Hidroponika i aeroponika – savremene tehnike gajenja biljaka

Hidroponika i aeroponika – savremene tehnike gajenja biljaka

Zbog ekonomičnijeg korišćenja zemljišta, gajenje biljaka u kontrolisanim uslovima nekima se čini kao dobra ideja. Voće i povrće gajeno u zatvorenom prostoru daje veći prinos od onog koje se gaji napolju na istoj površini. Uvođenjem novih tehnika poput hidroponike ili aeroponike znatno se povećava prinos, navode stručnjaci.

Paradajz - © Agromedia


Hidroponika
je poseban metod gajenja biljaka u vodenim sredinama, bez zemljišta. Hranjive materije nalaze se u vodi koja kruži i hrani biljku potrebnim supstancama.

Istraživači su u 18. veku otkrili da biljke imaju sposobnost da apsorbuju esencijalne mineralne hranjive materije. U prirodnim uslovima zemljište deluje kao rezervoar za mineralne materije, ali ono više nije ključni faktor za rast biljaka.
U ovoj zemlji se za 40 godina niko neće baviti poljoprivredom

Najveća prednost ovih sistema je što ih je moguće primeniti na različitim geografskim prostranstvima. S obzirom na to da nije potrebno imati plodno tlo, neophodni klimatski uslovi za biljke mogu se nadomestiti veštačkim sistemima. Ovaj način poljoprivredne proizvodnje najčešće se odvija u zatvorenom prostoru.
Jagoda - © Agromedia

Pored hidroponike, drugi način uzgajanja biljaka je aeroponika. To je sistem kod koga se biljke ne drže više u mineralnom vodenom rastvoru, nego slobodno vise u vazduhu (kao što u prirodi, recimo, orhideje u tropskim predelima vise na drveću i izvlače hranjive sastojke iz atmosfere).
Izborite se sa sušom pomoću adekvatne agrotehnike – savetuju stručnjaci!


Mineralni rastvor
se u aeroponici biljkama daje putem specijalne tehnike zaprašivanja. Stvara se mineralna magla i vlaga u vazduhu. Ovo se čini specijalnim aparatima koji zaprašuju biljke na atomskom nivou (što finije, bez krupnih kapljica, kao što je u prirodi magla i vlaga).

S druge strane, mana ovih sistema je što imaju visoke cene implementiranja. Troškovi uvođenja ovih sistema su veliki jer je potrebno platiti svu potrebnu mehanizaciju, ali i stručnjake koji će pomoći u vođenju tih poslova.


Organska poljoprivreda – nasleđe ili moderna tekovina?


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica