Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući - © Pixabay

Ako volite cveće, a imate ili želite da imate mačku, važno je pobrinuti se za njenu sigurnost. Posebno treba obratiti pažnju kakve biljke imate u kući, jer su mnoge od njih toksične za mačke. Najbolje je imati biljke koje se lako uzgajaju, a nisu otrovne za vašeg kućnog ljubimca.

U nastavku su predlozi baš takvih biljaka.

Eševerija

Eševerija je predivan sukulent. Vrlo je jednostavna za uzgoj i veoma otporna na sušu. Držite je na osunčanoj poziciji i koristite visokokvalitetno, dobro drenirano zemljište za kaktuse.

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući - © Pixabay

Lestvičasta paprat

Ovo je veoma popularna kućna biljka, rado viđena u mnogim domovima. Odgovara joj sobna temperatura 16-24 stepeni, a voli indirektnu sunčevu svetlost. Potrebno joj je vlažno tlo, ali nemojte preterivati sa zalivanjem. Preporučuje se prihrana vodotopivim đubrivom na svake 2 nedelje.

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući - © Wikimedia

Slonova noga

Slonova noga je još jedna predivna sobna biljka koja neće povrediti mačku. Ova biljka je veoma jednostavna za uzgoj. Odgovara joj pozicija sa dosta svetlosti i ne traži puno zalivanja, jer čuva vodu u bazi svog stabla, te može duže vremena preživeti bez vode.

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući - © Pexels

Dupla pištika

Dupla pištika nije toksična za mačke, a može da naraste do 60 cm. Uspeva na jakom svetlu i u dobro dreniranoj zemlji. Obavezno zalivajte redovno i to kada par centimetara gornjeg sloja zemlje bude suvo.

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kućii - ©Wikimedia


Kalateja

Kalateja je poznata po svom lepom lišću sa tamno crvenim zadnjim delom lista. Nju morate da držite dalje od direktnog sunca. Najbolje je delimična senka. Od proleća do jeseni zemlja mora da bude vlažna u svakom trenutku. Ona je osetljljiva na hemikalije, pa koristite filtriranu vodu ili kišnicu. Prihranjuje se po jednom u proleće, leto i jesen.

Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kućii - ©Wikimedia

Havortija

Havortija ili havorcija je dragulj među sukulentima i potpuno je neškodljiva za mačke. Izgleda veoma atraktivno, a traži mnogo sunca i malo vode. Veoma je lagana za održavanje. Zaliva se jednom nedeljno, sa jako malo vode.


Imate mačku i volite cveće? Ove biljke možete slobodno da gajite u kući - © Pixabay

Areka

Areka je biljka koja može da se uzgaja u zatvorenom prostoru bez bojazni da će povrediti vašeg malog krznenog prijatelja. Nije toksična ni za mačke, a ni za pse. Areka uspeva na osunčanoj poziciji, ali ne voli direktno sunce, zbog čega lišće može da postane žućkasto-zeleno. Prihrana se vrši u proleće.


Dugmasta paprat

Reč je o zimzelenoj biljci, visine 15-45cm. Rizom je puzeći. Zahteva dobro dreniran i kiseo supstrat sa dodatkom krupnog peska ili šljunka. Odgovara joj svetao položaj, ali ne direktna svetlost. Ne treba je puno zalivati, jer previše vode može dovesti do propadanja biljke.

Naravno, to nisu jedine biljke koje možete da gajite, ako imate mačku. Pored nabrojanih biljaka, svoj dom možete da ulepšate još i sa ružama, petunijama, orhidejama, čuvarkućama, nevenom, jasminom, bosiljkom, suncokretom i lavandom.

Izvor: Garden lovers club

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica