Kako uspešno da gajite orhideje u vodi

Kako uspešno da gajite orhideje u vodi

Kako se gaje orhideje u vodi - © Pixabay

Orhideje spadaju u porodicu biljaka koje su pogodne za gajenje. Za one željne avanture u hortikulturi, tu je gajenje orhideja u vodi. Razlog više za hidroponski uzgoj je i to što se ovakva praksa pokazala uspešnom u rešavanju problema bolesti kod ovih biljaka. Metod gajenja je prilično jednostavan i ne zahteva previše napora niti ulaganja. Potrebno je da obezbedite odgovarajuću saksiju, vodu, sterilan alat i da tome pridodate i malo strpljenja.

Mogu li se orhideje gajiti u vodi?

Orhideje mogu biti prilično zahtevne u pogledu okruženja u kojem rastu. Raskvašena ili inficirana podloga može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja biljke. Mnogi uzgajivači upotrebljavaju kao podlogu mešavinu raznih vrsta kore od drveća, specijalno odabranih za uzgoj ovih biljaka, međutim postoje i druge metode, poput gajenja u vodi, koje daju čak i bolje rezultate.

Orhideje su prevashodno epifiti, odnosno biljke koje kao podlogu koriste druge biljke, dok pojedine vrste rastu na zemlji. Svaki varijetet ima podlogu koja mu najviše odgovara, dok će u nedostatku toga, specijalni supstrat koji se prodaje pod nazivom „mešavina za orhideje“ biti odgovarajuća zamena.

Kako da odgajite orhideju u vodi - © Pixabay

Biljke koje stižu direktno iz rasadnika, moraju imati koren uronjen u tresetnu podlogu koja dobro zadržava vlagu i štiti korenov sistem od isušivanja. Međutim, ukoliko primetite da je vaša orhideja previše šiljata, odnosno izdužena, poželjno bi bilo da prekontrolišete stanje njenog korena.

Vuzuelni pregled je najlakši način da se utvrdi da li biljka ima nekih problema sa razvojem korena. Iz tog razloga je hidroponski sistem odlično rešenje za one vrste orhideja čiji korenov sistem ostaje duže u vlažnom stanju.

Ovaj sistem se zasniva na rotaciji, u kojoj se koren biljke tokom dva dana drži neprekidno u vodi da bi se potom, narednih pet dana prosušivao. Ovim se u dobroj meri oponaša prirodno okruženje biljke i korenu se pruža prilika da diše.

Kako gajiti orhideje u vodi?

Orhideje odgajane u vodi dobijaju tretman kakav epifitskoj vrsti biljaka odgovara. U prirodnom okruženju, orhideje, koje kao podlogu za rast koriste druge biljke, najčešće drveće, ne dolaze toliko u dodir sa zemljom, te najveći deo vlage izvlače direktno iz vazduha. Nivo vlažnosti je stoga ujednačen ali nikada preteran. Stoga, orhideje koje rastu u vodi dobijaju dovoljno vlažnosti tokom perioda natapanja da bi se potom, vađenjem korena iz vode, omogućilo prosušivanje i time sprečio razvoj patogena.

Kako da odgajite orhideju u vodi - © Pixabay


Da biste započeli sa hidroponskim uzgojem orhideja, za početak izvadite biljku iz saksije i uklonite sa nje sve ostatke podloge na kojoj je rasla. Potom, vrlo pažljivo razmrsite koren biljke. Zatim, dobro isperite koren i koristeći sterilne makaze odstranite svaki deo koji je promenio boju ili koji je eventualno truo. Nakon toga, biljka je spremna za potapanje u vodu.

Neki odgajivači, pre samog prebacivanja u vodu, za ispiranje korena koriste fungicidni prah, hidrogen peroksid ili čak cimet, međutim, sve ovo nije neophodno, osim ako biljku nije ozbiljno zahvatio proces truljenja.

Postavite vašu orhideju u bilo koju saksiju u kojoj će koren imati dovoljno prostora da se razvija, najbolje u neku staklenu, kako bi najlakše mogli da pratite razvoj korena pod vodom. Saksija ne treba da bude previše duboka ali je poželjno da ima što oblije ivice, kako se biljka ne bi prevrnula. Mnogi odgajivači postavljaju šljunak na dno posude kako bi olakšali razvoj korena i ujedno time izdigli gornji deo biljke iz vlažne sredine i predupredili truljenje.


Podloga za gajenje je prilično očigledna, to je voda. Međutim, postoje dobra i loša vrsta vode. Naime, mnoge komunalne službe tretiraju vodu iz vodovoda sa previše hemikalija, te ona može biti otrovna za biljke. Sigurnije bi bilo koristiti kišnicu, ukoliko je moguće, ili destilovanu vodu. Takođe, voda treba da bude mlaka, kako se biljka ne bi dodatno stresirala.


Još jedna napomena za kraj.

Neki odgajivači jednostavno ostavljaju orhideje sve vreme u vodi, koju menjaju u nedeljnim ili dvonedeljnim ciklusima. Drugi se kunu u metod natapanja tokom dva dana, a potom vađenja iz vode i držanja na suvom tokom narednih pet dana. Zaključak je da možete probati na koji god način želite, samo je neophodno da redovno kontrolišete biljku i proveravate da li ravnomerno raste i da li je zdrava.   

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica