Imate orhideju? Saznajte kako da je prihranite na pravi način

Imate orhideju? Saznajte kako da je prihranite na pravi način

Kao i svakoj drugoj biljci, i orhideji su potrebne hranljive materije kako bi bila zdrava i kako bi pravilno cvetala. Ovo su saveti za đubrenje orhideja koje trebate zapamtiti i slediti, a potom ćete se uveriti da je to veoma jednostavan korak u njihovom gajenju. 

OrhidejaFoto:Pixabay

Orhideje prihranjujte malo ali dosledno

Orhideje nije potrebno prihranjivati u velikim količinama. To može imati negativan uticaj na vašu biljku jer joj u tom slučaju dajete veće količine hraniva nego što su joj potrebne. Ovo može dovesti do oštećenja korena orhideje koji je osetljiv. Stoga ih treba prihranjivati po malo ali dosledno.

Orhideje se đubre tako da iz zemlje mogu izvući dovoljnu količinu hranljivih materija i vode što podstiče njihov pravilan rast. Ovo su biljke koje su odvojene od svog prirodnog okruženja (to su tropske biljke, poreklom iz jugoistočne Azije), te ne dobijaju optimalnu količinu prihrane koju bi im obezbedila njihova prirodna okolina.

U slučaju da je koren orhideje slab i oštećen, primena đubriva može dodatno pogoršati njegovo stanje, jer slab koren ne može da apsorbuje đubrivo.

Kao što je gorenavedeno treba biti dosledan u primeni đubriva. Orhideje treba prihranjivati svake druge sedmice ili jednom mesečno.

Koraci u prihranjivanju orhideje

Ako ste početnik u gajenju orhideje, đubrenje iste vam može delovati veoma izazovno, međutim ona je jedna od biljaka kod koje je proces prihrane veoma lak i jednostavan. Samo sledite korake u nastavku:

Prvo morate temeljno proveriti šta piše na pakovanju đubriva. Tražite reči amonijačni ili nitratni azot, a ako ih pronađete u sastavu izaberite upravo to đubrivo. Razlog leži u tome što su navedeni oblici azota bolji za orhideje u poređenju sa ureom. Ovaj podatak su dokazali brojni izveštaji. Takođe, za orhideju se smatraju najboljim ona hraniva koja imaju manje od 20 procenata azota.

Nakon što odaberete pravo đubrivo za svoju orhideju važno je da ga dobro pomešate sa vodom pre nego što ga nanesete na biljku. Uvek koristite slab rastvor umesto rastvora visoke kocentracije hraniva, jer on može oštetiti koren orhideje. Kada ste spremni za njegovu primenu, preporuka je da koristite posudu za zalivanje koja ima uski otvor.


OrhidejaFoto:Pixabay

Dok sipate đubrivo u posudu budite oprezni kako ne biste pokvasili i lišće. Savetuje se da đubrivo sipate polako kako bi ga biljke pravilno upijale. Kada ga sipate postarajte se da niste preterali sa količinom, ako primetite prekomernu količinu rastvora, ispraznite ga. Najbolje rešenje bi bilo da imate rupe na saksiji, a ako nemate, prilikom sipanja đubriva sačekajte najmanje 15 minuta pre nego što ponovite proces ako utvrdite da niste sipali dovoljnu količinu.

Ako primetite da su listovi tamno zelene boje i da vise, postoji velika verovatnoća da ste previše prihranili orhideje. Još jedan važan podatak koji morate znati je da nikada ne zalivate orhideju nakon što ste je prihranili. Orhideju možete zaliti tek narednog dana.

Izvor: Farm Food Family


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica