideje?

Sve orhideje su višegodišnje biljke koje nemaju nikakvu trajnu drvenastu strukturu. Mogu rasti prema dva obrasca:

  1. Monopodijalno: Stabljika raste iz jednog pupoljka, listovi se dodaju sa vrha svake godine, a stabljika raste u skladu s tim. Stabljika orhideja sa monopodijalnim rastom može dostići nekoliko metara dužine, kao kod Vande i Vanile.
  2. Simpodijalne: Simpodijalne orhideje imaju prednji deo (najnoviji rast) i zadnji deo (najstariji rast). Biljka proizvodi niz susednih izdanaka, koji rastu do određene veličine, cvetaju, a zatim prestaju da rastu i zamenjuju se. Simpodijalne orhideje rastu horizontalno, a ne vertikalno, prateći površinu svog oslonca. Rast se nastavlja razvojem novih provodnika, sa sopstvenim listovima i korenima, koji niču iz ili pored onih iz prethodne godine, kao kod Cattleia. Dok se razvija novi vod, rizom može ponovo da počne da raste iz takozvanog ‘oka’, nerazvijenog pupoljka, čime se grana. Simpodijalne orhideje mogu imati vidljive pseudobulbe spojene rizomom, koji puzi po vrhu ili neposredno ispod zemlje.

Korenje orhideje

Kopnene orhideje mogu biti rizomatozne ili formirati kukolje ili krtole. Korenine kapice zemaljskih orhideja su glatke i bele.

Neke simpodijalne kopnene orhideje, kao što su Orchis i Ophris, imaju dva podzemna gomoljasta korena. Jedan se koristi kao rezerva hrane za zimske periode, a obezbeđuje razvoj drugog, iz kojeg se razvija vidljiv rast.

U toploj i stalno vlažnoj klimi, mnogim kopnenim orhidejima nisu potrebne pseudobulbe.

Epifitske orhideje, one koje rastu na podupiraču, imaju modifikovane vazdušne korene koje ponekad mogu biti dugačke nekoliko metara. U starijim delovima korena, modifikovana sunđerasta epiderma, nazvana velamen, ima funkciju upijanja vlage. Sastoji se od mrtvih ćelija i može imati srebrno-sivi, beli ili braon izgled. Kod nekih orhideja, velamen uključuje sunđerasta i vlaknasta tela u blizini prolaznih ćelija, nazvana tilozomi.

Ćelije epidermisa korena rastu pod pravim uglom u odnosu na osu korena kako bi im omogućile da čvrsto shvate svoju potporu. Hranljive materije za epifitske orhideje uglavnom potiču od mineralne prašine, organskog detritusa, životinjskog izmeta i drugih supstanci koje se skupljaju na njihovim potpornim površinama.


Šta raditi sa korenima orhideja koji rastu?

orhideja

 

Ako vaše orhideje razvijaju vitice ludog izgleda koje pomalo liče na pipke, nema razloga za brigu. Vaša orhideja pušta korenje, i to posebno vazdušno korenje. Ovo je savršeno normalna aktivnost za ovu jedinstvenu, epifitsku biljku.

 


Šta su vitice orhideja?

 

Kao što je gore navedeno, orhideje su epifiti, što znači da rastu na drugim biljkama – često na drveću u svojim izvornim tropskim kišnim šumama. Orhideje ne oštećuju drvo jer vlažan vazduh i okolina obezbeđuju svu neophodnu vodu i hranljive materije biljci.


 

Upravo ovaj čudan koren orhideje ili stabljika pomaže biljci u ovom procesu. Drugim rečima, vazdušni koreni orhideja su savršeno prirodni.

Šta raditi sa korenjem orhideja?

 

Ako su vazdušni koreni orhideje čvrsti i beli, oni su zdravi i ne morate ništa da radite. Samo prihvatite da je ovo normalno za ovu biljku i ne brinite.

 

Prema stručnjacima za orhideje, definitivno ne treba uklanjati korenje. Postoji velika šansa da ćete u suprotnom oštetiti biljku ili uneti opasan virus.

 

Odrežite koren ili stabljiku orhideje samo ako je suv i sigurni ste da je mrtav, ali pažljivo radite kako biste izbegli preduboko sečenje i povredu biljke. Obavezno dezinfikujte svoj rezni alat tako što ćete obrisati sečiva alkoholom za trljanje ili rastvorom vode i izbeljivača pre nego što počnete.

Ovo je možda dobar trenutak da proverite veličinu saksije. Ako vam biljka izgleda malo previše zgodna, premestite orhideju u veću posudu jer prenatrpano korenje može pobeći i tražiti prostor za rast iznad površine zemlje. Obavezno koristite mešavinu za saksije pogodnu za orhideje.

 

Neki stručnjaci za orhideje misle da je manja verovatnoća da će mešavina perlita i treseta proizvesti vazdušno korenje nego malč. U svakom slučaju, nemojte pokrivati korenje jer može istrunuti.

 

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica